Четвер, 25.04.2024, 07:29
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Липень » 6 » Електронні підручники у школах: експеримент може не вдатися



    Електронні підручники у школах: експеримент може не вдатися
    15:25
    Українська освіта потребує реформ. Нововведення із електронними підручниками у школах виглядають реформаторськими, однак чи реалістичними? Vlaskor.net провів розслідування, чи вигідно і практично запроваджувати електронні посібники в українських школах і чому у світі поки не поспішають із таким експериментом. Згідно з Указом Президента України № 926/2010 "Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні", 2011 рік оголошено Роком освіти та інформаційного суспільства. Відтак, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, взялось активно до роботи. Остання ідея, за яку активно вхопилось Міністерство - впровадження у навчальний процес використання електронного підручника. Проект «Відкритий світ» Віктор Янукович обрав торік серед 10 національних проектів, які підлягають першочерговій реалізації.
     
    Електронні vs паперові підручники?
    Електронний підручник в українських школах мав би стати альтернативою паперовим. Міністерство освіти вирішило придбати для українських шкіл розроблені в Україні PocketBook.
    На відкритих уроках, які відбулися в березні 2011 року, представники обох сторін (міністерства та компанії, що виробляють електронні книги) розповіли про переваги і перспективи впровадження електронного підручника у школах.
    "Перша електронна читанка, яку ми презентуємо, автентична до паперового підручника та виготовлена відповідно до санітарно-гігієнічних норм, згідно з якими він може використовуватися як технічний засіб у навчальному процесі", - розповів Олексій Авраменко, керівник проекту BookLand та головний редактор ВД "МІСТ Паблішинг".
    "Електронні версії підручників будуть рекомендуватися Міністерством освіти і науки України. Кожен підручник буде знаходитися під DRM-захистом, що унеможливлює несанкціоноване копіювання та розповсюдження" – додав Олексій Авраменко. "Тобто такого не буде, що один учень купить електронну книжку, а решта однокласників перепишуть її в нього. Але все одно, ціна однієї електронної книжки в рази менша від паперових, десь 10- 15 грн кожна".
    На відкритому уроці виступили також і освітяни. Заступник директора Українського коледжу імені В.О. Сухомлинського Тетяна Хайруліна впевнена, що електронна читанка - єдиний з сучасних пристроїв, який має навчальну мету: містить текстовий, графічний редактор, допоміжні програми, які будуть корисними для школярів. А для вчителя – це ще й найкращий посібник у підготовці та проведенні уроків.
    На зустрічі також усі погодились з тим, що надзвичайно важливими електронні підручники стануть для дітей з особливими потребами. Кожен учень, який користуватиметься новим пристроєм, може зберігати у карті пам'яті до 10 000 підручників, користуватися словниками ABBYY Lingvo, одночасно читати та перекладати іншомовні тексти.

    Чим «PocketBook» 901 кращий для школярів?

    Робота з книгою – класичний елемент шкільного уроку. Стовідсотково підтримується набагато краще з електронною книгою – запевняють його розробники.
    Вчителі запевняють, що по-перше, є можливість повернутися до вивченого матеріалу і перевірити знання (функція гіперпосилання). На уроці з паперовим підручником це зробити практично неможливо.
    Серед практичних переваг було зазначено можливість завантаження учителем у пристрій додаткових матеріалів: конспектів, таблиць та графіків, що раніше необхідно було роздруковувати.
    Наступними кроками, за словами керівників проекту, стане розробка електронного контенту, що міститиме не тільки матеріал за програмою навчання, а й довідкові джерела: спеціалізовані словники з основних предметів та довідники.
    Також електронна книга покликана замінити безліч підручників та посібників, які носить до школи дитина щодня. Один такий «покетбук» замінить усі книжки і важитиме лише 350 г.
    Педагоги запевняють, що важливо також, що в цій «читалці» будуть відсутні розважальні функції і планують вставити калькулятор,таблицю множення та інші необхідні для школярів функції.
    Вартість такого PocketBook становитиме близько 400$.

    Що Міністерство вже зробило?
    Міністерство освіти і науки України від 30 грудня 2010 року своїм наказом (№ 1315) оголосило про проведення експериментального випробовування електронного пристрою для читання «PocketBook» в загальноосвітніх навчальних закладах I-III ступенів. Як зазначають у МОНі, експеримент розділили на два етапи: перший етап експерименту тривав з 1 січня до 1 лютого 2011 року – (більш формальний) за цей час мали погодити плани та схеми проводження експерименту. У період проведення другого етапу (з 2 лютого до 1 травня 2011 року) - практичний – організатори експерименту проводили відбір учнів шкіл та класів, які стануть учасниками експерименту (в ньому взяли участь школи з 5 областей України - Київської, Донецької, Івано-Франківської, Миколаївської та Полтавської, всього – 207 учнів та 86 вчителів)
    Експеримент закінчився 1 травня 2011 року.
    На основі результатів цих експериментів спочатку школи, а потім і саме Міністерство повинні були б відзвітувати, внести пропозиції, зауваження та побажання  щодо покращення   організації роботи та конкретно пристрою.
    Станом на сьогодні Міністерство освіти та науки, молоді і спорту результатів експерименту на своєму сайті ще не оприлюднило, але представники компанії PocketBook в Україні вже ознайомлені з ними, про що й розповіли  Vlaskor.net. Директор представництва «PocketBook» в Україні Денисюк Олег Сергійович прокоментував Vlaskor.net: «Відповідно до побажань користувачів, які ми зібрали протягом апробації, у програмне забезпечення пристроїв вже внесені відповідні зміни. Так, в шкільних підручниках PocketBook вже можна одночасно відкривати декілька книг, робити нотатки, позначати необхідні фрагменти тексту та робити помітки на полях електронного підручника». За словами Олега Денисюка, вже до початку наступного навчального року електронні підручники будуть оснащені "чутливим" екраном і стануть значно дешевшими, крім того, досить ймовірним є варіант кредитної підтримки від провідних українських банків».

    У чому тоді проблема?
    PocketBook 901 - це справді нова розробка української компанії, але водночас пристрій багато взяв і від своїх попередників - моделей 301 і 360. Так, пристрій поміщений в компактний ергономічний корпус розміром 24,02х18,07х1, 1 см і важить 350г. Підручник можна переглядати до 10 тисяч сторінок без підзарядки. Також програма підтримує читання 16 форматів файлів без конвертації.
    Якщо вірити властивостям цього пристрою, екран з пластиковою підставкою, діагоналлю 9,7дюймів, створений за технологією E-Ink знижує навантаження на очі та стійкий до ударів і вигинів. Але ось тут можуть виникнути проблеми.
    Майже усі, хто мав справу з електронними книжками чи то  компанії Sony, чи Amazon Kindle і особливо Pocketbook знають, що всі вони мають один недолік – екрани надзвичайно чутливі до будь-яких пошкоджень і навіть сильніших натискань на екран. Існує безліч форумів, де роздратовані власники уже поломаних букрідерів розповідають історії, як на їхньому екрані (з різних причин) з’явились чорні плями, які унеможливлюють читання. Найцікавіше, що ремонт такого екрану коштує більше половини вартості нового букрідера. А за умовами гарантії, такі пошкодження не підлягають безкоштовному ремонту, оскільки в причині несправності, за версією компанії, винен сам власник – через свою необережність букрідер десь випадково стукнули, що призвело до поломки. До речі, 90% звернень у сервісні центри електронних книжок пов’язані саме з цією проблемою.
    Працівник сервіс-центру Pocket book у Львові Олександр Володимирович Горошко підтвердив Vlaskor.net, що продукт у тому вигляді, в якому він є зараз, не можна давати дітям.
    «Якщо не буде пластикових і гнучких екранів, то він у школі довше дня не проживе. І жодні чохли, чи то пластикові чи навіть дерев’яні, їм не допоможуть. Якщо доросла людина може його пошкодити, то що казати за школярів?
    От коли ви залишите «Покетбук», наприклад, у валізі в будь-якому аеропорту, можете думками з ним попрощатись .Навіть коли дитина спокійна, не факт, що залишений у сумці «покбук» не стане жертвою випадкових дій однокласників його власника.
    Екран зі скла занадто чутливий для школи. А чи готові будуть батьки купувати щоразу новий пристрій – це вже запитання не до мене», - розповів Vlaskor.net працівник сервісного центру.
    Цікаво також, що випуск стійкого до ударів «Покетбука 901» обіцяли ще в першому кварталі 2010 року, але ще досі про нього нічого не чути. Інтернет- магазини також не надають інформацію про Pocketbook 901.
    Працівники сервісних центрів Pocketbook пристроїв зі гнучкими екранами, які захищені від ударів, ще також не бачили. Хоча про такі розробки чули: «Розробка існує в Інтернеті, але її ми не бачили».
    Після експерименту сама ж компанія «PocketBook» заявила, що наразі у них немає пристроїв зі гнучким, захищеним від ударів, екранів. «Але їх немає ніхто і, за останніми прогнозами, такі екрани повинні з’явитися не раніше 2012 року». Також представник компанії «PocketBook» в Україні розповів, що у школі до того часу, як з’явиться нова розробка на ринку, будуть використовувати покетбук 902( основні властивості схожі з 901), але у нього екран – зі скла, що також легко б’ється.
    Тому перш, ніж купувати електронні книжки школярам, Міністерству освіти слід ще раз переконатись, що такі підручники прослужать дітям стільки, скільки вони коштують. Сподіваюсь, що це побоювання врахують до того, як електронні книжки стануть загальнообов’язковими для школярів і до того, коли не буде викинуто на вітер мільйони гривень, оскільки купувати електронні підручники будуть рекомендувати батькам школярів. Держава, на жаль, таких коштів зараз немає.




    http://vlaskor.net/
    Категорія: Новини України | Переглядів: 840 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net