Четвер, 02.05.2024, 19:25
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Травень » 8 » ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ –ПОРЯД



    ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ –ПОРЯД
    16:52
    Пересувна установка для знешкодження заборонених, невідомих та непридатних для використання хімічних засобів захисту рослин вже рухається по районах області. Чи з'явиться вона на Кобеляччині?

    Після проведення реформ на селі, які фактично знищили колективні сільгосппідприємства, коли нові землевласники отримали земельні та майнові паї, на складах ліквідованих сільгосппідприємств залишилось багато невикористаних мінеральних добрив. За ті добрива благополучно «забули», не задумуючись над тим, яку небезпеку вони становлять для навколишнього середовища і для людей. Впевнена, що більшість людей навіть не здогадується, що така екологічна проблема існує в Україні вцілому, і в Кобеляцькому районі зокрема. І що її треба якнайшвидше вирішувати.
    Як розповів Анатолій Шкарбан, голова постійної комісії Полтавської обласної ради “З питань екології та раціонального природокористування”, у 2006 році Полтавська обласна рада зацікавилась даною проблемою і виділила кошти в сумі 110 тис. грн. з фонду охорони навколишнього середовища області на розробку проектно–кошторисної документації та виготовлення пересувної дослідно-промислової установки для знешкодження заборонених, невідомих та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Адже на складах області всього нараховується майже 800 тон таких речовин.
    - Анатолію Миколайовичу, а чому ці добрива не можна використати за призначенням?
    - Існує кілька причин неможливості їх використання, - говорить Анатолій Шкарбан. – По-перше, більшість з них сьогодні вже непридатні або заборонені для використання. Крім того, на складах багато невідомих речовин, на які немає відповідної документації. Це фактично отрута невідомого складу, яку будь-де використовувати неможливо.
    Тому обласною радою було прийняте рішення виготовити пересувну установку для знешкодження цих непридатних і небезпечних хімічних засобів. За 2006-2007 роки з обласного екологічного фонду на цю роботу виділено 1 млн. 52 тис. грн. і нарешті в 2008 році ця установка виготовлена і може приступити до роботи.
    Сьогодні розроблено «План дій по знищенню заборонених, непридатних до використання ХЗЗР на 2008 рік за допомогою пересувної установки».
    На виконання “Регіональної галузевої Програми поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин” в області проведено повторну перевірку наявності та стану зберігання заборонених, непридатних та невідомих пестицидів. Зафіксовано їх знаходження станом на 1 січня 2008 року в розрізі районів та господарств.
    Управління з питань надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації (ОДА) у травні цього року проведе практичне випробування цієї дослідно-промислової установки на одному зі складів області та складе графік проведення робіт по знешкодженню ХЗЗР в районах області.
    Враховуючи те, що в області нараховано близько 800 тон цих непридатних добрив, а установка здатна спалити близько 50 кг добрив за годину, то за попередніми розрахунками ця робота може тривати 4-5 років.
    Найбільше заборонених та непридатних хімічних засобів знаходиться у Хорольському районі, адже їх колись туди звозили для “тимчасового” зберігання з усієї області.
    - Саме тому роботу пересувної дослідно-промислової установки у Хорольському районі планується фінансувати за рахунок обласного бюджету, - говорить Анатолій Шкарбан. – Всі інші райони повинні самостійно профінансувати роботу установки. Від швидкості реагування районними керівниками на дану проблему залежить першочерговість приїзду установки саме в їхні райони. В зв’язку з такими великими об’ємами робіт ті райони, які вчасно не включаться в чергу, можуть очікувати на приїзд установки років через п’ять, а то й більше. Зараз роботи проводяться у Диканському районі, де керманичі району найоперативніше зреагували на небезпеку від цих непридатних добрив, виділили з місцевого бюджету кошти та створили умови для роботи установки в їх районі.
    До слова, пересувна установка, що діє на Полтавщині, існує на Україні в єдиному екземплярі, тому інші області вже подають запити на її використання і готові фінансувати її роботу в своїх областях.
    Михайло Іванович Андрусенко, начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА, рекомендував райдержадміністраціям залучити для знешкодження хімічних засобів захисту рослин кошти спеціальних фондів місцевих бюджетів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та коштів, що спрямовуються на фінансування природоохоронних заходів.
    - Всі райони Полтавської області активно включились у вирішення даної екологічної проблеми, знаходять кошти на фінансування пересувної установки, - говорить Анатолій Шкарбан. – На жаль, один із районів, який не побажав виділити кошти на роботу установки, - це Кобеляцький. Голова Кобеляцької райдержадміністрації повідомив, що в районному бюджеті і в бюджетах базових рівнів району на 2008 рік коштів на проведення робіт по знешкодженню заборонених, невизначених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин не заплановано.
    А у Кобеляцькому районі – майже 12 тон цієї отрути. Хімічні засоби захисту рослин знаходяться на складах сільгосппідприємств сіл Бутенки, Бережнівка, Василівка, Світлогірське, Радянське, Дашківка, Озера. Добрива розміщені в семи складах, чотири з яких – в незадовільному стані.
    - Анатолію Миколайовичу, які наслідки будуть у разі ігнорування цієї екологічної проблеми?
    - Всі хімічні засоби, що зберігаються на складах, - це неконтрольована отрута, - зазначив Анатолій Шкарбан. – Тим паче, що чотири склади з семи на Кобеляччині мають незадовільний стан. Сьогодні від бочок з добривами неприємний запах, завтра – забруднення навколишнього середовища. Хімічні речовини потрапляють у грунт, воду, думаю, неважко здогадатися, які наслідки це за собою несе. Звільнити землю Кобеляцького району від цих отрутохімікатів - моя давня мрія, тому я активно підтримував будівництво пересувної установки, сподіваючись на першочерговість робіт в районі. Шкода, що Кобеляцька райдержадміністрація не зрозуміла важливості даної проблеми. Мабуть, тому, що така робота не супроводжується приїздом високих гостей та перерізанням святкових стрічок.
    Звісно, досить часто нам доводиться махати руками, коли «поїзд вже пішов»…


    Марина СІДАШ

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 3429 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net