Понеділок, 29.04.2024, 04:01
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 7 » Криза біля воріт: Україна втрачає гроші



    Криза біля воріт: Україна втрачає гроші
    14:21

    Світова фінансова криза вже стукає у двері України. Наші компанії, акції яких продаються на закордонних біржах, різко дешевшають, інфляція не зупиняється, а зростання доходів населення не передбачає нічого гарного.

    Фінансова криза вже вийшла за рамки окремо взятої країни і швидко прогресує у світовій економіці. І Україна тут, незважаючи на нерозвиненість фондового ринку, - не виключення.

    "Світова криза прийде до Європи влітку 2009 року. В єврозоні почнеться рецесія. До України та Росії вона прийде вже на початку наступного року", - повідомив управляючий директор групи компаній "Трійка-Діалог" Павло Теплухін.

    Зараз, коли практично всі світові фондові ринки показують падіння своїх показників, ринки Східної Європи, що розвиваються, перебувають на трирічному мінімумі. Але Україна і тут вирізнилася. Наш ринок ПФТС впав з початку року на 62%, а вартість активів українських компаній на міжнародних майданчиків зменшилася більш ніж на 60-70%.

    Українці на шляху до банкрутства

    У середині вересня з торгів на основному майданчику Лондонської фондової біржі були на час виключені акції єдиної української компанії, що там торгується - Ferrexpo Костянтина Жеваго. А вже 29 вересня ще одна українська компанія - "XXI століття" Лева Парцхаладзе, акції якої також торгуються на Лондонській біржі, опублікувала фінансовий звіт за вісім місяців 2008 року. Збитки українського девелопера за цей період склали $74 мільйона.

    "Криза незабаром почне косити українські інвесткомпанії та будівельників. Саме вони будуть першими його жертвами", - говорить Михайло Ройко, президент інвестиційних фондів "Амадеус". До речі, неофіційно забудовники вже скорочують кількість будівельних бригад, а інвесткомпанії масово переглядають і коректують плани з розвитку бізнесу.

    На даний момент вже стало відомо про масові скорочення штатів у таких компаніях, як Concord Capital та "XXI століття". Не обійшла ця тенденція і найбільшу інвесткомпанію Росії - "Трійка-Діалог". "Ми планували цього року в Україні вийти на $100 мільйонів прибутку. Але, з огляду на кон'юнктуру ринку, тепер сподіваємося на $50 мільйонів", - говорить Теплухін.

    Падіння міжнародного іміджу

    Крім внутрішніх проблем і проблем компаній, Україна почала втрачати рейтинги і на міжнародній арені - з кінця серпня Fitch та S&P знизили рейтинги її інвестиційної привабливості.

    Друга втрата відбулася в середині вересня, коли, за оцінками чутливості до макроекономічної нестабільності, світове рейтингове агентство Fitch заявило, що з 73 країн, проаналізованих у травні 2008 року, Україна посіла друге місце серед найбільш вразливих до кризи країн. І вже трохи пізніше в огляді банківського сектора України Standards and Poor заявив, що "банківський сектор України має високий ступінь ризику і йому присвоєна 10-а категорія, до якої відносяться найбільш слабкі та вразливі банківські сектори у світі (поруч з Болівією та Венесуелою)".

    Але це був тільки початок. На Україну звернули увагу і у казначействі США. У квартальній оцінці фінансових ризиків казначейства Україна потрапила до десятки країн з найбільш високим ступенем фінансового ризику у світі. "Україні загрожують різкі зміни в структурі платіжного балансу або криза протягом наступних одного-двох років", - говориться в офіційному звіті відомства.

    Причини майбутнього краху

    Серед основних причин краху української економіки, що насувається, експерти називають великий дефіцит рахунку поточних операцій, недоліки банківського сектора, а також величезний зовнішній борг країни.

    Якщо говорити про перше, то, за офіційним даними Міністерства фінансів України, в 2009 році очікується збільшення дефіциту рахунку поточних операцій до $24 млрд., що становить 10% від прогнозованого ВВП. Це значить, що країні доведеться позичити відсутню суму або в міжнародних організацій, або в найбільших банків світу. Вони ж, у свою чергу, виходячи з власних кризових явищ в економіці, навряд чи зможуть нам допомогти.

    Наступним аспектом, що веде Україну до великої кризи, є величезні борги. За останні два роки загальний зовнішній борг України стабільно зростав на 45% на рік і вже на 1 жовтня 2008 року досяг $100 млрд. Крім того, до нього приєднався й борг приватного сектора економіки. На сьогодні він становить $85 млрд. Зараз український борг - найбільший серед країн з таким же рівнем розвитку економіки.

    І останнє - банки. В Україні, як це не дивно звучить, на межі краху опинилася більшість банків, які займаються кредитуванням населення. Як відзначається в доповіді Всесвітнього банку, високі темпи зростання кредитування призвели до високого рівня проблемних активів і ризику неповернень. Отут варто відзначити, що саме неповернення стали основною причиною кризи в американській економіці, що триває вже другий рік поспіль і розтрощує увесь світ.

    "Вразливість України пояснюється необхідністю погашення великого короткочасного боргу, високим дефіцитом рахунку поточних операцій, швидким зростанням споживчого кредитування та великих зобов'язань банків в іноземній валюті", - відзначається у звіті ВБ.

    Однак більшість українських експертів налаштовані позитивно. Приміром, глава Ради НБУ Петро Порошенко впевнений, що криза не торкнеться України, тому що її економіка не настільки інтегрована в міжнародну, як, приміром, російська. Одночасно із цим у компанії Dragon Capital воліють не бути такими оптимістами. "Криза вже прийшла до України", - запевняють там. І тільки від того, чи зможе влада прийняти швидкі рішення для її якнайшвидшого знешкодження, залежить те, як буде розвиватися наша економіка найближчі десять років.

    Артем Іваненко

    http://times.liga.net/

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1072 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net