Пятниця, 03.05.2024, 12:50
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 28
    Гостей: 28
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5569
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Лютий » 16 » Криза: у гру вступає домогосподарка!



    Криза: у гру вступає домогосподарка!
    11:05

    Давно зауважено, що сильна стать менше пристосована до змін у суспільному житті. Кризу, зниження доходів і звільнення чоловіки переживають значно тяжче, ніж жінки.

    Для чоловіка зниження особистого статусу — катастрофа. Жінка ж, втрапивши у таке становище, проявляє завидну гнучкість — намагається перекваліфікуватися, здобути нову затребувану професію, активно шукає роботу...

    Саме на її тендітні плечі під час суспільних потрясінь лягає турбота про сім’ю та дітей.

    Отже, чоловік залишився без роботи або його доходи знизилися. У гру вступає домогосподарка!

    — Прояви фінансової кризи ми відчу­ли з 1 листопада, — розповідає заступник директора Білоцерківського центру зайнятості Наталя Матяш. — На працівни­ків центру буквально накотився вал людей, які втратили роботу. Якщо доти в центр протягом дня зверталося 30—35 осіб, то в листопаді їх кількість сягнула 90—120! Адже людей буквально викидали на вулицю, підприємства закривалися. Наприк­лад, тільки підприємство «Білоцер­ківМАЗ» звільнило 750 осіб. У січні ситуація трохи стабілізувалася, сьогодні до нас звертаються 40—50 осіб щодня.

    Постраждали всі — підприємці, що працювали самі на себе, робітники та службовці підприємств, у яких зникли ринки збуту, лікарі й учителі, котрі мали й до кризи низькі зарплати...

    На 2009 рік ми прогнозуємо збільшення кількості звернень, хоча керівники підприємств запевняють нас, що до квітня знайдуться нові ринки збуту, і виробництва запрацюють. Але ми зобов’язані бути готовими до гіршого сценарію.

    До кризи кількість вакансій у нас становила 1700 робочих місць, на сьогодні — 250, це про щось свідчить...

    Активно шукають роботу жінки, їх сьогодні на обліку в нашому центрі близько 70%. Жінки охочіше перекваліфіковуються, набувають затребувану професію і в результаті досить швидко працевлаштовуються...

    З чого почати, щоб знайти роботу в умовах загального безробіття? Зривати оголошення на вулицях, обдзвонювати роботодавців телефоном?

    Працівники центру зайнятості радять жінкам прийти на прийом до профконсультанта, тим більше що ця послуга безплатна. У процесі співбесіди він з’ясовує базову спеціальність і кваліфікацію жінки, її пріоритети, інтереси і бажану роботу. На основі цієї інформації спеціаліст дає направлення на навчання, обов’язково орієнтуючись на сьогоднішній ринок праці.

    Профконсультанти стверджують, що нинішній ринок праці — своєрідний. Не слід очікувати вакансій у «тепленькому місці», оскільки для службовців і працівників офісів роботи практично немає, навпаки — відбувається активне їх скорочення.

    — Жінкам нашого регіону вакансії варто шукати у сфері послуг та в легкій про­мисловості, це та ніша, яка поки що досить вільна, — коментує заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Білоцерківського центру зайнятості Олена Корчева — Це вакансії продавців продовольчих товарів — на ринках і в маркетах. Попри кризу, малий бізнес продовжує працювати, постійно відкриваються нові кав’ярні й ресторани, куди потрібні кухарі, офіціантки і бармени. Традиційно великий попит на працівників швейного виробництва, оскільки в місті багато ательє та малих швейних підприємств. Розвинене меблеве виробницт­во, куди теж потрібні швачки. Влаштува­тися за наймом ще зовсім недавно затребуваним перукарям та манікюрницям в умовах кризи складно, проте опанування цього фаху дає можливість для самозайнятості (приватної практики). Можна облаштувати невеличкий салон у себе в квартирі або обслуговувати клієнтів на їх­ній території, головне — щоб були заробітки!

    Великою перевагою в опануванні таких професій є короткий термін навчання — від 3 до 6 місяців. Випускники курсів отримують свідоцтва державного зразка, а саме навчання фінансується Фондом соціального страхування на випадок безробіття.

    До речі, якщо уподобані курси працюють в іншому місті, центр зайнятості оплачує витрати на проїзд і мешкання в гуртожитку.

    Окрім того, жінки з вищою освітою можуть підвищити свою кваліфікацію, набути нових знань, що дає додаткові шанси для отримання бажаної роботи.

    Це, наприклад, навчання на комп’ютер­них курсах. Люди багатьох професій, у тому числі дизайнери та бухгалтери, не зможуть працювати, не вміючи користуватися спеціальними комп’ютерними програмами.

    — Зазвичай ми підключаємося до кур­сів державних або приватних навчальних закладів, які вже працюють, — пояснює Олена Корчева — Усі вони проходять спеціальний конкурс при Київському обласному центрі зайнятості, що відбирає кращі з них за навчальними програмами і вартістю курсів. Ми постійно співпрацюємо з Білоцерківським коледжем сервісу і дизайну, Вищим професійним училищем будівництва та сервісу №13, навчальним центром «Укравтодор», Навчально-торговим центром...

    Торік із нашою допомогою переква­ліфікувалися 824 жінки, з них 638 праце­влаштувалися, тобто з нашою допомогою постійно працевлаштовуються близько 80% тих, хто здобув новий фах...

    Опанувати нові знання та навички можна не лише в центрах зайнятості. Для жінок, які мають можливість заплатити за спеціалізований курс навчання, працюють безліч курсів та семінарів, особливо в столиці.

    Темою короткострокової програми може стати фігурне нарізання овочів, особливості спілкування з податковим інспектором або стандарти прибирання готельних номерів.

    Незважаючи на кризу, відкриваються нові готелі, а нові ресторани та кафе з’являються ще частіше. Усім їм потрібні хороші грамотні спеціалісти, і не тільки менеджери та управляючі, а й рядові працівники, наприклад покоївки. Цілком можливо, вас зацікавить семінар: «Успіш­на робота покоївки — запорука успіху підприємства», де вас не лише навчать стандартів прибирання номерів, правил ети­кету працівників готельного господарства (психологія служби сервісу, обслуговування VIP), а й розкажуть про особливості обслуговування закордонних гостей (традиції та релігія). Завдяки співпраці з готелями вам на практиці покажуть, як трудитися в цій сфері.

    На курсах хатніх робітниць готують для роботи в сім’ї й навчають сучасних методів прибирання (у тому числі генерального) квартири та будинку, збереження екологічної чистоти довкілля, догляду за свійськими тваринами і квітами, експлуатації сучасної побутової техніки.

    Якщо ви любите мистецтво і мрієте про театр, працюють семінари, на яких не лише вивчають теорію сценографії та місце костюма і гриму в ній, а й проводять майстер-класи з особливостей гриму та зачісок в опері і балеті, у драматичному спектаклі, кіно, на естраді.

    Що як така екзотична спеціальність саме й затребувана?

    Здобути нові корисні знання не завадить і тим, хто працює, адже в умовах кризи конкуренція на роботі завжди загострюється. Працівник, який набув додаткових цінних навичок, завжди має певні переваги.

    Наприклад, якщо у ваш офіс наскочили з перевіркою співробітники податкової чи пожежної інспекції, буде корисно морально підготуватися й дізнатися про те, як поводитися в такій ситуації. Для цього слід пройти курс: «Раптова перевірка в офісі — тактика поведінки». Вам розкажуть про процедуру проведення перевірок, їх види, а головне — ви дізнаєтеся, хто, кого і на яких підставах може перевіряти.

    Бути корисним сусідам — теж річ не зайва. Особливо тепер, коли багато мешканців отримали право самостійно управляти своїми будинками. Є курси з управління багатоквартирними будинками, на яких можна отримати практичні поради, розібратися у фінансових потоках у ЖКГ, дізнатися про способи стягнення заборгованостей тощо. Опанувавши юридичні тонкощі управління будинком, ви заслужите повагу сусідів, які, можливо, охоче профінансують вашу діяльність.

    На сьогодні таких курсів безліч. Навчання на них, природно, коштує недешево, і вам доведеться розпрощатися з тисячею-двома, але, можливо, воно того варте?

    Людина, яка має багато спеціальностей, має більше шансів у житті.

    — У будь-який кризовій ситуації жінки мусять бути самодостатніми, адже вони відповідальні за родину і дитину, — вважає Олена Корчева. — Навіть без фінансової кризи у жінок трапляються свої маленькі кризи в сім’ї. Наприклад, до нас часто звертаються жінки, котрим чоловік у молодості заборонив здобути вищу освіту, працювати й визначив коло їхніх обов’язків домашнім господарством. І ось цей чоловік вирішує, що колишня сім’я його вже не влаштовує! Жінки, які приходять до нас, часто бувають у стресовому стані.

    Ми допомогли багатьом, підвищили їхні доходи й самооцінку. Адже тільки той, хто може себе утримувати, має відчуття самоповаги...

    Можливо, ситуація невдовзі налагодиться, але хіба завадить кожному з нас здобути корисні навички кулінара, навчитися робити гарні зачіски та манікюр, опанувати нові комп’ютерні програми?

    Все це стане гарантом вашої успішності і в стабільному житті...


    http://www.dt.ua/

    Категорія: Новини України | Переглядів: 679 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net