Четвер, 25.04.2024, 09:10
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Жовтень » 21 » КОЗАЦЬКА КАША В ДЕНЬ СВЯТОЇ ПОКРОВИ



    КОЗАЦЬКА КАША В ДЕНЬ СВЯТОЇ ПОКРОВИ
    14:01
    null«Коли минуле спродав на базарі – ти вже продав грядуще і себе», - писав Борис Олійник, звертаючи увагу сучасників на необхідність бережного ставлення до історії українського народу. Одна з її найяскравіших сторінок – козацтво.
    Відомо : «козак» - значить охоронець, рятівник, захисник, незрадлива, справедлива душа. Завжди непросто жилося чесному люду. Те ж саме й сьогодні. Здавалося б – хвалити Бога за мирні дні, так економічний зашморг дихати не дає! – і все-таки, щоб не було, а українці здатні, коли вже «допече» - вдарити лихом об землю і вистояти «всім вітрам назло», ще й жартувати при цьому. Мабуть, сила козацького духу, передана у спадок, допомагає…
    Козаки нашого часу теж підтверджують це. На Полтавщині зареєстровано 248 громадських формувань охорони громадського порядку, з них шість – козацькі. Активно діють вони у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Миргороді. Не лише допомагають правоохоронцям підтримувати громадський порядок, а й беруть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, контролюють стан благоустрою населених пунктів, дотримання правил торгівлі на ринках тощо.
    Новосанжарці дбайливо ставляться до історичного минулого, зберігають традиції козацького краю. В «Розписі міст і містечок», якими володіло військо Запорізьке, у 1653 році згадується слобідка Нові Санжари у складі Полтавського полку, як передовий військовий пост, що заступав дорогу татарам, відбивав набіги золотоординців. Відважно поводилися новосанжарські козаки і під час бойових дій зі шведами.
    Як вияв великої поваги до українського козацтва, в Нових Санжарах ще в 1909 році силами територіальної громади споруджено пам’ятник з нагоди 200-ліття Полтавської битви; в 2001-у – пам’ятний знак на честь новосанжарських козаків, а рік тому відкрили Альтанку святої Покрови, теж невіддільну від козацьких традицій.
    До речі, козакам були притаманні не лише мужність, сміливість, а й незмінне почуття гумору, котре не раз допомагало їм у нелегкому житті разом з шаблею, люлькою, піснею. Любили також попоїсти смачну кашу. Тож влаштоване Новосанжарською селищною радою для жителів і гостей селища біля Альтанки святої Покрови свято так і назвали – «Козацька каша в День святої Покрови».
    Дружно зійшлися сюди новосанжарці, з’їхалися близькі й далекі гості – з Полтави, Кременчука, Харкова, Києва, Білої Церкви, більше сотні машин припаркувалися навкруги. Вдосталь було роботи і місцевим таксистам. Взяти участь у святі, скуштувати каші прибули і депутати обласної ради Григорій Перерва та Анатолій Шкарбан.
    -- Не перевелися в нашому селищі справжні козаки і козачки, які люблять Україну і свою малу Батьківщину – Нові Санжари. Любов свою не словами, а хорошими справами доводять. Як результат – перше місце у Всеукраїнському конкурсі «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку». Невдовзі посадимо 2007 дерев, завершимо спорудження десяти фонтанів. А до весни селище прикрасять кущі троянд – за кількістю жителів, тобто по одній троянді на одного жителя.

    «Козацьким старшинам», тобто керівникам, пораджу не лише дбати, щоб було тепло в оселях, школах, дитсадках, а щоб тепло було в душах людських. Саме від нас залежить, якими виховаємо свої дітей і онуків, аби знали свій родовід, не плазували сліпо перед «заокеанськими дивами», а утверджували своє, українське – хліб і пісню, духовні, культурні цінності, -- висловився, зокрема, відкриваючи свято, селищний голова Андрій Река.
    Учасників заходу привітав також заступник голови районної ради Борис Федоренко, а священик Київського патріархату о. Миколай звернувся з проповіддю про Покрову Пресвятої Богородиці, прочитав молитву.
    Жодне свято, тим більше «Козацька каша», не обійдеться без музики, співу. Майстерно виконували українські, сучасні пісні працівники центру культури та дозвілля – вокальний ансамбль «Лілея», солісти Тетяна Постольник, Світлана Яремко, Світлана Малиненко; медичного центру «Нові Санжари» - група «Курорт» у складі Лілії Савченко, Володимира Гусака, Олени Марковської. Було де і новосанжарцям, і гостям від душі поспівати, потанцювати…
    Силу, вправність під час змагань з перетягування канату продемонстрували представники сильної половини селища, як любителі, так і професіонали – тренер дитячої спортивної школи Олександр Довженко, учитель фізкультури Олександр Дерев’янко. Чесність поєдинку контролював «арбітр на громадських засадах» - селищний голова. Андрій Олександрович одночасно був і спортивним коментатором, вів прямий репортаж з місця події.
    А що вже говорити про козацьку кашу ! Приготовлена за особливим новосанжарським рецептом, заправлена особливими приправами, на «живому» багатті, з димком… На славу постаралися приватні підприємці Сергій Булочніков, Сергій Бульбаха, Володимир Вакуленко, працівники кафе «Гостинний двір», районного споживчого товариства. Згадані вище підприємці, а також Віктор Капетоненко (магазин «Лідер») вели жваву торгівлю доречними до святкового столу товарами. До вечора людно, гамірно, весело було біля Альтанки. Та головне – козацька каша, котрою новосанжарці, гості смакували того дня, немов з одного козацького казана, ще більше об’єднала, здружила людей. От якби наші «високі» політики навчилися не тільки «заварювати кашу», а ще й самим «розхльобувати» її !
    … Холодним видався день на цьогорічну Покрову. Люди здавна примічали погоду : якщо на Покрову вітер віяв з півночі, то це знак, що зима буде теж холодною і з великими снігами. А ось хорошого настрою учасникам заходу ніщо не могло зіпсувати. Як у пісні співається : «Буде свято і на нашій вулиці, -- тільки б у серцях воно було» !

    Вікторія Девя’тко.
    На знімку: учасники художньої самодіяльності центру культури і дозвілля під час урочистостей біля пам’ятного знака новосанжарським козакам.



    Категорія: Новини України | Переглядів: 2966 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net