Субота, 04.05.2024, 01:37
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5569
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Лютий » 6 » В умовах кризи Кобеляцький район ще тримається на плаву



    В умовах кризи Кобеляцький район ще тримається на плаву
    10:04
    Дякувати Богу, в Кобеляцькому районі не закриваються підприємства, у звичному режимі працюють всі заклади, масового звільнення людей також немає. Та це було дотепер. А як буде далі?

    Пенсії виплачуються вчасно. Поки що
    У Кобеляцькому районі близько 16 тисяч пенсіонерів. А це третя частина всього населення Кобеляччини.
    В умовах фінансово-економічної кризи в усіх містах України, зокрема й на Полтавщині, на кілька днів змістились графіки виплат пенсій. Про «пенсійну» ситуацію в Кобеляцькому районі автору статті розповіла начальник управління Пенсійного фонду Ніна Кравченко.
    - Скажіть, будь ласка, чи відбуваються сьогодні, зважаючи на фінансово-економічну скруту в державі, затримки в доставці готівки пенсіонерам?
    - Хочу запевнити всіх пенсіонерів, що фінансова криза поки що напряму не торкнулася пенсійних виплат. Кошти вчасно надходять і вчасно виплачуються, - одразу повідомила Ніна Кравченко. – Єдине, що змінилось, - це те, що новий 2009 рік розпочався для пенсіонерів зміною строків виплат пенсій. Розроблено графіки, відповідно до яких встановлено черговість отримання коштів в залежності від категорії населення.
    - Ніно Михайлівно, у зв’язку із чим виникла потреба зміни графіків виплат пенсій і як проведено їх впорядкування?
    - Необхідність цих змін викликана в першу чергу встановленням рівномірного збалансування темпів надходження коштів до Пенсійного фонду і витрачанням на виплату пенсій. До цього часу в першій декаді місяця, тобто до 10 числа, отримували пенсію майже 50% пенсіонерів району. Це дуже велика кількість, і це викликало значне навантаження на бюджет Пенсійного фонду, кошти до якого надходили рівномірно з різних джерел упродовж усього календарного місяця, тоді як половину з них потрібно було витрачати вже на ці 10 днів. Тому тепер фінансування виплат пенсій буде проводитися також рівномірно, протягом встановленого граничного терміну щомісячної виплати пенсій – до 25 числа включно, відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». З цією метою і переглянуто графіки виплати пенсій. Таке впорядкування проведено в усіх регіонах України. Починаючи з січня, виплата пенсій буде розпочинатися не з 2-го числа, а з 4-го.
    - Як відомо, пенсіонери отримують кошти і через поштові відділення, і через банківські установи. Як змінилася доставка пенсій листоношами?
    - Для пенсіонерів, яким виплата і доставка пенсії здійснювалась підприємствами поштового зв’язку, дати виплат зміщаються лише на два дні. Тобто якщо людина отримувала пенсію 2-го або 15-го числа, то тепер виплата пенсії перенесеться відповідно на 4-те і 17-те число.
    - Ніно Михайлівно, а як розподілені графіки виплати пенсій через банки? І скільки пенсіонерів на сьогодні користуються банківськими установами?
    - 23% пенсіонерів отримують пенсію через банк. На відміну від підприємств поштового зв’язку, де існував пропорційний розподіл по датах виплати, по банківських установах буде інший механізм виплатних змін. Для кожного пенсіонера конкретно встановлена дата виплати так, як через поштове відділення. У першу чергу будуть отримувати пенсію соціально вразливі категорії громадян: інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців і так далі.
    - Як пенсіонери можуть дізнатися про зміни у строках виплат їм коштів?
    - Кожному пенсіонеру буде надіслано окреме повідомлення з Києва, в якому зазначається індивідуальна дата виплати пенсії, яка встановлена із січня цього року. Поки що листи отримали не всі пенсіонери, але заздалегідь були повідомлені про зміни всі сільські ради, проведені інформативні зустрічі з радами ветеранів району і міста. Але в разі неотримання пенсіонером листа він може дізнатися про дату виплати в управлінні Пенсійного фонду району.
    - Але для того, щоб виплачувались пенсії, і до того ж вчасно, треба, щоб було фінансово наповнене джерело, тобто Пенсійний фонд. Які темпи надходжень до нього на сьогоднішній день? Чи збільшилися борги підприємств до Пенсійного фонду в зв’язку з економічною ситуацією?
    - За підсумками 2008 року Кобеляцький район виконав планові завдання власних надходжень на 107,7%. До бюджету Пенсійного фонду надійшло 137,3 млн. грн., з яких власні надходження – 38,5 млн., - проінформувала Ніна Кравченко. - Проте джерелами фінансування пенсійних виплат є не тільки власні надходження, а й дотації з Державного бюджету. Якщо говорити про надходження до Пенсійного фонду коштів від підприємств району, то на тлі фінансової кризи переважна більшість із них своєчасно сплатила страхові внески. В порівнянні з попереднім роком у 2008 році власних коштів надійшло на 2,8 млн. грн. більше. Найдисциплінованішими платниками є ЗАТ «Мрія», СБК «Радянський», Білицький МКК, Придніпровський кар’єр і ряд інших підприємств. Але є і боржники, сумарний борг яких складає 775,9 тис. гривень. До боржників вживаються відповідні заходи впливу, передбачені чинним пенсійним законодавством.
    - І наостанок. Чи чекати на підвищення пенсій у 2009 році?
    - В основу розрахунку розміру пенсій покладено прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність. Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» в січні його змін не передбачено. Але в разі прийняття змін до Бюджету буде проводитись відповідна робота щодо перерахунків пенсій.

    Як безробітному оплатити «комуналку»
    В умовах кризи доходи багатьох людей відчутно зменшились: там скоротили виробництво і звільнили з роботи, там відправили «відпочивати» за свій рахунок. Але ціни зростають, та й оплату житлово-комунальних послуг ніхто не відміняв. Як вижити й водночас не накопичувати боргів з оплати за житло?
    Один з варіантів, що спадає на думку у даній ситуації, - взяти субсидію. Але безробітним отримати субсидію важко, адже треба мати довідку про доходи сім’ї за останні шість місяців. Але так було донедавна. 20 грудня 2008 року вийшла постанова Кабінету Міністрів №1084 «Деякі питання визначення сукупного доходу сім’ї для окремих видів соціальної допомоги», згідно з якою порядок обчислення сукупного доходу для сімей безробітних, які звільнені на підставі пункту 1 частини першої статей 36 і 40 Кодексу законів про працю, змінено. Про зміни детальніше розповів начальник Управління праці і соціального захисту населення Анатолій Кісіль:
    - З метою захисту малозабезпечених верств населення від негативних наслідків фінансової кризи Кабмін постановив, що за бажанням громадян, які внаслідок кризи втратили роботу з незалежних від них обставин і визнані в установленому порядку безробітними, для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, державної допомоги сім’ям з дітьми та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, сукупний дохід для призначення соціальної допомоги обчислюється не за шість місяців, як це передбачено діючим законодавством, а за три попередні місяці. До сукупного доходу сім’ї замість заробітної плати безробітного враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю у місяці звернення за призначенням соціальної допомоги на підставі довідки державної служби зайнятості.
    - І який термін дії цього урядового рішення?
    - Постанова Кабінету Міністрів набрала чинності з 26 грудня 2008 року і буде діяти до стабілізації фінансово-екномічної ситуації в Україні, але не довше, ніж до 1 січня 2011 року.
    - Анатолію Миколайовичу, які документи потрібно мати для отримання субсидії?
    - Для пред’явлення в Управління праці й соцзахисту треба мати такі документи: довідка про склад сім’ї; документ, що підтверджує право власності на житло і його ксерокопія; довідка про доходи всіх зареєстрованих в будинку осіб – відомості про стипендію, зарплатню, отримання допомоги по безробіттю в центрі зайнятості; довідки про розмір платежів за житлово-комунальні послуги; довідка про наявність земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні непрацюючого громадянина. Непрацююча людина повинна пред’явити свою трудову книжку і копію останнього в ній запису. При собі обов’язково треба мати документи, що засвідчують особу – паспорт, ідентифікаційний номер, та їх копії. Вже в нас людина, яка звернулася за допомогою, повинна буде заповнити заяву та декларацію про доходи.
    Начальник відділу грошових виплат і компенсацій Ірина Божко повідомила, що активний період оформлення субсидій на опалювальний сезон 2008-2009 років вже минув, тепер, можливо, піде наплив звільнених з роботи працівників.
    - В цьому році очікуємо збільшення потоку людей зі Світлогірської сільської ради у зв’язку з газифікацією приватного сектора. Право на призначення субсидії на блакитне паливо жителі Світлогірської сільради матимуть з наступного місяця після підключення газу в будинках, - каже Ірина Олександрівна. – До речі, згідно законодавства в разі зміни ціни на газ, що й сталося 1 грудня минулого року, громадяни мають право на призначення субсидій з місяця підвищення ціни протягом трьох місяців. Тобто по лютий включно призначатимуться нові субсидії за бажанням громадян у разі звернення з 1 грудня. Для тих, хто отримав субсидії до підвищення цін, розмір допомоги збільшується. Перерахунки проведені без звернення громадян. У грудні проведено 438 перерахунків. У минулому році на оплату житлово-комунальних послуг призначались субсидії 497 сім’ям, сума нарахованих субсидій склала 387 тисяч гривень. У 2007-му – 1326 сімей. Тож по цим показникам помітне зменшення людей, що звертаються в Управління соцзахисту за допомогою.
    - Що, на Вашу думку, вплинуло на зменшення людей, які хотіли б оформити субсидію?
    - На це вплинув ряд факторів, серед яких – збільшення розміру заробітної плати громадян, зростання пенсій, підвищення розміру випалити соціальної допомоги, допомоги по безробіттю. Зменшилась і кількість жителів району, які брали субсидію на тверде паливо: у 2007 році 748 сімей, у 2008-му – вже 437. На зменшення кількості призначень допомоги вплинула газифікація району і вищеперелічені фактори.
    На сьогоднішній день лише десятеро людей звернулись в Управління соцзахисту оформляти субсидію. Але в зв’язку з прогнозованим скороченням працівників багато жителів району можуть згадати про субсидію.
    - У яких випадках людині може бути відмовлено в отриманні субсидії?
    - Згідно законодавства субсидія призначається власнику або співвласнику житла. Субсидія не призначається у разі, якщо в складі зареєстрованих в житловому будинку є особи, які не навчаються, не працюють і не перебувають на обліку у центрі зайнятості протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення; якщо власник житла здає будинок у найом; якщо власник житла або особи, які проживають з ним, мають у своєму володінні більш ніж одне житлове приміщення, загальна площа яких перевищує санітарну норму; за наявності у володінні зареєстрованих осіб більше ніж одного транспортного засобу. У випадку придбання житлового приміщення субсидія призначається не раніше ніж через рік після придбання.
    - А як визначається розмір субсидії?
    - Розмір допомоги визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги (за воду, газ, електроенергію та інші) і розміром визначеної обов’язкової плати: 15% чи 20% від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, - пояснила Ірина Божко. – З 2007 року для сімей, що складаються лише з пенсіонерів, розмір обов’язкової плати – 15% незалежно від сукупного доходу сім’ї.
    - Як здійснюється прийом документів на субсидію?
    - Прийом здійснюється в Управлінні за попереднім записом, жителі сільської місцевості звертаються до уповноважених сільрадою.
    Кожен споживач повинен розуміти, що потрібно сплачувати за житлово-комунальні послуги, хоча вони наразі і не зовсім якісні. Ті, хто не має можливості сплачувати, можуть звернутися за державною допомогою – субсидіями.

    Марина СІДАШ-ПРИХОДЬКО
    http://exo.at.ua/
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1062 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net