Четвер, 02.05.2024, 11:40
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 9
    Гостей: 9
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 2 » Аби очі не бачили, що промисловики затіяли



    Аби очі не бачили, що промисловики затіяли
    16:04
    Зовсім мене шокував виступ начальника Кобеляцького відділу юстиції Надії Коваленко. Її заяви про те, що директор парку, як працівник комунального підприємства (?!), не має повноважень державної служби охорони, не може забороняти рибальство, складати протоколи і користуватися зброєю, по крайній мірі некомпетентні. В цьому її також активно підтримав голова РДА, обурившись, що з ним не узгоджували питання щодо отримання дозволу на зброю. І взагалі, за його словами, потрібно всі дії узгоджувати виключно з ним. А за яких таких обставин? Шановні посадовці, повноваження директора парку та інспекторів визначені посадовими інструкціями та Положенням про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, затвердженим Постановою Кабміну України за №1127 від 14.11.2000 р. Відповідно до п.2 цього Положення до складу служби держохорони входять служби охорони заповідників, національних природних парків, в тому числі і регіональних ландшафтних парків. Пунктом 6 визначено права служби охорони, де чітко вказано, що в тому числі й інспектори регіональних ландшафтних парків мають право і вимагати, і перевіряти, і доставляти, і складати (протоколи), і вилучати, і безперешкодно відвідувати, і носити форму встановленого зразка та табельну зброю і т.д. До того ж хочу нагадати для тих, хто забув, що регіональний парк знаходиться у підпорядкуванні виключно районної ради. Пане Олеже, навіть постійні залякування відносно того, що перекриєте фінансування парку, не в Вашій компетенції. Краще поясніть громаді та відповідним державним органам, чому працівники природоохоронної установи, які, щоденно ризикуючи здоров’ям а то й життям, отримують заробітну платню меншу за прожитковий мінімум?
    Вдруге хочу процитувати слова Олега Решетила, саме йому належить вислів, який став назвою цієї публікації: «Аби очі не бачили, що промисловики затіяли». Попадання прямо в десятку. Можливо, дійсно Ви закрили очі, щоб не бачити, що затіяли промисловики? Насправді затіяли не тільки вони. Ні для кого не секрет, що водоохоронна зона біля сіл Світлогірське, Кишеньки, Вільхуватка, Орлик та в межах Радянської сільської ради інтенсивно забудовується багатьками. Нагадаю, що водоохоронна зона в межах водосховища – 100 м, в якій будівництво за межами населеного пункту заборонено (виключно Ваша компетенція). Можливо, голова району цього не знає? Чи знову очі закрив? Сподіваюсь, що відкриє, коли здійснить обіцяне турне територією парку, щоб все-таки з’ясувати, хто ж насправді в масках та ще й з автоматами проганяв його батька (за його версією, найманці адміністрації парку).
    Коли на засіданні довелося торкнутися питання щодо незаконної забудови на островах, існування якої напряму пов’язано з любительською риболовлею саме в районі Орлика, мені було вказано, що говорю не по темі. Досить часто доводиться приймати дзвінки з запитаннями, чи правомірні дії Сергія Ш. (держрибінспектора, володаря будівель на о.Новоорлицькі Кучугури), який, посилаючись на директора парку, забороняє ловити рибу любителям. Моя відповідь завжди була однозначною – неправомірні, таких повноважень я нікому не давав.
    Небажання говорити про не менш актуальне питання, а саме про незаконне використання природно-заповідної території, мені здається невипадковим. У своєму інтерв’ю газеті «Колос» від 23 серпня 2008р. голова адміністрації наголосив, що є цікаві пропозиції від інвесторів щодо використання території регіонального парку. Безумовно, інвестори знайдуться, от тільки запитання: а який зиск буде громаді, за яку так вболіває керівництво району? Інвестори вкладають кошти для того, щоб ще більше їх отримати. Громада залишиться не те що без любительського рибальства, навіть до води не зможе підійти. Така тенденція вже намітилась. Питання щодо любительського лову риби в пониззі Ворскли можна урегулювати, а щодо «спонсорів», то навряд чи у їхні плани входитимуть інтереси місцевого населення.
    Коментувати сказані чи перекручені слова представників рибінспекції та Кобеляцького УТМР щодо здійснення в межах парку любительського лову я не маю наміру. Лише зазначу, що вони досить переконливо говорили про підписану між ними угоду, відповідно до якої в районі с.Світлогірське дозволений любительський лов риби за чисто символічну плату (така ж ділянка виділена в районі с.Орлик).
    Хотілося б отримати від рибінспекції та керівництва мисливських господарств роз’яснення, оскільки відповідно до листа №809 від 09.09.08р. за підписом начальника обласної Держрибінспекції Леоніда Гриви в межах ландшафтного парку жодної ділянки для любительського та спортивного рибальства не виділено.
    І все ж таки, що з любительським та спортивним рибальством в пониззі Ворскли?
    Основний нормативний документ, який регламентує режим охорони території ландшафтного парку - це Положення про РЛП «Нижньоворсклянський», затверджене сесією Кобеляцької районної ради 31.03.03р. (зміни та доповнення від 12.08.03р.). Дуже коротко процитую ті пункти, які безпосередньо стосуються любительського та спортивного рибальства в межах парку.
    п. 4.4 На території РЛП «Нижньоворсклянський» забороняється:
    п. 4.4.11 порушення правил рибальства та полювання;
    п. 4.4.15 незаконний вилов водних живих ресурсів, знаходження із забороненими знаряддями лову, в т.ч. поблизу водойм;
    п. 4.4.19 рух всіх видів плавзасобів у місцях, де забороняється лов риби, добування водних тварин протягом усього року, за винятком транспортних засобів природоохоронних…
    п. 4.6 На території (акваторії) РЛП «Нижньоворсклян­ський» дозволяється:
    – любительське і спортивне рибальство (в тому числі платне згідно з правилами рибальства), науково-дослідний … у визначених держрибінспекцією місцях під контролем …, поза нерестовим періодом і за винятком ділянок зимувальних ям;
    – рух зареєстрованих плавзасобів поза нерестовим періодом.
    Саме тому керівництво району має звернутися до держрибінспекції та мисливських господарств з тим, щоб вони значно розширили кількість та площу відведених для любительського лову ділянок.
    Я глибоко переконаний в тому, що коли ми всі разом не будемо відкрито говорити про ту загрозу, яка фактично вже наблизилася до пониззя Ворскли – значить станемо помічниками в розтаскуванні унікальної території, якою поки що залишається ділянка в межах РЛП «Нижньоворсклянський». Сподіваюсь на здоровий глузд усіх небайдужих до збереження рідного краю.

    Р.S. Наша пропозиція голові РДА залишається в силі. Якщо він візьме на себе відповідальність і підпише розпорядження про дозвіл на здійснення любительського лову риби в межах всього ландшафтного парку, то ми його виконаємо.

    Директор РЛП «Нижньоворсклянський», доцент кафедри екології та охорони довкілля Полтавського педуніверситету
    Віктор Попельнюх
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1067 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net