Пятниця, 29.03.2024, 00:49
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5534
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Серпень » 4 » 2 роки відсидів невинуватий ужгородець за вкрадений 21 мільйон



    2 роки відсидів невинуватий ужгородець за вкрадений 21 мільйон
    14:55
    Закарпаття: Після років пошуків зниклу ужгородську субвенцію в 21 мільйон гривень так і не знайшли.
    Уперше про багатоходову комбінацію зі зникнення в Ужгороді кількох десятків мільйонів гривень ЗМІ заговорили ще в січні 2005 р.
    Відтоді справа пройшла через кілька судових розглядів, результат яких — грошей немає, а головні натхненники злочину в матеріалах слідства не фігурують…
    У травні з Державного бюджету України Ужгородській міській раді було виділено цільову субвенцію в розмірі 52,1 млн. грн. (більше, ніж половина річного бюджету міста), яку, згідно з постановою кабміну, поділили на дві частини — субвенцію на інвестиційні проекти та субвенцію на заходи із запобігання аваріям у житлово-комунальному господарстві. Через кілька тижнів у міськраді відбувся тендер, на який допустили лише одну фірму — ЗАТ «Західхімпроммонтаж» із Івано-Франківська.
    Представники фірми на тендер навіть не з’явилися — втім, отримати «добро» від членів тендерного комітету, більшість яких виявилися працівниками міськвиконкому чи інших бюджетних організацій, не становило жодних проблем. У червні 2004 р. замовник робіт — відділ капітального будівництва (ВКБ) Ужгородської міськради — почав переказувати в Івано-Франківськ перші мільйони — 30 відсотків вартості від запланованих робіт та 100 відсотків вартості обладнання.
    Мерія забронювала для представників генпідрядника місця в готелях, однак минав тиждень за тижнем, а їхати в Ужгород і починати проавансовані роботи ніхто й не думав.
    Через кілька місяців простою начальник ВКБ Олександр Лелекач (згодом — головний обвинувачений у кримінальній справі) починає писати звернення міському голові та прокурору, в яких повідомляє, що генпідрядник зриває роботи і не повертає перерахованих коштів. У відповідь у мерію нагрянула комплексна перевірка КРУ, яка виявила фінансових порушень на півмільйона гривень і дала зрозуміти міському керівництву, що цікавитися субвенцією може бути небезпечно для кар’єри. Як пізніше згадував О.Лелекач в одному з інтерв’ю, незважаючи на неодноразові доповідні записки про невиконання робіт, мер міста В.Погорєлов силоміць примусив його переказати генпідряднику найбільший із авансів (за реконструкцію каналізаційно-очисних споруд) — 14 млн. грн. Усього ж із липня по грудень 2004 р. на рахунки «ЗАТ «Західхімпроммонтаж» було перераховано понад 31 млн. грн. Заради справедливості слід сказати, що в останні місяці на кількох об’єктах (зокрема стадіоні та водопровідній мережі міста) певні роботи почалися. За результатами року генпідрядник відзвітувався за 10,6 млн. освоєних коштів, однак, як встановили правоохоронці, на 4,9 млн. з цієї суми було складено фіктивні акти виконаних робіт.
    У січні 2005 р. прокуратура області порушила кримінальну справу за фактом службового підроблення та зловживання владою з боку посадових осіб ВКБ. Почалися перші затримання, що проводилися на тлі інших гучних «післяпомаранчевих» арештів. У середині лютого в камерах Ужгородського ІТТ опинилося відразу троє іменитих в’язнів — колишній губернатор І.Різак, якого звинуватили в доведенні до самогубства ректора УжНУ В.Сливки, запідозрений у отриманні хабара мер районного центру Перечин та начальник ВКБ Ужгородської міськради О.Лелекач, який підписував згадувані акти й перераховував у Івано-Франківськ кошти.
    — Як з’ясувалося під час слідства, на 4,9 млн. грн. було складено й підписано фіктивні акти виконаних робіт, — розповідає слідчий з особливо важливих справ прокуратури Закарпатської області Віктор Кузан. — Тобто роботи на цю суму насправді не виконувалися. На слідстві звинувачені — начальник ВКБ Ужгородської міськради та керівні працівники ЗАТ «Західхімпроммонтаж» — стверджували, що склали ці акти, аби неосвоєні кошти не забрали в Держбюджет. На об’єктах також було проведено комплексну ревізію із залученням незалежних експертів, яка встановила, що роботи на 4,9 млн. не виконані…
    У листопаді минулого року кримінальну справу розглянув Ужгородський міськрайонний суд, який визнав О.Лелекача винним у зловживанні владою та службовому підробленні й засудив його на сім років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в державній службі на два роки. Два працівники ЗАТ «Західхімпроммонтаж» отримали за ці ж злочини по п’ять років умовно з позбавленням права працювати на держслужбі два роки. Стосовно ще одного працівника ЗАТ справу у зв’язку з його хворобою виділили в окреме провадження, згодом він отримав аналогічний умовний строк.
    Апеляційний суд фактично виправдав підсудних, закривши щодо них кримінальну справу за зловживання владою через відсутність складу злочину. Головною підставою для такого рішення стали акти про прийняття об’єктів в експлуатацію, про існування яких слідство дізналося лише з ухвали суду. Висновків комплексної ревізії про те, що роботи на об’єктах справді не проводилися, суд просто не взяв до уваги. Що ж до службового підроблення, то злочин перекваліфікували з ч. 2 ст. 366 на м’якшу ч.1, на підставі якої підсудні отримали по два роки обмеження волі з позбавленням на рік права обіймати посади в державних структурах.
    Ужгородський міськрайонний та Закарпатський апеляційний суди розглядали законність освоєння лише 10,6 млн. грн., однак найцікавіше — що сталося з іншою, значно більшою частиною субвенції. 21 з 52 млн. грн. наприкінці 2004 р. повернули в Держбюджет як неосвоєний, а решта — ще близько 21 мільйона (з 31 мільйона, перерахованого в Івано-Франківськ) — зникли.
    За певний час до підписання договору з Ужгородською міськрадою контрольний пакет акцій ЗАТ «Західхімпроммонтажу» викупив один із київських будівельних концернів. Який і дав вказівку перерахувати всі отримані з Ужгорода кошти субпідрядникові — ПП «ЗВМ-сервіс» в Одесі (підприємство отримало ліцензію на будівництво всього за місяць до того). Одеський субпідрядник був застережений договором, отже, цей хід планувався заздалегідь. Усі особи, що керували роботами в Ужгороді від будівельного концерну, одразу після порушення кримінальної справи були звільнені з роботи і зникли в невідомому напрямку. Принаймні за місцем реєстрації, зазначеним в особових справах, їх не виявили. А директор концерну заявив правоохоронцям, що він особисто питаннями субвенції не займався, тому нічого конкретного повідомити не може.
    Таким чином, крайнім у зникненні мільйонів виявився ЗАТ «Західхімпроммонтаж». Коли справа почала набирати обертів, керівництво ЗАТ стало гарячково брати комерційні кредити, щоб провести в Ужгороді хоч якісь роботи, однак це не допомогло. У ході розслідування прокуратура звернулася з позовом до господарського суду Івано-Франківської області, який зобов’язав «Західхімпроммонтаж» повернути державі отримані з Ужгорода і неосвоєні 16,5 млн. грн. Таких грошей у підприємства, звісно, не знайшлося, після чого була оголошена процедура його банкрутства.
    Дізнатися, куди поділися кошти після надходження на рахунки ПП «ЗВМ-сервіс», не вдалося, вони просто «загубилися» в потоках інших мільйонів, які прокручувалися через рахунки цього ПП. Хто, де й коли зняв їх готівкою, невідомо. Спроба повернути гроші через суд також не вдалася, оскільки у квітні 2005 р. ПП «ЗВМ-сервіс», яким керував 22-річний хлопчина і яке було зареєстроване на приватній квартирі, ліквідував господарський суд Одеської області за позовом державної податкової інспекції у зв’язку… з відсутністю фірми за юридичною адресою. А всі документи ПП ще раніше було викрадено разом зі старенькими «Жигулями», про що є відповідна довідка з райвідділу міліції. У грудні 2005 р. правоохоронцям вдалося відшукати 22-річного директора фірми, який розповів, що до нього підійшли невідомі люди й попросили прокрутити через рахунки кілька мільйонів гривень, однак що це за гроші й куди вони поділися, він не знає. І в Одесі, і в Івано-Франківську за фактом розкрадання державних коштів та зловживання службовим становищем порушено кримінальні справи, розслідування яких триває й нині.
    Можливість повернути Ужгороду хоча б частину втраченої субвенції була. Для цього слід було зробити не так уже й багато — після оголошення процедури банкрутства ЗАТ «Західхімпроммонтаж» подати до розпорядника майна вимогу про визнання ВКБ Ужгородської міськради кредитором ЗАТ «Західхімпроммонтаж» на суму згадуваних уже 16,5 мільйона гривень. Але тодішній ужгородській владі було просто не до цього. Вимогу подали надто пізно, тому суд її відхилив. У результаті тодішній мер Погорєлов і вибори програв, і гроші на реконструкцію комунальних мереж, що виходять із ладу чи не щотижня, безповоротно втратив. За фактом неналежного виконання службовими особами ВКБ своїх обов’язків порушили кримінальну справу, за якою кілька працівників мерії отримали умовні терміни. Ось і вся сатисфакція за вкрадені у міста мільйони…
    О.Лелекач, який відсидів строк за 21 мільйон, і сьогодні стверджує, що жодної секунди не сумнівається у власній невинності та заперечує причетність до будь-якого з трьох пунктів 364-ї статті Кримінального кодексу.
    Віктору Погорєлову (на той час міському голові Ужгорода), який давав пряме розпорядження на перерахування мільйонів не тільки вкотре вдалося уникнути відповідальності, але і пішов «на підвищення» до обласної ОДА.

     

    Віктор Грабар, www.mediacentr.info
    Категорія: Новини України | Переглядів: 791 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net