Пятниця, 29.03.2024, 03:03
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5534
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Березень » 1 » Айболіти ріжуть по живому



    Айболіти ріжуть по живому
    13:20
    В Україні перестали застосовувати повне знеболювання при операціях тваринам. Кішок, собак та інших домашніх улюбленців просто прив’язують до столу. У кращому випадку обколюють місцевими анестетиками, що зовсім не позбавляє звірів від по-справжньому звірячих мук, — повідомляє «Свободная пресса»
    Так ветеринарні лікарні виконують урядову постанову про заборону використання кетаміну. Це був єдиний офіційно зареєстрований препарат, який забезпечував загальний наркоз і тим самим реально рятував від болю. У той же час кетамін — психотропна речовина. Наркомани нелегально скуповували його в аптеках.
    Тепер тварин буквально оперують по живому. Доводиться використовувати речовини, які роблять нерухомими тварин, однак не вгамовують біль. Нещасна тварина не може рухатися й кричати, доки їй розрізають черевну порожнину або стерилізують.
    Морди нещасних пацієнтів накривають марлею. Медики говорять, що не можуть бачити наповнені жахом собачі очі. Загальновідомий жарт «добре зафіксований пацієнт анестезії не потребує» — у жахливому перекладі на українську мову...
    — Ми заборонили сильнодіючий галюциноген, а у ветеринарів, напевно, є аналоги, — впевнений заступник директора департаменту Держкомнаркоконтролю України Ігор Стасюк.
    — Доступного препарату-замін-ника поки що немає! — спростовує думку чиновника відомий київський ветеринарний хірург Валерій Столюк. — Операційна доза кетаміну коштувала сім доларів. Аналогом може бути інгаляторна анестезія, але такі установки дуже дорогі й рідкісні. Наприклад, у Києві їх лише кілька.
    Як результат, доктор Столюк і його колеги відмовляються виконувати серйозні операції. Вони надають допомогу тільки при переломах, поверхневих ранах й інших невеликих травмах, де можна застосувати місцеву анестезію.
    Сьогоднішні відмови — своєрідна офіційна позиція ветеринарних клінік. Так, визнають там, цілком можливо, що ваш чотирилапий друг помре. Але все одно ніхто не допоможе. Хоча, в принципі, вони не мають права відмовити в операції, адже лікарі зобов’язані надавати необхідну допомогу пацієнтові.
    Насправді, є два варіанти. Перший — міцно прив’язують тварину до операційного столу й сподіваються, що страждалець не помре від больового шоку.
    Цікаво, що за таку «різанину» звіриного ескулапа можуть притягнути до кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Тобто, загрожує великий штраф або позбавлення волі до 1 року.
    У другому варіанті господарі можуть переконати лікаря знайти заборонений кетамін. Доводиться добре платити, щоб позбавити мук домашнього улюбленця. Але сам ветеринар ризикує одержати вже, як мінімум, п’ять років в’язниці за поширення наркотичних засобів... За останній час в Україні закрито кілька клінік і порушено безліч кримінальних справ за фактом зберігання наркотиків.
    Проблема в тому, що кетамін (каліпсовет) справді був оптимальним препаратом — практично не має тяжких побічних ефектів, легкий у дозуваннях, передбачуваний у дії. Всі інші варіанти наркозу вимагають постійного перебування хорошого анестезіолога поруч із лікарем. З огляду на те, що більшість хірургічних втручань зараз робить один лікар, для клінік постане вибір — набирати персонал і збільшувати витрати або ризикувати життям пацієнтів.
    За минулий місяць десятки тисяч українських «собачників» і «кошатників», чиїм вихованцям було призначено планові операції, намагалися знайти інші ветпрепарати для наркозу. Але більшість наявних ліків не є повноцінними анестетиками. Єдиний виняток — золетил, який є повноцінним наркозом. Однак він теж не дозволений до застосування в Україні!
    Зараз його використовують під час операцій у Росії. Українська асоціація фахівців ветмедицини вже звернулася з листом до Президента України Віктора Януковича. Вони вимагають скасувати закон або ввести ліцензії на одержання й зберігання кетаміну й золетилу.
    Українці посилаються на досвід РФ, де в 2003 році вже намагалися ввести таку заборону. На захист «хвостатих мучеників» встали ветеринари й діячі культури. Відома захисниця тварин Бріджит Бардо особисто зверталася до Путіна. Після дев’яти місяців громадського протесту російський кетамін знову легалізували.
    У Києві нинішній живодерський наказ прийняли під час новорічних свят й 12 січня надрукували в «Урядовому кур’єрі». Від Головного управління ветеринарії до рядових клінік — ніхто не знав про заборону! Одеські менти з відділу по боротьбі з наркотиками «пов’язали» лікарів, не дозволивши оперувати тварин, які під наркозом лежали на столах.
    Нинішнє «альтернативне» знеболювання в 20—30 разів дорожче за звичний кетамін. Миттєво й круто підвищилися ціни на операції. «Утримання тварин може собі дозволити заможна людина...» — цинічно пояснюють ситуацію урядові бонзи.
    Наприклад, звичайна стерилізація кота подорожчала вдвічі. Ще більше беруть за кішку. Стерилізувати вуличних собак взагалі припинили. Єдиний вихід — убивати всіх бездомних тварин. Інакше регулювати чисельність бродяжок неможливо.
    У центрі української столиці якісь добровольці почали масово отруювати собак і кішок. Із машин вночі розсипають отруту на вулицях. У місті справді розвелося багато бездомних собак, здичавілих зграй, які чи не щодня нападають на перехожих. Але від отруйного корму гинуть і домашні тварини.
    Серед отруєних доберманів і лабрадорів елітного Павловського скверу — ретривер прес-аташе Посольства США в Україні Джеймса Вольфа. Київські ветеринари не змогли допомогти тварині.

    Сергій ІЛЬЧЕНКО

    У Полтаві ажіотажу навколо кетаміну немає?..
    Зважаючи на ажіотаж навколо історії з кетаміном, «Вечірка» вирішила з’ясувати ситуацію з анестетиками в Полтаві. І звернулася за коментарями до полтавських ветеринарів
    — Ветеринарні препарати справді потрапили до списку ліків, заборонених у вільному використанні, — говорить начальник управління Державної ветеринарної служби в Полтавській області, головний державний інспектор ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій. — Існує єдиний підхід до використання та зберігання прекурсорів, якого і потрібно буде дотримуватися, щоб ними не міг скористатися ніхто сторонній, вести чіткий запис використання. Цей анестетик тепер не надходитиме у вільний продаж, як це було раніше, його відпускатимуть виключно за рецептом ветеринарних лікарів. Та навіть якщо будуть заборонені ці анестетики, ветеринарна практика знає чимало інших препаратів, завдяки яким можна підготувати тварину до операції. Замінники кетаміну є, і операції без наркозу не проводитимуться. Просто він у використанні більш зручний. Кетамін ніхто не відміняв, запроваджено більш жорсткі умови його застосування. Чотирилапим пацієнтам кетамін виписуватимуть за рецептами. А рецепт можна буде перевірити, чи справді ліки потрібні були для лікування. Адже був приклад у Полтавській області, коли в одному з районів працівник лабораторії входив до складу злочинного угруповання із сусідньої області і займався виробництвом наркотиків. Думаю, що заходи, запроваджені державою, своєчасні і їх потрібно виконувати.
    — Лікарі працювали не на одному кетаміні, існують і інші заборонені анестетики, — коментує начальник Полтавської міської державної лікарні ветеринарної медицини Іван Петров. — Є анестетики, котрими можна замінити кетамін. Просто цей препарат — найкращий. Хоча кожен лікар, який хоче працювати саме з цим препаратом, може отримати ліцензію й використовувати у своїй практиці саме кетамін. І особливого ажіотажу навколо препарату у місті немає — жодна ветеринарна клініка не закрилася, всі працюють у звичному режимі.
    — Ветеринарна медицина не займається розповсюдженням наркотиків. А подібна епопея з кетаміном кілька років тому вже мала місце в Росії, — зауважує кандидат ветеринарних наук, завідувач кафедри терапії факультету ветеринарної медицини Полтавської державної аграрної академії Петро Локес. — Тоді мій колега і вчитель, рятуючи життя тварини, порушив заборону — професора посадили до в’язниці на півтора року. Звісно, замінники кетаміну існують. Чи безпечні вони для тварин? Безпечних ліків не існує, окрім хіба що фітотерапії. Будь-який препарат, який використовують для наркозу, має свої плюси та мінуси. Просто кетамін — найкращий з анестетиків. А наркоманів ця заборона не зупинить — вони швидко знайдуть собі заміну. Чи оперуємо ми у звичному режимі? Ні. Я досвідчений лікар, тому знаю, як проводити блокади (знеболювання) іншими способами, а молодь не знає…

    Надія ДІДЕНКО
    www.vechirka.pl.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 644 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net