Пятниця, 29.03.2024, 01:00
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5534
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Листопад » 23 » Святотатство на Майзлях



    Святотатство на Майзлях
    16:21
    Приблизно в один і той самий час, в ніч з 19 на 20 листопада, на території монастиря Царя Христа отців василіян (на Майзлях) та на території середньої школи № 15 в Івано-Франківську, що перебуває під духовною опікою отців василіян, невідомі блюзніри понівечили фігури Пречистої Діви Марії та Матерії Божої з дитятком ісусом. Відбиті половина обличчя та кисті рук у фігури Пречистої біля церкви, знесені повністю обличчя дитятка ісуса та верхня частина голови Матері Божої в школі мовби переносять у недалекі комуністичні часи, коли обабіч доріг стояли фрагменти понищених фігур святихѕ Про ці акти вандалізму розмовляємо з отцем  ігуменом Йосафатом ФІТЕЛЕМ, парохом парафії Царя Христа.
    - Як звичайно, ми кожного вечора закінчуємо відправляти Літургію, а наші парафіяни з нетерпінням чекали до 20.30, — розповідає ігумен Йосафат Фітель. — Адже щороку впродовж трьох днів перед святом архістратига Михаїла на парафії відбуваються спільні моління — акафіст до архістратига і всіх небесних сил. Оскільки наше місто посвячено архістратигові Михаїлу, ми молимося за наше місто, за нашу парафію, за Україну, за християнське просвічення народу, за його охоронуѕ В п’ятницю моління закінчилися, люди прибирали в церкві, я ще переглянув, чи всі двері монастиря закрито. Все було спокійно, ніхто нічого не підозрював, і згідно з розпорядком монастиря всі наші отці та брати-монахи пішли на відпочинок — це було близько 23 год. Зранку о 6 годині починаються моління, але я нічого не побачив, було ще темно. А о 7 годині я поїхав служити утреню в інший монастир. І десь близько 9 години телефонують мені стурбовані наші парафіяни  і кажуть, що сталася біда — відбито руки в фігури Богородиці і понівечено її лик на подвір’ї монастиря. Я зразу викликав правоохоронні органи, звернувся до влади. Ми не знаємо, як ця справа далі буде  вирішуватись, але потрібно було побачити враження й емоції наших вірних,  коли вони зібралися в суботу о 10 годині ранку в церкві Царя Христа на почитання Матері Божої. Наші люди були надзвичайно стурбовані і навіть налякані таким ганебним святотатством.
    Як відомо, біда одна не ходить. Зразу ж після однієї жахливої новини о 9.15 мене повідомили люди про понівечені фігури Богородиці і Христа-дитятка на території школи, куди я приходжу щопонеділка і промовляю зі школярами й вчителями молитву та маю до них Боже слово.
    Ці два випадки стали шоком для віруючих людей і ганебною наругою над їхніми релігійними почуттями. Словами важко передати про той наплив емоцій, які охопили вірних. Це стало великим випробуванням для наших сердець. Мені видається, що, можливо, будуть шукати дрібних  хуліганів. Хоч я думаю, що ця справа торкається наших релігійних основѕ Був факт, що розбили нам вітрину — дошку оголошень, і це повторилося двічі. Тоді ми встановили відеонагляд, бо почастішали випадки крадіжок грошей у людей в церкві — камера зафіксувала певних підозрюваних. Ми передали відеоматеріали правоохоронним органам, не знаємо як там справа далі буде вирішуватись. Взагалі, десь упродовж півтора року можна простежити постійні напади на нашу церкву: ми тримаємо церковну машину на подвір’ї, нам двічі пробивали колеса, повибивали фари, понівечили церковний автобус. Після встановлення відеонагляду був спокій. Виявилося — ненадовго. Втім, тут є ще одна поважна причина — отці василіяни не можуть ізолюватися від народу і закритися в монастирі.
    — В монастирській церкві на Майзлях на сьогодні діють чотири хорові колективи, у молитовних практиках та розважаннях перебувають два Апостольства молитви, добре працюють та беруть активну участь в духовно-релігійному житті міста мирянський чин святого Василія Великого, дві молодіжні спільноти — «Еммануїл» та  «Обнова». Отці василіяни згадуваного монастиря також опікуються трьома загальноосвітніми школами — №11, №15, №19, Українською гімназією №2, обласним ліцеєм для обдарованих дітей, католицькою школою ім. св. Василія Великого. Як вважаєте, чому це сталося саме на території вашого монастиря та школи, якою ви духовно опікуєтесь?
    — Василіяни завжди відкриті народові, служать Богові та ближньому своєму. Ми намагаємося дати добре виховання й християнське спрямування дітям і молоді нашого міста. Можливо, все це комусь не подобається? Але в будь-якому разі, я думаю, має бути елементарна повага й пошана до святих речей і святого місця. В іншому випадку ми перестанемо шанувати самих себе й втратимо почуття власної гідності. Ганебна ситуація, в якій ми опинилися, стосується передусім мене. Як парох і як ігумен монастиря мушу висловити велику стурбованість з цього приводу, адже я відповідаю перед Богом і перед церковною владою за духовне життя й формацію парафіян. А коли школярі побачать на власні очі таке блюзнірство, який висновок вони зроблять для себе? Виходить, що коли сьогодні можна безкарно зневажати святі речі, то завтра аналогічно можна вчинити з людиною.
    — За св. Бернардом Клервоським, всі гріхи беруть свій початок або в людському безсиллі, або в несвідомості, але богохульство походить зі злоби серця...
    — Під церковним оглядом диявольське збезчещення святих речей для кожного християнина — понищена фігура Богородиці на території монастиря, де служили ісповідники віри слуги Божі кир Йосафат Коциловський, кир Григорій Хомишин, його помічник кир Іван Лятишевський, єпископ підпільної УГКЦ кир Григорій Балагурак, як і понівечені фігури Богородиці з дитятком Ісусом в капличці на території школи №15 — кари гідне блюзнірство й становить серйозний виклик Церкві. Тому у відповідь на таку ганебну привселюдну хулу і зневагу освячених молитовних місць на кожній Літургії священство, монахи й вірні нашого монастиря розпочали акт перепросьби — молимося за тих, хто це вчинив, просимо Божої мудрості й захисту для нашого міста та Господнього прощення за вчинені святотатства. Дуже прикро, що таке сталося в нашому місті.
    Думаю, що це викличе відповідну реакцію не тільки єпархії, а й місцевої влади, правоохоронних органів та громадськості. Щодо отців і братів-монахів, то я не побачив особистої боязні за себе, але ми боїмося байдужості загалу міста й втрати віри серед народу. Ми мовчали, коли били нам вітрини, коли різали колеса, та два випадки святотатства в одну ніч в одному мікрорайоні вже аж ніяк не свідчать про дрібне шкідництво. Схоже, до нас повертається войовничий атеїзм. Вважаю також, що ці злочини святотатства стосуються не тільки нашої Церкви, а й інших Церков київської традиції. А правову оцінку актам вандалізму повинні дати вже відповідні компетентні й уповноважені на те державою органи.


    http://franuk.com
    Категорія: Новини України | Переглядів: 479 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net