Четвер, 18.04.2024, 19:04
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5555
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Жовтень » 9 » Дослідження забитої свині = 1,5 кг м’яса



    Дослідження забитої свині = 1,5 кг м’яса
    13:56
    Ви довго ростили улюблену свинку (або курку), а потім таки, з болем у серці, вирішили її зарізати та продати. Або, ви ж таки назбирали молока з-під годувальниці-корови і бажаєте його самостійно реалізувати. Тоді вам прямий шлях на ринок.
    Але не поспішайте одразу розкладатися і швидко продавати. Спочатку потрібно взяти аналіз вашої продукції. Зробити це можна у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Їх на новосанжарському ринку дві. В одній проводять лабораторний аналіз м’яса та риби, в іншій усього ринкового різноманіття продуктів — від фруктів‑овочів до олії-меду. Працівники управління ветмедицини зроблять усі необхідні аналізи і після їх завершення видадуть вам експертний висновок, з яким ви вже маєте цілковите право йти і займатися тим, заради чого ви і прийшли на ринок — продажем. Якщо ж ви не отримали такого висновку, виходить — щось із вашим товаром щось негаразд. У молоці — мастит, в овочах та фруктах — нітрати, у рибі — гельмінтоз, ну і так далі. Звичайно, із такими продуктами ви не заробите грошей, а отримаєте натомість великі проблеми. На щастя, випадки появи неякісних продуктів на новосанжарському ринку є дуже-дуже рідкісними. Говорить один із спеціалістів, що займається дослідженнями безпосередньо у лабораторії, ветеринарний лікар Олександр Капшук.
    —За ті вісім років, що я тут працюю, не було жодного випадку продажу неякісної риби чи м’яса. Років п’ять тому був інший випадок — на початку сезону привезли на ринок фуру нітратних кавунів. Ми їх завернули. А загалом, у нас такі випадки в рідкість, тому що ринок у нас не стихійний, приховати щось від працівників ветмедицини дуже важко.
    Контролюють несумлінних продавців виключно візуально. Тобто працівники лабораторії проходять по ринку і дивляться — хто приходив до них за експертизою, а хто — ні. Як говорить Олександр Олексійович, найбільше непорозумінь виникає із літніми реалізаторами курей-гусей-крашанок.
    —Підходиш до бабусі чи дідуся. Кажеш, що треба провести аналіз. А вони у відповідь: «Не хочу! Я ще не продала! В мене одна курочка і більш нічого нема. В мене десяток яєчок — і все». Якщо переконувати не вдається, ми звертаємось по допомогу до керівництва ринку і тоді людина, або таки проводить аналіз, або змушена йти з ринку ні з чим.
    Як правило, своє небажання нести продукцію на експертизу старенькі пояснюють високими цінами на проведення лабораторних досліджень. Аби підтвердити або спростувати цю інформацію, ми звернулись за коментарем до начальника управління ветеринарної медицини в Новосанжарському районі Зої Ащеулової.
    —Я б не сказала, що в нас такі вже здирницькі тарифи,  — відповіла Зоя Анатоліївна. — Наприклад. Якщо ви хочете продати свиню, то спочатку проводиться огляд ще живої тварини і на неї видається довідка про передзабійний огляд. Коштує вона 17 гривень 64 копійки. Далі тварину зарізали і господар знову приїздить до ветлікаря із цією довідкою і м’ясом. Лікар проводить огляд і видає довідку на реалізацію. За неї людина платить 13 гривень 76 копійок. При цьому, нагадую, що власникам не треба везти це м’ясо через піврайона на дослідження. Звертайтесь, куди вам ближче — у нас працює ветеринарна лікарня у Нових Санжарах і 6 ветдільниць по всьому району. Отже, з цим м’ясом власник приїздить на базар. Там він обов’язково має провести його експертизу в лабораторії. Коштує експертиза однієї туші свині 31 гривню 5 копійок. Підраховуємо разом — власник витрачає на всі довідки 62 гривні 45 копійок. Якщо хтось скаже, що це дуже дорого, то потрібно нагадати, що ціна кілограма свинини на базарі — близько 50 гривень. Тож власник, продавши півтора кілограми, вже відшкодує собі ці витрати. Тому я не бачу, де ми гнобимо, чи грабуємо продавців.
    Із розмови з Зоєю Анатоліївною журналіст дізнався і про ті витрати, які може понести старенька бабуся, яка бажає продати вирощену власною працею курочку. Чи гусочку, або кролика. Спочатку потрібно звернутися до найближчої установи ветмедицини та отримати там довідку про клінічний огляд. Коштує вона 11 гривень 91 копійку. За експертизу в лабораторії на ринку із бабусі візьмуть ще близько 4 гривень. Разом — близько 16 гривень. Чи так це багато для старенької — питання риторичне. Якщо продасть курку — то, певно, ні. Якщо не продасть — то, скоріш за все, так.
    Для реалізаторів молока з-під власної корівки умови взагалі мало не пільгові. Варто завітати до ветлікарні чи дільниці із паспортом на корову і отримати там довідку про огляд тварини, яка дійсна протягом цілого кварталу і коштує усього 13, 47 грн. А от аналіз молока все одно доведеться робити на ринку щодня і платити за це 4, 21 грн.
    У написаному вище ми говорили про продавців. Але дещо знати потрібно і покупцям. Ні, для походу на ринок ніяких дозвільних довідок ще, на щастя, не ввели. Але йдучи по курку, масло чи рибку, не забувайте про деякі прописні істини.
    —Кожен покупець має знати — якщо курка пройшла ветсанекспертизу, то на ній має стояти відповідний штамп, — пояснює Зоя Ащеулова. — Якщо його немає — запитуйте пояснення у власника, або одразу звертайтесь до лабораторії. Наші працівники — Микола Добриденко та Олександр Капшук — на ринку з 6 ранку, так що застати їх можна завжди. Зрозуміло, що на молоці чи яблуках штампів не проставиш. У цьому випадку ви можете запитати у продавця експертний висновок, який у нього обов’язково має бути. Так ви зайвий раз убезпечите себе від купівлі неякісного продукту.
    Ну що ж. Із продавцями розібрались, покупцям пораду дали. Тепер — вперед на ринок! Вдалих вам покупок та продажів!


    Володимир Паршевлюк
    Категорія: Новини Новосанжарщини | Переглядів: 2904 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net