Неділя, 28.04.2024, 10:51
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Листопад » 13 » Доля сміття: сьогодні і завтра



    Доля сміття: сьогодні і завтра
    16:54
    Останнім часом стає дивно ходити по вулицях. На них майже чисто, якщо не брати до уваги «шаманські» вогнища, де тліє сире осіннє листя. Нещодавно довелось спостерігати сцену, як юнак у досить нетверезому стані вкидав пляшку з-під пива у контейнер. Раніше, коли урн у місті  катастрофічно не вистачало, юнак, напевно, кинув би її собі під ноги. Однак все ще є місця у Кобеляках, де немає куди викинути обгортку від морозива, не говорячи про цілі вулиці, для жителів яких слово «контейнер» - з роду фантастики. Чи є надія на облаштування цих територій контейнерами для непотребу, автор дізнавалась у голови Кобеляцької міської ради Олександра Ісипа.
    - Олександре Михайловичу, як складається ситуація з облаштування міста контейнерами?
    - Ми три роки впроваджуємо цю програму і на цьому не збираємось зупинятись. На сьогодні продовжуємо будувати майданчики та ставити на них контейнери.
    Вже встигли придбати 80 контейнерів. Із них у цьому році за рахунок міських, районних та обласних коштів було придбано 40. Дуже добре, що у цій справі нас підтримали голова райдержадміністрації Олег Решетило, голова районної ради Володимир Жуков та депутат обласної ради, голова екологічної комісії Анатолій Шкарбан.  
    Втім, 80 контейнерів – це далеко не межа. Їх повинно бути не менше 400-500. Лише після цього кожен мешканець зможе зрозуміти, що він перебуває в нормальних умовах і може скористатись повною мірою цією впровадженою реформою.
    - Коли вивозиться сміття із контейнерів?
    В цьому році ми придбали по тендерній системі ще один сміттєвоз, який коштував 200 тисяч гривень. Зараз по маршруту їздить лише один сміттєвоз в понеділок і п’ятницю. Інший автомобіль на даний час є резервним. Коли збільшиться кількість контейнерів, ми використовуватимемо два сміттєвоза.
    Також ми придбали деревоподрібнюючий апарат по тендерній системі за 43 тис. грн. Він дасть можливість на наступний рік не вивозити гілки, а подрібнювати їх на тирсу. Коли гілки вивозять на звалище, пропадає дуже цінна біологічна сировина.
    - Який тариф за сміттєвивезення для жителів Кобеляк затверджений на сьогодні?
    - Він становить 1 грн. 60 коп. У Нових Санжарах за таку ж послугу сплачують 4 грн. на місяць. На сьогоднішній день тариф у Кобеляках є збитковим. Він встановлений два роки тому відповідно до чинних тоді цін, до того ж при умові, що всі 12 тисяч мешканців будуть сплачувати за цю послугу. На сьогодні сплачують лише близько 1500 осіб. Серед них підприємці сплачують стовідсотково, серед організацій та установ міста сплачують близько 85%, скажімо, не сплачує аграрний ліцей, але маємо надію, що це поки що. Найважче працювати з приватним сектором, бо люди всіляко ухиляються від сплати. Я маю на увазі тих громадян, які не свідомі. Ті, що свідомі, самі приходять, не треба їм нагадувати. Отримують книжечку, договір, оплачують цю послугу разом із іншими комунальними послугами і викидають сміття не у річку, а в контейнер.
    - Чи покращилася ситуація відносно поводження громадян із контейнерами?
    Деякі особи і зараз кидають каміння у контейнери. Від цього ламається дороге обладнання. Також прошу громадян не кидати до контейнера гілля з дерев, а якщо вже кидати, то потрібно попередньо його подрібнити. Найбільше таких випадків трапляється на перехресті Жовтнева – Московська і по вулиці Червоноармійській. Проте в цілому майже у половині місць, де є контейнери, ми бачимо прояви відсутності культури поводження. У свою чергу, є місця, де люди ведуть себе культурно, не кладуть сміття біля контейнера, закривають кришку, не висипають з них сміття, не катаються на них та ін. Ми думаємо, що з часом усе налагодиться.
    - Які у вас найближчі плани по придбанню контейнерів?
    - До нового року хочемо придбати ще близько 20-30 контейнерів. Якщо трішки не встигнемо, то після новорічних свят вони будуть встановлені. Мешканці знають, біля кого вже збудовані майданчики, які порожні і зараз очікують контейнери. Оскільки ми вже не будемо купувати сміттєвози і будуватимемо не так багато майданчиків, то сконцентруємо свою увагу на придбанні контейнерів. На наступний рік плануємо придбати ще сотню.  Якщо таким темпом ми йтимемо, то до «Євро-2012» кожен мешканець зможе користуватись послугою з вивезення сміття згідно норм. А нормою є встановлення контейнеру на відстані 10 - 300 м від будинку користувача. Таким чином ми охопимо все місто.
    Слід звернути увагу на те, що сміття поділяється на побутове й органічне. Можливо, після другої сотні контейнерів ми почнемо купувати спеціалізовані контейнери. Наприклад, у майбутньому можна буде поставити в центрі міста три контейнери для пластику, паперу, скла і три для залишкового сміття. Це дасть можливість нам здавати цю сировину і частково отримувати кошти на паливно-мастильні матеріали та ремонт. Але це потребує додаткових капіталовкладень. Зокрема, для будівництва складу, подрібнювачів скла, пластику і пресу для паперу потрібні немалі кошти. Це здійсненно, але потребує часу.
    - А що Ви плануєте робити з органічними рештками сміття?
    - Це теж є цінна речовина, яку можна використати не тільки для удобрення, а й для опалення. Ми вже зараз формуємо програму, за якою завдяки деревоподрібнюючій машині хочемо зробити котельні у дитячих садках. Вони будуть опалювати у вересні, жовтні, частково листопаді, а також у березні, квітні за рахунок цієї речовини. Звичайно, важко опалити дитячий садок гілками, але коли морози ще не великі, це можливо. Тоді люди нарешті б перестали спалювати листя на вулицях, адже його теж можна подрібнювати і використовувати. Гадаю, цю систему можна впровадити за три роки. Спочатку потрібно збудувати котельні. За моїми приблизними підрахунками кожна котельня буде коштувати близько 300 - 400 тисяч гривень.
    - Чи є інші методи боротьби із спалюванням людьми листя?
    - Хотілося б, щоб ми менше труїли себе димом. Єдиний правильний спосіб – це захоронювання листя. В цілому зелене господарство у місті надзвичайно велике, навіть німецькі міста собі такого дозволити не можуть. Хотілось би закликати людей до того, щоб листяні дерева і кущі замінити на хвойні дерева протягом наступних 20 років. Вигляд міста восени буде не як звалище, воно виглядатиме зеленим протягом усього року. Варто залишити лише 5-15 вулиць з каштанами, липами, берізками та ін. А на всіх інших вулицях прибрати вишні, абрикоси, які не можна застосовувати для вживання, вони приносять лише бруд та комах. Туї, ялини є вічнозеленими деревами, за ними легше доглядати, вони красивіші, ростуть повільно та не несуть небезпеку. Я не закликаю після прочитання статті спиляти з боку вулиці всі дерева, але варто сформувати крони, якраз восени це потрібно. Залишити дерева треба з розривом між ними 4,5 – 6 м.

    Любов ОНИЩЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 835 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net