Субота, 20.04.2024, 15:39
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5557
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Грудень » 23 » Пенсії: додатково не заплатять, максимально обріжуть



    Пенсії: додатково не заплатять, максимально обріжуть
    16:04
    Куди подіти пенсіонерів? Із столиці шлють циркуляри на місця: «У кого трясуться руки збоку на бік, — відсилати в млин сіяти борошно. У кого крутиться голова — відправляти в торгівлю. А в кого голова трясеться, — садити в президію, щоб безперебійно висловлювали «одобрямси» партії й уряду». Такий анекдот побутував у часи Союзу. Тепер з приводу того, як позбутися пенсіонерів, не жартують.
    Усе занадто серйозно, адже вони нині дуже заважають урядові отримати чергову позику від Міжнародного валютного фонду — 1,6 млрд. доларів, яку можна буде спрямувати на покриття дефіциту бюджету. «Розчистити» ряди потенційних пенсіонерів покликана пенсійна реформа. Ознайомившись із її проектом, народ назвав її похоронною, бо реформа одночасно «підчищає» і кишені тих, хто йтиме на пенсію, випроваджаючи, як сумно констатують, відразу до ритуальних служб.
    «Гендерно» вирівняють…
    Одна з ключових ідей реформи – підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. Якщо законопроект ухвалять, то вже з першого січня наступного року жінки, яким виповниться 55 років, підуть на пенсію у 55,5 року. Документ припускає поступове підвищення пенсійного віку для українок по 6 місяців щороку впродовж десяти років — до 2020-го. Таким чином Кабмін збирається скоротити дефіцит Пенсійного фонду, що перевищує тепер 26 млрд. грн. Останнім часом почали обговорювати й можливість підвищення пенсійного віку для чоловіків — із 60 до 65 років. Тут і справді хочеться назвати цю реформу не пенсійною… Адже середній вік чоловічої половини України не перевищує 64 роки. В Україні високий рівень безробіття, і якщо продовжать пенсійний вік, куди подітися молодим людям?!
    Нам розповідають, що тільки в Австралії на пенсію йдуть у 55, німці, як і французи, виходитимуть на заслужений відпочинок у 67, більше того, — в країнах Євросоюзу ведуть мову про пенсійний вік у 70 років. З європейськими державами ми не можемо рівнятися: там значно вищий рівень життя та якість медичного забезпечення. Так, середня тривалість життя чоловіків у Європі — близько 78, а в Японії, до прикладу, — 80 років. Та й самі пенсії у них не порівняти з нашими — приблизно 780 євро проти 100 доларів у нас при практично однакових цінах. Тож народ «розгадав» плани влади, вирішивши, що та сподівається, що більшість українців просто не доживе до пенсійного віку.
    Тут виникає запитання: за що страждатимемо? Експерти підрахували, що підвищення пенсійного віку на 5 років зекономить Пенсійному фонду 12 млрд. грн. за десять наступних років тільки за умови, якщо не зростатимуть пенсії. Адже за рік на цьому зекономлять 500 млн. грн., а дефіцит Пенсійного фонду — 60 млрд. Скільки років доведеться так економити — порахуйте. Справедливо було б, якби не тільки жінкам, які працюють на заводах чи в полі, відтермінували вихід на пенсію, а й депутатам, суддям, прокурорам, високопосадовцям, які вже мають пенсії поза 10 тис. грн., зменшили виплати з Пенсійного фонду. Але на такі дії — табу.

    Піднімуть стаж, обмежать пенсії
    Окрім збільшення пенсійного віку, нам хочуть збільшити на 10 років і пенсійний стаж, який дає право на трудову й соціальну пенсії. Якщо нині жінці потрібно 20 років стажу, а чоловікові — 25, щоб мати право на трудову пенсію, то невдовзі треба буде мати відповідно 30 і 35. Щоб отримати соціальну пенсію, стаж збільшують з 5 до 15 років. Автори реформи запевняють, що це підвищить виплати на кілька відсотків. На що заперечують експерти. Думається, заперечують резонно. Адже пропрацювавши 30 років, жінка за «зайвих» десять отримувала непогану доплату. Коли ж стане нормою 30 років, то цієї доплати позбавлять. Підрахували, що так пенсіонери втратять приблизно 10 відсотків пенсії. Крім цього, в 2011-му очікується припинення виплат дострокових пенсій до досягнення пенсійного віку. Це в першу чергу для військовослужбовців, які раніше могли отримувати пенсію після 20 років вислуги. Щоправда, ці обмеження не торкнуться тих, хто вже пішов на заслужений відпочинок.
    Якщо пенсіонер працюватиме, то передбачається обмежити йому пенсію. Тобто пропонують встановити максимальний рівень сукупного доходу. До прикладу, якщо це буде три середніх розміри прожиткових мінімумів (очевидно, що визначатиме цю величину парламент), то з нового року пенсіонер зможе отримати зарплату плюс пенсію не більшу в загальній сумі як 2625 грн. (з першого грудня 2010 року середній розмір прожиткового мінімуму — 875 грн.). Розробники реформи знову кивають на країни Європи, мовляв, у Данії, Фінляндії, Італії, загалом у 20 країнах є такі обмеження, а 46 держав забороняють отримувати пенсію і зарплату. Лише в 12 країнах, наприклад, у Канаді, Норвегії, Словаччині таких обмежень немає. Вони знову не хочуть враховувати величину наших і їхніх зарплат, пенсій і заощаджень. Якщо в цих країнах люди працюють, як правило, щоб чим довше залишатися активними в соціумі, то в нас людину виганяє на роботу фінансова скрута. В Україні 2,6 млн., або понад 20 відсотків, пенсіонерів працюють.

    Тут розмір має значення
    Реформатори пропонують також не доплачувати пенсіонерам, які працюють, а великі спецпенсії не нараховувати. Що це означає? За визначенням експертів, нині половина пенсіонерів отримує доплати до прожиткового мінімуму — приблизно до 300 грн. Якщо в людини трудова пенсія, до прикладу, 500 грн., а прожитковий мінімум для непрацездатних — 734 грн, то їй доплачують 234 грн. Пропонується з нового року доплати не проводити, тобто, якщо працюєш, отримуватимеш тільки 500 грн. нарахованої пенсії.
    Величезні пенсії обіцяють обмежити. Але це стосуватиметься лише тих, хто піде на заслужений відпочинок наступного року. Нині уряд пропонує встановити максимальний розмір пенсії на рівні 10—12 прожиткових мінімумів для непрацездатних (беремо за максимумом — 734 грн. множимо на 12 і одержуємо 8808 грн.). Різниця між мінімумом і максимумом більш ніж у 10 разів. Спеціалісти кажуть: щоб люди в суспільстві відчували, що існує соціальна справедливість, потрібно, аби різниця в пенсіях не перевищувала 5—8 разів. Так, перед розвалом Союзу мінімальна трудова пенсія становила 70 рублів, максимальна — 135. Більше одержували персональні пенсіонери місцевого, республіканського і союзного значення. Пенсія військових вищого складу була на рівні 400 рублів, секретарів обкомів — близько 500, членів Політбюро ЦК КПРС — понад 600 рублів. Причому 500 рублів у ті часи були не «дерев’яними». Тобто різниця між мінімумом і максимумом — 8,6 разу. Теперішні пенсії колишніх працівників Кабміну — понад 10 тис. грн., а депутатів — більше 15 тисяч. Віднедавна не секрет, що в Україні є пенсії і в 60 тис. грн., про що прем’єр повідомив Президентові в телеефірі. Тільки вдуматись! Максимальна пенсія більша від мінімальної майже в 90 разів!
    Є й такі думки: скоротити на 50 відсотків розмір пенсій працюючих пенсіонерів. Загалом для пенсіонерів, які працюють, планували обмежити пенсії на рівні чотирьох прожиткових мінімумів. Ще більше, як підрахували, збереже держбюджет зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1,2 відсотка, а для нових пенсіонерів — відсоток.

    Про 20 років роботи можуть і не згадати
    У планах реформаторів є й таке — призначення пенсії тільки із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку. Якщо врахувати, що такий облік почали вести 14 років тому, то виходить, що, до прикладу, жінка 1960 року народження відпрацює лише 15 років при такій системі (трохи більше, якщо пенсійний вік збільшать), а понад 20 років стажу до 2000 року їй «пробачать». І не важливо, чи мала вона тоді високі заробітки й відповідальну роботу.
    Є й жменька приємних новин у купі згаданих реформацій. Так, обіцяють зараховувати рік роботи за два, а то й три тим жінкам, які працюватимуть після 55 років. Як це робитимуть, якщо запроваджують обмеження виплат для пенсіонерів, які працюють, поки невідомо. Окрім цього, обіцяють, що багатодітні мами, які мають по троє і більше дітей, виходитимуть на пенсію в 50.
    Аналізуючи законопроект і ситуацію в державі, експерти роблять висновок, що впоратися з дефіцитом Пенсійного фонду можна й без збільшення пенсійного віку: відновити робочі місця і створити нові, вивести зарплати з тіні й підвищити їх. Усе це додатково принесе до Пенсійного фонду до 70 млрд. грн. і розв’яже проблему. Але такі кроки потребують зусиль. Простіше скоротити, врізати, не доплатити. Й не важливо, що за умови, якщо таку пенсійну реформу проведуть, українські пенсіонери житимуть, як у старому радянському анекдоті про склероз. У вітальні стоїть пенсіонер у пальті з порожньою сумкою в руці й думає: «Чи то я повернувся з магазину, чи я туди ще не ходив?»



    P.S. Згідно з останніми статистичними даними, пенсія 55 відсотків пенсіонерів в Україні не перевищує 800 грн., а їхня частка в загальній сумі витрат на виплату пенсії — тільки 38 відсотків. Водночас 12 відсотків пенсіонерів отримують понад 1500 грн., що становить 28 відсотків загального обсягу місячних витрат на виплату пенсій. 3,2 тис пенсіонерів в Україні одержують пенсії в розмірі понад 10000 грн. При цьому лише третина з них — особи, які мають видатні заслуги перед державою. До прикладу, Герої України і т. п. Інші — це переважно колишні народні депутати, урядовці й державні службовці першої категорії. У головному управлінні Пенсійного фонду України в області пообіцяли, що нададуть інформацію про те, скільки пенсіонерів на Тернопіллі мають пенсії до тисячі гривень, до двох, п’яти тисяч і вищу. Почекаємо.



    Валентина БАЦА
    http://vilne.org.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 692 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net