Середа, 17.04.2024, 01:14
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5552
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Травень » 16 » Жителі Світлогірського обурені тарифами на газ



    Жителі Світлогірського обурені тарифами на газ
    15:17
    Наприкінці 2008 року жителі села Світлогірське отримали довгоочікуване газопостачання. Але несподівано для себе, крім комфорту, отримали нову проблему. Їм запропонували платити за газ по завищених, на їх думку, тарифах.
    Шістдесятирічний Всеволод Дворніков живе у Світлогірському одинадцять років. Переїхав у село із Дніпропетровська. Квартиру в місті залишив дітям, а сам вирішив після виходу на пенсію пожити в екологічно чистій місцині. Як і всі мешканці наддніпрянського села, Всеволод Олександрович довго чекав газу. До того опалював свою невеличку хатинку житловою площею 66 квадратних метрів за допомогою електрики та вугілля.
    У квітні 2009-го Всеволоду Дворнікову підключили газ. Все це задоволення обійшлося пенсіонеру у 15 тисяч гривень. 4700 він сплатив у кооператив за підведення газу до оселі. Решту суми витратив на внутрішні роботи та встановлення котла і водонагрівальної колонки. Назбирати 15 тисяч і провести газ пенсіонеру допомогли діти.
    В перші дні нового життя з газовим опаленням Дворніков не міг нарадуватись. «Та ви що, я як заново на світ народився, - ділиться враженнями пенсіонер. – В домі тепло, гаряча вода є. Живи і радуйся».
    Проблеми почалися через тиждень після підключення хати Дворнікова до газопостачання. Стосувались вони тарифу, по якому потрібно платити за спожитий газ. Справа в тому, що в Україні діє тарифна сітка, в якій є 4 категорії споживачів газу. І, відповідно, 4 ціни на газ. Ті споживачі, які споживають багато блакитного палива, відповідно платять за нього в 4 рази дорожче, аніж ті, хто «напалюють» мало. Ціна встановлюється згідно з об’ємом газу, спожитого за минулий рік. А у світлогірців ще в минулому році газу не було! І коли їм почали встановлювати ціни, люди сприйняли їх із здивуванням, а то й обуренням. «Ось мені запропонували платити по тарифу 73 копійки за кубометр, - розповідає Всеволод Дворніков. – А ось сусідці, давайте я її покличу, щоб підтвердила, встановили вдвічі вищу ціну. Хоча хата в неї менша за мою. При цьому газовики чомусь перевіряють, скільки людей в оселі прописано. До чого тут кількість проживаючих – незрозуміло. Ми ж всі газові лічильники маємо».
    «Да, мені півтори гривні за куб встановили, - включається в розмову сусідка Галина Яланська. – В мене в хаті 5 чоловік прописано. А он ще у однієї сусідки, Люби, в домі вона одна живе, і хата маленька. Так і їй таку ж ціну встановили».
    Дізнавшись про встановлений для нього тариф, Всеволод Дворніков звернувся за роз’ясненням до місцевих контролерів. Вони не змогли надати йому вичерпну відповідь. В Кобеляках в управлінні газового господарства чоловіку виписали абонентську книжку і підтвердили, що йому потрібно платити 73,2 гривні за 100 кубометрів спожитого газу. Але така відповідь не задовольнила пенсіонера. Він ще кілька разів звертався за роз’ясненням до газовиків. Але йому ще раз заявили, що діють правильно, згідно з урядовими постановами. Але підтверджуючих документів не продемонстрували. Пояснюючи, представники газової служби говорили, що в разі, коли споживачі за рік вкладуться в нижчу цінову категорію, то їм ціну на газ перерахують. А мимовільна переплата буде зарахована як авансовий платіж. Один із газовиків, втомившись розмовляти з настирливим пенсіонером, із серцем сказав: «Гроші вам повернуть. Якщо Юльку не знімуть».
    Ось і задає тепер пенсіонер Всеволод Дворніков нові запитання. А якщо Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко знімуть з посади? А якщо урядову постанову, що встановлює 4 тарифи на газ, скасують? Постанова - це ж не закон, вона має механізм зворотної дії. А найбільше дивує і обурює Дворнікова той факт, що він і такі ж не надто заможні світлогірські пенсіонери, платячи за газ по завищених тарифах, фактично надають «Полтавагазу» безвідсотковий кредит. «Що ж це таке, – розмірковує Всеволод Олександрович. – Виходить, я такий багатий, що газовикам гроші позичаю? Та ще й без процентів».
    За словами пенсіонера, деякі односельці, дізнавшись про встановлені для них тарифи, почали відмовлятись від газового опалення. Моя сусідка підрахувала, що до кінця року їй доведеться заплатити за газ 8 тисяч гривень. А дрова й вугілля їй би обійшлися в 3 тисячі. «Оце так комфорту ми діждалися», - підсумовує чоловік.
    Запитання, поставлені Всеволодом Дворніковим, вже наступного дня «ЕХО» переадресувало Петру Манику, начальнику міжрайонного управління з експлуатації газового господарства. Петро Васильович почав відповідати, навіть не дослухавши питання до кінця. Він сказав: «Це типова скарга. Тільки-но я дізнаюсь, звідки вона надійшла, одразу знаю, про що йтиме мова. Світлогірське, Лучки, Ревущино – люди, які живуть у цих селах, питають виключно про те, як обраховується ціна газу. І не лише питають, а й скаржаться, обурюються, звертаються в прокуратуру, різного рангу держадміністрації, Верховну Раду і Кабмін. А я весь час пропоную цим скаржникам – зверніться до суду. Рішення суду – і все, будь-які питання будуть зняті. А я його показуватиму всім новим скаржникам. Законно ми діємо, законно, нас же перевіряють по цих питаннях.
    Одному скаржнику, доброму знайомому, я годину нараховував плату за газ. І йому, і десятьом його сусідам. І все зійшлося. Та я витратив на це дорогоцінний час, а він пішов незадоволений. Хоча ще не було жодного, я підкреслюю, жодного випадку, щоб наші співробітники комусь із новопідключених абонентів завищили ціну на газ.
    Є постанова Кабміну №821 від 13 травня 2007 року, ось по ній ми й діємо, і нарахування проводимо».
    Постанова така дійсно є. І ось що в ній написано:
    Річні обсяги споживання природного газу у попередньому році  визначаються:  
    у разі нового підключення внутрішньобудинкової системи  газопостачання споживача до газорозподільної мережі протягом  попереднього року - шляхом додавання визначеного за нормами  споживання обсягу природного газу з початку попереднього року до  моменту підключення та обсягів фактично використаного природного  газу з моменту підключення до кінця попереднього року; 
    у разі підключення окремих газових приладів і пристроїв  споживача до внутрішньобудинкової системи газопостачання в  газифікованому житловому фонді протягом попереднього року (за  відсутності лічильника газу) - шляхом додавання визначеного за  нормами споживання обсягу природного газу з початку попереднього  року до моменту підключення та обсягів фактично використаного  природного газу з моменту підключення до кінця попереднього року; 
    у разі встановлення в газифікованому житловому фонді протягом  попереднього року лічильника газу - шляхом додавання визначеного  за нормами споживання обсягу природного газу з початку  попереднього року до моменту встановлення лічильника газу та  обсягів фактично використаного природного газу за показаннями  лічильника з моменту його встановлення до кінця попереднього року. 
    ... Під час визначення річних обсягів споживання природного газу  обсяги, оплата яких зарахована в погашення заборгованості за  минулі роки, не враховуються.
    Хоча той же Петро Маник підтвердив, що за допомогою цієї постанови газопостачальні організації фактично отримують безвідсотковий кредит від споживачів. Але коментувати це питання, тим більше щось змінювати, не є його компетенцією.
    Пам’ятаєте, таке в Україні, а точніше в Радянському Союзі, вже було. До і під час війни населення теж добровільно-примусово кредитувало державу. Зараз не війна. Але ставлення до людей у влади не змінилося. Та це вже не газова історія.


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 694 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net