Четвер, 25.04.2024, 19:55
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Вересень » 22 » Як уберегтися від менінгіту: поради кіровоградських епідеміологів



    Як уберегтися від менінгіту: поради кіровоградських епідеміологів
    15:03
    У січні–лютому в різних містах України реєструвалися випадки захворювання на менінгіт, є кілька смертельних. Що ж це за хвороба і як від неї захиститися? Про це розповіла нашому виданню лікар-епідеміолог Кіровоградської міської санепідстанції Марія Оленюк:

    – Менінгококова хвороба – це гостре інфекційне захворювання, яке має тяжкий перебіг, а показник летальності сягає 10–20 відсотків. Збудника цієї небезпечної хвороби – менінгокок – відкрито ще у дев’ятнадцятому столітті. В зовнішньому середовищі він не стійкий, швидко гине. Джерелом інфекції є хвора людина та здорові носії. Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Особливо небезпечні хворі на менінгококовий назофарингіт. Така форма захворювання трапляється найчастіше, а легкий і недіагностований перебіг недуги дає змогу хворому зберегти активність, залишаючись у колективі. Механізм передачі інфекції – тільки крапельний, менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань.

    Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються. Крім того, на менінгококову інфекцію більше хворіють люди зі зниженим імунітетом та особи з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів (хронічні тонзиліти, гайморити, синусити та інші хронічні захворювання). Найбільша кількість хворих реєструється у зимово-весняний період.

    З настанням холодної пори року дорослі та діти повинні тепло одягатися, носити головні убори, в харчовий раціон включати вітаміни. Своєчасно проводити санацію хронічних вогнищ інфекції (звільнення організму від патогенного стафілококу, стрептококу, іншої патогенної мікрофлори дихальних шляхів, у тому числі й менінгококу).

    Початок хвороби – раптовий, за симптомами дуже схожий на гостре респіраторне захворювання: починається з різкого підвищення температури тіла до 39–40 градусів, головного болю, лихоманки, катаральних явищ. На шкірі тулуба з’являються висипи. У тяжких випадках хворі непритомніють. Часто гострим проявам захворювання передують рино-фарингіти (нежить, біль при ковтанні), які іноді проходять непомітно. Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги. Кількість здорових носіїв у сотні разів перевищує число хворих. Таке спостерігається в колективах, де були випадки захворювання менінгококовою інфекцією.

    Амбулаторне лікування виключене – хворі лікуються тільки в інфекційних стаціонарах, і особливе значення має своєчасне звернення за медичною допомогою. Враховуючи схожість менінгококової інфекції з гострими респіраторними інфекціями, за перших симптомів потрібно викликати лікаря.

    Щорічно з метою вивчення циркуляції збудника менінгококової інфекції в навколишньому середовищі спеціалісти міської санітарно-епідеміологічної станції проводять бактеріологічні обстеження осіб групи ризику в закладах інтернатного типу.

    Крім менінгококу, запалення мозкових оболонок (менінгіт) може спричинити збудник гемофільної інфекції – гемофільна паличка. Вона викликає небезпечні інфекційні хвороби, які становлять загрозу для дітей раннього віку. У третини дітей, які перехворіли на менінгіт, викликаний гемофільною паличкою, виникають такі порушення, як параліч, глухуватість та інші.

    Вакцинопрофілактика – єдиний засіб боротьби з інфекціями, які викликає гемофільна паличка. У результаті імунізації суттєво знижуються та навіть повністю ліквідуються інвазивні форми захворювання.

    Вакцинація складається з трьох щеплень, які проводяться в три-, чотири- та п’ятимісячному віці. Ревакцинація дітям робиться одноразово у 18 місяців моновакциною. Щеплення проводяться за згодою батьків. Перед щепленням дитину оглядає лікар і дає письмовий дозвіл на імунізацію. Батьки повинні дотримуватися рекомендацій, даних лікарем по догляду за дитиною після щеплення.


    http://kirovograd.rks.kr.ua/
    Категорія: Новини України | Переглядів: 403 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net