Четвер, 18.04.2024, 03:01
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5554
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Червень » 7 » Земля для своїх



    Земля для своїх
    15:35
    У міру наближення в Україні ринку землі чиновники прибирають з ринку потенційних конкурентів місцевих інвесторів...
    Дискусії, що ведуться навколо визначення переліку осіб, які отримають доступ до покупки українських земель, не привели до прогресу в цьому питанні. Як і раніше, чиновники не готові допустити на ринок іноземців. Про те, що іноземні громадяни не будуть значитися серед потенційних покупців української землі, вкотре заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. "Я вважаю, що наша земля зараз не повинна продаватися іноземцям. У нас величезний потенціал для збільшення обробки землі. У нас достатньо наших внутрішніх інвесторів, і в умовах, коли в світі постійно ростуть ціни на продовольство, коли земля стає стратегічним ресурсом, буде неправильно цей стратегічний ресурс передавати іноземцям", - заявив прем'єр. Також поки дискутується питання про право купувати землю юридичним особам - це обмеження введено для того, щоб попередити масове скуповування землі агрохолдингами, однак паралельно розчищає шлях для інших потенційних покупців, часто не пов'язаних із сільським господарством.
    Нагадаємо, що програма економічних реформ передбачає запровадження прозорого ринку сільськогосподарських земель у 2012 р. Його впровадження ґрунтується на трьох основних законах, які в країні досі не схвалені: "Про земельний кадастр" (схвалений у першому читанні), "Про ринок землі" і "Про державний іпотечний банк".

    Скільки за гектар

    На сьогодні діапазон оцінки українських земель вражає своїм розмахом. Український гектар оцінюється і в $500, і в $10 тис. Певним орієнтиром об'єктивної ціни може служити цифра в $3,5 тис., яка є середньосвітовою ціною чорноземів, однак і вона потребує суттєвої корекції з урахуванням внутрішньоукраїнських факторів.
    "Причина в тому, що ніхто зараз не знає ціну землі. Справедливу ціну визначить тільки ринок", - заявив голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук під час публічних дебатів на тему "Вільний ринок землі - загроза українському селу".
    Водночас, на думку експертів, на старті продажів ціна швидше за все буде мінімальною через те, що та частина аграріїв, яка чекала на скасування мораторію, вийде на ринок зі своїми наділами, що буде тиснути на ціну. Цей же фактор і породжує параноїдальні версії про намір наближених до влади чиновників скупити найбільш привабливі землі задешево на піку пропозиції. Водночас невеликі фермери і господарства, які орендують землю, не зможуть акумулювати достатній обсяг фінансових ресурсів, щоб викупити оброблювані ними наділи. "Такий обсяг коштів є тільки у обмеженої кількості людей у державі", - говорить глава ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" Лора Рубченко. Відзначимо, що в проекті закону про ринок землі обумовлюються обмеження "за кількістю гектарів в одні руки" (показник різниться в залежності від регіону), однак учасники ринку не виключають можливості здійснення таких операцій через підставних осіб. Крім того, враховуючи, що в останній рік керування аграрним ринком перейшло значною мірою в ручний режим, того ж фермери побоюються на ринку землі.

    Оренда замість продажу
    Проблема масової скупки землі та обезземелення українського селянина, на яку посилаються противники скасування мораторію, більшою мірою є надуманою. Про це свідчить як досвід сусідніх країн, зокрема Росії, в яких земельна реформа вже позаду, так і позиція самих українських аграріїв.
    Так, згідно з проведеним Держземагентством України опитуванням, з 8 тисяч опитаних власників паїв лише 8,7% хочуть продати свою землю. Абсолютна більшість аграріїв вважає найбільш прийнятним варіант здачі земель в оренду (35,5%) при збереженні права власності на наділ. "Незначна кількість охочих продавати свої наділи змушує задуматися, що зняття мораторію не призведе до якихось серйозних соціальних наслідків", - говорить Сергій Салієнко, директор департаменту ринку та оцінки земель Державного агентства земельних ресурсів України. У Росії в перший рік після зняття мораторію було продано лише 10% від можливого пропозиції сільгоспземель. Причина низької активності ринку криється в психології більшості аграріїв, які не готові позбутися основного свого активу і небезпідставно розглядають орендну плату як більш надійне і стабільне джерело доходу. За оцінками чиновників, в перший рік після реформи в оборот земельного ринку може бути залучено близько 2,75 млн. га сільгоспземлі. Це всього 6,5% від усього пропозиції сільгоспземлі в Україні. Проте навіть такий обсяг угод може суттєво збагатити бюджет: оціночно, надходження від держмита складуть 312 млн. грн.
    Частка сільгоспугідь України становить 0,8% площі сільгоспземель світу. З 60,4 млн. га українських ґрунтів більше 70% - 42,4 млн. га займають сільськогосподарські землі. З них обробляється близько 35 млн. га. Власниками сільгоспземель є близько 7 млн. громадян України. 32% українського населення проживає в сільській місцевості.


    http://eizvestia.com/
    Категорія: Новини України | Переглядів: 758 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net