Четвер, 25.04.2024, 06:32
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Березень » 14 » Микола Азаров: Об’єктивно Україна йде правильним шляхом



    Микола Азаров: Об’єктивно Україна йде правильним шляхом
    13:36
    11 березня виповнився один рік з моменту початку роботи уряду Миколи Азарова. Отже, настав час підбити перші підсумки діяльності чинного Кабінету Міністрів, згадати її основні віхи, оцінити досягнення. Про те, що вдалося зробити за цей рік українському урядові ми вирішили запитати в самого Прем’єр-міністра.

    Миколо Яновичу, дозвольте, перш за все, привітати Вас із річницею перебування на посаді Прем'єр-міністра України…
    Дякую. Але взагалі-то я не вважаю, що річниця роботи уряду є приводом для якихось привітань чи святкувань. Це лише календарна дата, що позначає певний етап нашої діяльності. Кропіткої праці, яка лише зараз починає давати відчутні для країни результати. Адже протягом минулого року дуже багато зусиль і часу ми були змушені витрачати на подолання тяжких наслідків діяльності наших попередників, що залишили нам у спадок безліч невирішених проблем.

    У зв'язку з цим - перше запитання. Як би Ви охарактеризували ситуацію в країні на момент початку роботи Вашого уряду, у березні минулого, 2010 року?

    У 2010 році ми отримали «у спадок» розбалансовану та некеровану економіку, вкрай занедбану фінансову та бюджетну систему, жахливі соціально-економічні показники, спустошену державну скарбницю. Щоб не бути голослівним, наведу декілька цифр та фактів.

     

    По-перше, падіння реального ВВП в Україні за підсумками 2009 року стало одним з найглибших у світі і склало «мінус» 15%. Фактично, за інвестиціями в основний капітал державу було відкинуто на 6 років назад, за промисловим виробництвом - на 7 років, за обсягами будівництва - на 14 років назад. Спад в будівництві становив понад 70%, тобто, практично всі будівельні майданчики в країні зупинились.
    По-друге, підписаний колишнім урядом Тимошенко кабальний для України контракт на імпорт природного газу не тільки привів НАК «Нафтогаз України» до банкрутства та призвів до необхідності значної підтримки Компанії за рахунок бюджету, а й зробив збитковими цілі галузі - хімічну, металургійну тощо.
    По-третє, результат фінансової діяльності підприємств за підсумками 2009 року вперше був негативним та становив небачені «мінус» 42,4 млрд. гривень. Тобто, країна прожила рік «у збиток» і втратила суму, яка дорівнює трьом річним бюджетам міста Києва.
    Кожна друга гривня в державному бюджеті була запозичена: державний борг за два роки зріс у три рази!
    По-четверте, реальна заробітна плата скоротилася на 9,2%, чого не спостерігалося з 2000 року, а заборгованість із заробітної плати - зросла на 23,9%. Рівень безробіття зріс більше, ніж на третину - до 8,8%. При цьому мінімальні зарплати, пенсії та соціальні допомоги були заморожені.
    По-п'яте, люди повністю втратили довіру до влади і до національної фінансової системи: гривня знецінилася вдвічі, банки не віддавали вклади, депозити громадян у 2009 році скоротились на 4,2 мільярда гривень. В Державному резерві і Аграрному фонді було пусто - ні зернини.
    Ось із чим ми зіштовхнулися з перших днів роботи. Скажу відверто, хоча ми й здогадувалися про важкий стан у економіці, але те, що ми побачили, «прийнявши справи», перевершило навіть найпесимістичніші наші очікування.
    Тому ми чесно сказали суспільству, що за один день ситуація радикально не зміниться, що має відбутися кропітка, напружена робота, що доведеться відновлювати буквально кожну галузь, кожен регіон і систему управління в цілому.
    Перш ніж перейти до розвитку та модернізації, спочатку потрібно було виправити те, що наробили наші попередники за кілька років, щоб у максимально стислі терміни вийти принаймні на передкризові показники.

    Які з результатів роботи уряду за минулий рік Ви вважаєте принципово важливими?
    Перш за все - відновлення економіки, повернення до росту промислового виробництва. У 2010 році істотно поліпшилося наповнення бюджету. Якщо за І квартал минулого року приріст надходжень до бюджету був нижчий за рівень інфляції (0,9%), то в квітні-грудні він становив вже 29,6%.
    За час роботи нинішнього Кабінету Міністрів сума боргу з ПДВ скорочена в три рази. На сьогодні підприємствам повернено 40,7 млрд. гривень.
    За результатами 2010 року реальний ВВП  збільшився на 4,2%. В 2010 році промислове виробництво збільшилося на 11,2%. Зростання економіки набуло характеру стійкої тенденції.
    Узгоджена політика уряду і Національного банку дозволила забезпечити стабільність національної валюти. Курс гривні щодо долара протягом всього року залишався практично незмінним. Золотовалютні резерви Національного банку України з початку березня 2010 року виросли на 43% або на понад 10  млрд. доларів США, і на початок січня 2011 року склали 37,6  млрд.  доларів США. Таким чином, резерви перевищили докризовий рівень вересня 2008 року, коли вони становили 37,5 млрд. доларів США. Ми акуратно розплатилися з шаленими боргами, які наробили до нас і повернули довіру до України зарубіжних інвесторів.

    Ви навели показники, які стосуються держави в цілому. Вони дещо абстрактні з точки зору розуміння простого громадянина. А які Ви можете назвати показники у соціальній сфері, тобто там, де відчуваються інтереси конкретних громадян: працюючих, пенсіонерів, молодих сімей?
    Кожен громадянин, напевне, розуміє, що блага нізвідки не беруться.  Насправді соціальну сферу «фінансує» робота економіки. Відразу ж після ухвалення бюджету на 2010 рік Уряд запровадив підвищення соціальних стандартів і компенсував людям те, що не було сплачено за перші три місяці, потім затвердив графік підвищення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму і чітко його дотримувався.
    Розмір прожиткового мінімуму в 2010 році переглядався 5 разів і протягом року в середньому підвищився на чверть. Розмір мінімальної пенсії в грудні 2010 року збільшився на 132,6  грн. в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року. А кількість людей, які отримують мінімальну пенсію при цьому скоротилось вдвічі! Мінімальна заробітна плата з січня 2010 року збільшувалася п'ять разів і в грудні 2010 року склала 922 грн. В порівнянні з груднем 2009 року вона виросла на 178 грн. Розмір посадового окладу працівників І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, який попереднім урядом був заморожений з жовтня 2008 року, протягом 2010 року ми збільшували п'ять разів. А відповідно зростали і посадові оклади працівників бюджетної сфери в цілому. За час роботи уряду заборгованість по виплаті зарплат була скорочена на 520 млн. грн., тобто на 30%.
    Окрім того, на 40% було підвищено розмір допомоги безробітним. Протягом 2010 року було працевлаштовано понад 53 тисячі осіб, в тому числі на перше робоче місце - майже 2,7 тисяч молодих спеціалістів, за рахунок надання дотації роботодавцям із Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
    У 2010 році уряд почав виплату надбавок, які попередники тільки обіцяли: для педагогічних працівників, вчителів шкіл і викладачів профтехучилищ - у  розмірі 20% посадового окладу; для бібліотекарів - у розмірі 50% посадового окладу. А медичним працівникам встановлена надбавка за вислугу років у розмірі 10-30% окладу.
    З 2011 року допомога при народженні дитини збільшилася у 1,6 рази. І надалі вона лише зростатиме відповідно до зростання розміру прожиткового мінімуму.
    Обсяги введеного в експлуатацію житла в 2010 році перевищили показник 2009 року у 1,5 рази. У 2010 році вперше були передбачені кошти на надання державної підтримки для придбання житла. За цією програмою одержали квартири 590 сімей. Також придбано біля 500 квартир для інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи. У 2011 році передбачається побудувати 10,2 млн. кв. метрів житла, що відповідає рівню докризового 2007  року. Планується забезпечити житлом близько 4 тисяч молодих сімей, зокрема за рахунок впровадження нового механізму кредитування будівництва житла під гарантії держави.
    Я можу навести іще багато показників, які нам вдалося не лише повернути на докризовий рівень, але й перевершити.
    Нинішній, 2011 рік буде, у цьому сенсі переломним. Вже з наступного року позитивні зміни як в економіці в цілому, так і в соціальній сфері стануть відчутними для всіх без винятку громадян і надалі ситуація лише покращуватиметься. Адже дадуть свої позитивні наслідки системні економічні реформи, розпочаті торік за ініціативою Президента України.
    Чи не могли б Ви розповісти про основні кроки Уряду щодо виконання Програми економічних реформ Президента? Цікаво також, яким чином фінансуватимуться відповідні проекти? Адже бюджет зазнає відчутного фінансового навантаження у зв'язку із сплатою боргів і виконанням перелічених Вами соціальних програм. Та й наслідки кризи все ще не до кінця подолані…
    Президент України і Кабінет міністрів не тільки формалізували свої стратегічні орієнтири на середньострокову перспективу в Програмі економічних реформ, але і почали їх системну реалізацію. Це дуже складний, а іноді і болючий процес. Але без проведення докорінних змін в національній економіці перейти на нову якість життя, невпинного зростання добробуту громадян і підвищення конкурентоспроможності країни неможливо.
    На виконання Програми реформ Президента вже сформована база даних інвестиційних проектів, серед яких проекти у сфері космічних технологій, авіабудування, сільгоспмашинобудування, нафтовидобутку, розвитку інфраструктури та інші.
    Фінансування цих проектів здійснюватиметься за рахунок коштів інвесторів, міжнародних фінансових організацій, на міждержавній основі, а також бюджетних коштів. Пріоритетність віддається інвестиціям інноваційного характеру. Чому? Тому що в першу чергу це нові робочі місця з високою зарплатою. Для них будуть створені умови максимального сприяння на всіх рівнях.
    Корінна модернізація економіки України, яку необхідно провести протягом найближчих декількох років, дійсно вимагає значних фінансових ресурсів. Державних грошей недостатньо, і основне завдання влади - залучити приватний капітал, як внутрішній, так і зарубіжний. Зростання інвестицій - це будівництво сучасної інфраструктури і виробничих фондів, зростання ВВП, створення нових робочих місць і поліпшення ситуації на ринку праці. Тому серед пріоритетних завдань Уряду - забезпечення притоку приватних інвестицій в модернізацію національної економіки.
    В цілому, робота з модернізації економіки здійснюється відповідно до Національного плану дій на 2011 рік щодо  впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава».
    Уряд сформував Програму інвестиційно-інноваційної діяльності України на 2011-2015 рр., яка  передбачає кілька основних напрямів.
    Зокрема, модернізацію енергетичної інфраструктури. Розробку і виробництво новітніх енергетичних установок, зокрема тих,  що використовують енергію вітру, сонця і інших альтернативних джерел енергії.
    Одним з важливих напрямів своєї діяльності, з урахуванням світової кон'юнктури, Уряд вважає модернізацію АПК. Перебудова агропромислового комплексу і перегляд існуючих земельних відносин - запорука продовольчої безпеки України. Адже саме агропромисловий комплекс, як одна з провідних галузей економіки, за умови проведення зважених перетворень може стати нашою конкурентною перевагою на світових ринках.
    У рамках розвитку інфраструктури і житлового будівництва передбачається спорудження і реконструкція доріг загальнодержавного значення в межах міжнародних транспортних коридорів; будівництво і реконструкція міжнародних аеропортів і вокзалів, інших об'єктів інфраструктури; реконструкція систем тепло-, водопостачання і водовідведення, житлового будівництва.
    У галузі машинобудування - подальший інтенсивний розвиток атомного машинобудування, авіабудування і ракетно-космічної галузі, суднобудування; виробництво нафтогазопромислового устаткування і бурового інструменту; виробництво гірничошахтного і гірничорудного устаткування.
    Сучасна економіка все більшою мірою визначається якістю людського потенціалу. В Україні він достатньо високий.  Зокрема, наша країна зберігає конкурентні переваги за рівнем підготовки і кваліфікації робочої сили. Держава стимулюватиме підготовку молодих фахівців з професій, що затребувані економікою. Особлива увага приділяється підготовці фахівців технічних напрямів.
    Країна потребує розвитку й модернізації. Оскільки іншим шляхом у сучасному світі досягти стійкого економічного зростання практично нереально. Від успішної реалізації реформ, в кінцевому рахунку, залежатиме місце України в світовому розподілі праці, рівень достатку та соціальної захищеності усіх громадян. Тому виконання Програми економічних реформ Президента є стратегічним завданням порядку денного для всієї країни.

    Ще одним актуальним питанням порядку денного країни є проведення вже в наступному році фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Рік тому питання стояло практично так, що Україна не здатна гідно прийняти й провести ЄВРО-2012. Який стан справ сьогодні?
    Відставання від графіку справді мало місце і виникло унаслідок бездіяльності наших попередників. Станом на березень минулого 2010 року воно стосувалося таких об'єктів як: НСК  «Олімпійський» - 4,5 місяці; Львівський стадіон - 6 місяців; Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Термінал "Д") - 6 місяців;  Міжнародний аеропорт "Донецьк" - 4 місяці; Міжнародний аеропорт "Львів" - 4 місяці; Міжнародний аеропорт "Харків" - 2  місяці.
    Однак, хочу Вас заспокоїти. Завдяки вжитим заходам нам вдалося повністю ліквідувати таке відставання і повернути загальний процес підготовки об'єктів до ЄВРО-2012 в кероване русло. Обсяги будівельно-монтажних робіт на об'єктах Євро-2012 минулого року зросли втричі! Сьогодні жодних сумнівів, що Україна гідно прийме Євро-2012, немає.
    За півроку будівництва, реконструкції і ремонту відкрито близько 1000 км доріг. Це в 10 разів більше, ніж за весь 2009 рік. Побудовано 7 транспортних розв'язок, 48 шляхопроводів і мостів. Стадіони і аеропорти - в завершальній фазі будівництва.
    Варто відзначити, що Європейський Союз розділяє наше стратегічне бачення розвитку транспортної інфраструктури. Саме тому ЄС надасть Україні 1,2 млрд. гривень на реалізацію програм секторальної бюджетної підтримки, з яких 689 млн. гривень призначені для реалізації транспортної стратегії України.
    Така взаємодія відбувається завдяки тому, що керівництво України вже довело свою здатність йти на кроки, які потрібні для розвитку країни. Які повертають Україні репутацію надійного і передбачуваного партнера.

    Судячи з усього, Ви дивитесь у майбутнє з оптимізмом…
    Мій оптимізм є наслідком впевненості у власних силах. І в тому, що Україна нарешті йде у майбутнє правильним шляхом. У нас є план дій на перспективу і команда, яка може його реалізувати. Ми готові до роботи і розраховуємо на розуміння наших дій у суспільстві. Україна, нашими спільними зусиллями, відбудеться як заможна і шанована у світі держава. Я в цьому абсолютно переконаний.

    Дякуємо Вам за змістовну та цікаву розмову. Бажаємо успіхів у подальшій роботі на благо народу України. І сподіваємося на подальше спілкування.
    Дякую, я завжди готовий відповісти на Ваші питання.


    http://poltavanews.com.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 661 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net