Пятниця, 19.04.2024, 21:06
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Грудень » 28 » Як пережити сезон застуд здоровим?



    Як пережити сезон застуд здоровим?
    16:44
    Ніхто, напевно, й не перечитиме, що саме в осінньо-зимовий період різко зростає захворюваність на гострі респіраторні інфекції, причому характерні явища нездужання (а це ломота в тілі, загальна слабість, гарячка, кашель, нежить) не завжди пов’язані з якоюсь вірусною атакою — часто-густо так даються взнаки сезонні застудні захворювання. Одначе багато людей не зважають на захворювання й залишаються на ногах, а якщо лежать удома, то не звертаються по допомогу до дільничного терапевта, повідомляє "День". Саме тому нині й говоритимемо про грамотну самодопомогу у разі виникнення ознак осінньо-зимових застуд, тим паче, що, як стверджує завідувач кафедри фармакології Львівського медичного університету Олег ПІНЯЖКО, в цілому у світі поняття грамотного самолікування вважається коректним і юридично допустимим. Утім, на початку розмови пан професор наголосив: у разі виникнення проблем із вухами про жодне самолікування не може бути й мови — поруч мозок, не дай Боже виникне запалення, це дуже небезпечно.

    — З якої позначки треба збивати температуру?

    — Взагалі, температура — нормальна захисна реакція організму (він бореться із застудою, температура — це ніби напруження захисних сил нашого організму). Якщо людина нормально переносить підйом температури тіла, то до підняття її до 38,5-38,8 градуса жарознижувальних препаратів приймати не треба. Помічним тут буде сухе тепло.

    — Тобто?
    — На період підняття температури варто відмовитися від виходів із дому, щоб ізолювати себе від перепадів температури, застерегтися від протягів і переохолодження — обов’язково кілька днів побути у теплі, відлежатися, відпочити. Попри це, якщо не вживати жарознижувальних препаратів, можна робити жарознижувальні компреси. Найпростіше — це вода з оцтом (такі компреси накладають на чоло). Також можна обгортати ділянки тіла, де є потужна васкуляризація, тобто багато судин (литки). Ноги бажано тримати у теплі — вдягти теплі шкарпетки. Якщо ж хворому від гарячки зле, треба приймати аспірин, панадол, парацетамол, колдфлю. Можна також приймати вітамін С — як препарат загальнозміцнюючий, що знижує проникність судин, стимулює опірність організму в цілому.

    — У період підняття температури треба багато пити...
    — Пити треба усе, що смакує, тільки не холодне. Добре зарадить відвар із шипшини, сухої малини, можна запарювати ромашку, класика — потогінна липа. В аптеках продають протизастудні збори, які також є дуже помічними. Можна багато пити мінеральної (негазованої) води чи простої перевареної. Споживання рідини забезпечить наводнення організму, людина пітнітиме, працюватимуть нирки, діурез буде у повноцінному обсязі, тоді й застуда легше переноситиметься. Й гарячка легше пройде, бо нівелюються ознаки інтоксикації. Бажано не споживати напоїв, які збуджують: міцної кави, міцного чаю. Зрозуміло, що не годяться кока-кола, спрайт, пиво... Також застережу від споживання під час нездужання спиртних напоїв. Хіба що йдеться про розтирання спиртним на початку нездоров’я: якщо людина промерзла, можна розтерти ноги спиртом. Не зашкодить й чайна ложка горілки, додана до чаю. Проте — не більше, і до чаю! Також треба утримуватися від куріння, щоб зайве не подразнювати верхніх дихальних шляхів.

    — Щось із медикаментів, окрім жарознижувальних, можете порадити?
    — Хапатися за хіміотерапевтичні засоби самому не бажано — ті препарати є достатньо специфічні, тому їхнє вживання потребує певного обѓрунтування. Противірусні препарати, антибіотики і сульфаніламіди мусить прописувати тільки лікар. Неконтрольоване вживання потужних медикаментів може спричинити достатньо серйозні ускладнення. Що стосується антигрипіну, то це простий, ефективний комплексний препарат, що його готують в аптеках у рецептурних відділах. Тому щодо його застосування жодних застережень нема. Єдине, на що треба звернути увагу, — це режим прийому, тобто застосовувати його треба так, як зазначено на упаковці.

    — Чи є продукти, які обов’язково вводити у раціон за умови нездоров’я?
    — Це такі, що містять у достатній кількості вітамін С: лимон, хрін, шипшина, часник, цибуля. Щодо часнику: зловживати ним не можна — особливо тим хворим, що мають понад сорок років.

    — Чому?
    — Аби уникнути надмірного навантаження на серце. Часник містить певні кардіостимулююючі компоненти (глікозиди). Погодьтеся, коли є висока температура, завжди маємо тахікардію (прискорене серцебиття), а часник спонукатиме серце битися ще частіше. Тобто не конче з’їдати за раз головку часнику — достатньо по зубчику тричі на день. Те саме стосується й цибулі — споживайте, але не зловживайте. І ще про те, без чого аж ніяк не обійтися: не нехтуйте у період нездоров’я так званими водними процедурами — говорю про полоскання горла «морською» водою (до склянки підсоленої води треба додати краплю йоду) і промивання гіпертонічним розчином (на сто грамів води достатньо грама солі) верхніх дихальних шляхів — розчин вдихають однією ніздрею, а потім спльовують. Таку процедуру ми рекомендуємо час від часу виконувати для профілактики й здоровим людям.
    Не можна зловживати і краплями для подолання нежитю. Тому що усі судинозвужувальні речовини місцевої дії мають здатність при частому вживанні пересушувати слизову оболонку носа і діють як збудники на симпатичну нервову систему, провокуючи тахікардію, безсоння (а особливо у дітей і людей старшого віку). Без сумніву, їх треба застосовувати, але помірно, бо вони покращують якість життя пацієнта.

    — Чи варто крапати у ніс такі «домашні» засоби, як каланхое та алое?
    — Без проблем, вони зарадять, бо містять доволі багато біологічно активних речовин, вітамінів, багато компонентів, які мають загальнозміцнюючу, дезинфікуючу, антимікробну дію. Причому бажано розчинити сік теплою перевареною водою. Каланхое містить речовини, які сприяють чханню, тобто очищенню носових ходів. Утім, варто зважати на те, що кожен акт чхання, кашлю — то є різкі стрибки тиску, це, передовсім, навантаження на серце. Тому такий засіб не можна застосовувати надто часто.

    — До речі, про кашель...
    — Перш за все, говоритимемо про сухий кашель, який треба перевести у мокрий, тобто посилити відходження харкотиння. І не конче відразу вдаватися до медикаментів — дуже помічними саме у цьому сенсі є інгаляції (відваром бульби, ромашки, трішки — з евкаліптом, хвойними домішками тощо). Комусь зарадить гоголь-моголь, комусь підігріта лужна мінеральна вода, комусь — дуже непопулярне, але дуже помічне тепле молоко із маслом і содою. Підлужнення крові сприяє зменшенню набряків, відходженню харкотиння. Можна ставити на груди компреси з хрону, попередньо зміщавши тертий хрін з олією та борошном до утворення однорідної маси.

    — Останнім часом доволі часто чую про те, що гарячкові стані супроводжуються капілярною інтоксикацією. Що це таке і якими препаратами можна полегшити стан хворого саме в цьому сенсі?
    — Загальновідомо, що при будь-якому запаленні підвищується проникність судин, вони стають ламкими. Внаслідок цього на тілі й виникають крововиливи, простіше кажучи — синці. Саме тому за наявності таких ознак треба вживати аскорутин (або рутин з аскорбіновою кислотою), що добре зміцнює стінки судин.

    — Скільки можна приймати, припустімо, парацетамол?
    — Три дні. І якщо зауважуватимете, що впродовж тих трьох днів стан не поліпшився, конче звертатися до лікаря.

    — Яким має бути харчування?
    — Треба вживати нежирні курячі бульйони — це є класика. Також у раціоні мають бути фрукти. Цитрину, доволі різку на смак, бажано комбінувати з медом. Режим має бути ліжковим, бо хворій людині потрібно максимум спокою. Дуже часто ускладнення виникають не через неграмотне лікування чи, припустімо, неправильне під час хвороби харчування, а через те, що людина елементарно не вилежала захворювання (пневмонії, менінгіти, нефрити тощо). Треба себе полюбити — бодай на час хвороби.

        * Якщо людина нормально переносить підвищення температури, то до 38,5 — 38,8 градусів жарознижувальних препаратів приймати не треба
        * Пити треба все, що смакує, тільки тепле: відвар із шипшини, сухої малини, можна запарювати ромашку, класика — потогінна липа; можна придбати в аптеці протизастудні збори
        * Режим повинен бути постільним, бо хворій людині потрібний максимальний спокій
        * Ускладнення часто виникають не через неграмотне лікування, а через те, що людина елементарно не «вилежала захворювання»


    http://paralleli.if.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 564 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net