Пятниця, 29.03.2024, 02:15
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5534
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Січень » 10 » Пенсійний вік для жінок підвищать…



    Пенсійний вік для жінок підвищать…
    12:13
    …І всім українцям збільшать стаж, необхідний для призначення пенсій
    Зміни у пенсійному законодавстві грядуть вже з початку 2011 року. 23 грудня законопроект Пенсійної реформи поступив у парламент. Але ухвалити його «під ялинку» не  встигли і запропонували українцям обговорювати майбутні зміни. «ТелеграфЪ» підготував огляд найсуттєвіших із них.

    Жінки підуть на пенсію в 60 років
    Ви хочете рівних прав із чоловіками? Тоді це нововведення, можливо, вам сподобається. Законопроект передбачає, що замість 55 років жінки мають виходити на пенсію в 60 років, як і чоловіки. Нововведення не стосується жінок, які народилися до 31 січня 1956 року – вони ще підуть на пенсію в 55 років. Більш молодшим особам прекрасної статі «молодість» подовжуватимуть поступово: вирівнювати пенсійний вік планується поетапно (з кроком півроку протягом 10 років). Так, у 55 років і 6 місяців підуть  на  пенсію жінки, які народилися з 1 лютого 1956 року по 31 липня 1956 року; в 56 років – які  народилися з 1 серпня 1956 року по 31 січня 1957 року. І так кожні півроку пенсійний вік буде збільшуватися, доки не дійде позначки 60 років. Таким чином, на пенсію у 60 років підуть жінки, які народилися, починаючі з 1 серпня 1960 року, і після цієї дати.
     Питання підвищення пенсійного віку для жінок є найбільш дискусійним. Серед пенсіонерок точаться розмови про те, що до пенсії вони просто не доживатимуть.
    «Як показують наукові дослідження, очікувана тривалість життя для чоловіків в Україні при досягненні 60 років становить 14 років, що наближається до показника інших країн. Для жінок же при досягненні 55 років тривалість життя становить 25 років, що є чи не найвищим показником серед інших країн (Великобританія – 23 роки, Італія – 24,9 років, Німеччина – 20,9 років, Словаччина – 18 років, Угорщина – 20 років)», – такі дані на захист Пенсійної реформи наводить Пенсійний фонд України у своєму прес-релізі. Щоправда, джерело «наукових досліджень» не вказане…
    Є ще один суттєвий момент: вихід на пенсію у 55 давав можливість жінкам, які працювали після пенсії, поліпшувати свій матеріальний стан та матеріальний стан сім‘ї. Адже, отримуючи одночасно й пенсію і зарплату, можна було хоч якось виживати. Бо на пенсію (особливо мінімальну) наврядчи проживеш. Тепер доходи жінок «обрізають», а навантаження збільшують. А за таких умов «очікувана тривалість» життя може виявитися далекою від реальної.
    Для чоловіків пенсійний вік не збільшується, за винятком держслужбовців: їх планується відправляти на пенсію в 62 роки.
    Суттєвий момент, вийти на пенсію можна й за півтора роки до настання пенсійного віку (наприклад, якщо вас скоротили на підприємстві). Але для цього потрібно мати нормативний страховий стаж. Про нього – нижче.

    Всім українцям збільшать стаж, необхідний для отримання пенсії
    Законопроект пенсійної реформи пропонує підвищити і тривалість трудового стажу, необхідного для призначення пенсії. Так, зараз, аби отримати мінімальну пенсію за віком  (коли чоловікам виповнюється 60, а жінкам 55 років) треба офіційно відпрацювати 5 років (це називається мінімальний страховий стаж). Якщо людина його не відпрацювала, то замість пенсії їй призначають соціальну допомогу. Тепер цей мінімальний страховий стаж пропонується збільшити до 15 років.
    Планується збільшити на 10 років і нормативний страховий стаж для призначення пенсії: для жінок з 20 до 30 років; для чоловіків з 25 до 35 років. Нормативний стаж – це кількість років, за які враховуються страхові внески, сплачені до Пенсійного фонду, для обчислення основного розміру пенсії. І за кожен додатковий рік роботи понад норму людина отримує доплату до пенсії – 1% від її основного розміру, але не більше 1% мінімальної пенсії за віком (7 грн 50 коп на місяць – від мінімальної пенсії 750 гривень з 1 січня)
    Приклад: основний розмір пенсії людини (розрахункова пенсія) складає 500 гривень. Але пенсія не може бути менша за мінімальний розмір (750 грн), і людині до нього доплачують. У той же час, доплата за кожен рік її наднормового стажу в неї складе не 7,50, а 5 грн.
    Проте, якщо зміни щодо нормативного страхового стажу набудуть чинності, то й на цих мізерних надбавках держава зекономить. Бо якщо збільшується на 10 років нормативний стаж – автоматично зменшується понаднормативний. Наприклад, людина відпрацювала понад норму 12 років, а після пенсійної реформи ця цифра перетвориться на 2 роки. Якщо повернутися до нашого прикладу, то пенсіонер втрачає на цьому 50-75 гривень на місяць (надбавка за 10 років, включених до нормативного стажу), на рік це 600-900 гривень…

    Військовим збільшать «вислугу років», а вчителям та медикам – ні
    Певні зміни очікують і на військових пенсіонерів. Передбачається скоротити деякі пільги військовим (у обрахуванні пенсійного страхового стажу), що унеможливить вихід  на пенсію у 30–35 років. (Якщо раніше рік за певних умов служби міг зараховуватися за більший період, то після реформи обрахунок буде календарним: рік за рік).
    Надбавки військовим за вислугу років збережуться: за 20 років вислуги – 50 % заробітної плати (55 % – для звільнених у відставку) та 3 % за кожен рік вислуги понад 20 років. Проте дана норма щодо терміну вислуги стосується лише тих, хто виходить на пенсію до 31 січня 2011 року. А вже з 1 лютого 2011 року вислугу років військовим планується збільшувати: щороку на 1 рік. Таким чином, з 1 лютого 2015 року військовим для отримання надбавок за вислугу потрібно буде мати 25 років календарного стажу замість нинішніх 20.
    На сьогодні на пенсію за вислугою років, незалежно від віку, мають право бюджетники (освітяни,  медики, працівники культури), які відпрацювали  25 років у своїй сфері. Це право дострокового виходу на пенсію за ними збережеться.
    Однак чиновники звернули увагу, що освітяни та медики, навпаки, не рвуться залишати роботу. Вони продовжують працювати, досягнувши пенсійного віку, бо пенсії надто низькі.
    Тому передбачається «підвищити престижність роботи працівників бюджетної сфери», сказано в прес-релізі Пенсійного фонду. Бюджетникам планують виплачувати при виході на пенсію одноразову  грошову допомогу у розмірі 10 призначених місячних пенсій (як і державним службовцям на даний час). Тож точніше буде сказати, що уряд збільшить для бюджетників престижність виходу на пенсію.

    Найбільші пенсії не перевищуватимуть 12 мінімалок
    Законопроект передбачає обмеження надвисоких пенсій. Це стосується, перш за все, народних депутатів, держслужбовців, суддів, військовослужбовців з високими чинами та інших високопосадовців. Пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 розмірів мінімальної пенсії (А вона встановлена в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). Так, із січня цього року мінімальна пенсія складе 750 гривень; відповідно, максимальний розмір пенсії обмежать 9000 гривень.
    Слід зазначити, що закон не має зворотної дії, тому обмеження пенсій (максимальним розміром не стосується тих пенсіонерів, які оформили пенсію до 2011 року. Тобто якщо пенсіонер вже отримує тисяч 25-50 пенсії, в нього ці гроші ніхто не відбере. Наголосимо: усі пенсійні нововведення не стосується тих, хто вийшов на пенсію до 2011 року.

    Навіщо потрібна пенсійна реформа?
    26,6 мільярдів гривень склав дефіцит Пенсійного фонду в 2010 році. Якщо парламент схвалить усі запропоновані заходи пенсійної реформи, економія коштів у 2011 році становитиме понад 1,7 млрд гривень. «Реалізація зазначених заходів дозволить скоротити видатки Пенсійного фонду України та зменшити дефіцит його бюджету» – сказано у прес-релізі Пенсійного фонду.


    Татьяна Донченко, www.telegraf.in.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1222 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net