Неділя, 12.05.2024, 05:59
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 4
    Гостей: 4
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5595
    Форум: 555/31829
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Березень » 6 » Гарно взимку в Відтепер герб мають і Білики



    Гарно взимку в Відтепер герб мають і Білики
    15:55
    У багатому культурно-історичному спадку Біликів особливе місце належить символіці територіальної громади. За козацьких часів документи сотенного правління скріплювалися печаткою, зображення на якій можна вважати тогочасним гербом поселення. Відомо про два його варіанти, що були у вжитку у XVIII ст.: хрест із сяйвом над повернутим ріжками вгору півмісяцем (1721 р.) та восьмипроменева зірка (1746 р.). Печатка з таким гербовим зображенням уособлювала самоврядність козацького містечка, права і вольності його населення.
    Сучасні Білики - другий за розмірами населений пункт району, без якого неможливо уявити ні господарського, ані культурного життя Кобеляччини. Тому, зрозумілою, аргументованою і своєчасною була ініціатива селищного голови Юрія Латиша щодо прийняття сучасної символіки територіальної громади Біликів.
    Проекти герба і прапора селища виконав кобеляцький краєзнавець, аспірант Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Євген Копилець. Геральдично-вексилологічну експертизу проектів здійснив голова Українського геральдичного товариства, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського Національної академії наук України, кандидат історичних наук Андрій Гречило.
    Прагнучи індивідуалізувати символіку і водночас відобразити тісні зв'язки селища з районом та районним центром, автор проектів розробив їх на основі зображень на печатках сотенного містечка Біликів з урахуванням композиції та кольорів сучасного герба Кобеляк. Автор проектів вирішив дещо змінити зображення з печаток, оскільки восьмипроменевою зіркою у гербовому полі в 1721-1724 рр. послуговувалися і новосанжарці, а недоцільність розміщення на гербі та прапорі півмісяця показало свого часу обговорення проектів кобеляцької символіки. Також бралися до уваги усталена практика та відповідні теоретичні напрацювання останніх десятиліть, узагальнені в методичних рекомендаціях Українського геральдичного товариства.
    Рішенням XV сесії Білицької селищної ради V скликання від 11 грудня 2007 р. затверджено герб і прапор територіальної громади Біликів.
    Герб: щит скошений зліва; у правому синьому полі - золотий хрест із сяйвом, у лівому червоному полі - срібна 8-променева зірка.
    Прапор: квадратне полотнище, розділене навскісно на рівновеликі синє та малинове поля. Співвідношення ширини полів з верхнього краю 2:1, знизу 1:2. У верхньому куті від древка синього поля - жовтий хрест із сяйвом, у нижньому куті з вільного краю малинового поля -біла 8-променева зірка.
    Золотий або жовтий лапчастий хрест на синьому тлі - традиційний символ козацтва Полтавського полку, відомий з XVIII ст. та використаний у сучасних гербах і прапорах області, району і райцентру. Відповідно до зображення на білицькій печатці 1721 р., його подано із сяйвом. Спадкоємність історичних традицій підкреслюють також використання червоного (малинового) кольору та зірки - ще одного усталеного козацького символу, характерного для Полтавщини загалом та Біликів зокрема. Золотий колір уособлює добробут і щедрість краю та його мешканців.
    Таким чином, кількість населених пунктів Кобеляччини, які нині послуговуються власною символікою, зросла. Незабаром білицьку громаду будемо вирізняти серед загалу за прапором, а герб селища може прикрасити етикетки місцевої продукції.




    Вікторія Макогон,
    секретар Білицької селищної ради
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1384 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Яку пісню(виконавц... >>
  • ЧЕМ ВЫ СНИМАЕТЕ МА... >>
  • хо ноут >>
  • Кімната Саника >>
  • Небезпечна бритва >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net