Середа, 01.05.2024, 12:04
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Лютий » 27 » «ТА ХТО ТИ ТАКИЙ?»



    «ТА ХТО ТИ ТАКИЙ?»
    12:47
    Одним з найпотужніших озброєнь в наш час є слово, в крайніх формах яким можна або зцілити, або «вбити». Крім того, можна принизити, оббрехати, заклеймити і т. д.
    На перший погляд необразлива фраза «та хто ти такий?», яка пролунала з уст одного з депутатів Кобеляцької районної ради на останній сесії в мою адресу, змусила взятися за перо. За роки спілкування з депутатським корпусом (з 2003 р.) багато чого доводилось вислуховувати, але то була конструктивна робота, направлена на вирішення конкретних питань, пов’язаних з функціонуванням регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» (далі РЛП).
    Ця фраза була кинута з такою зневагою, викликом, надмірністю, яку може дозволити собі людина, що свято вірить у свою особливість та богопомазаність на цій грішній землі.
    Оте «та хто ти такий?» дійсно змусило мене задуматись та дати відповідь на запитання.
    Перш за все, я громадянин України. Я той, хто слухав розповіді свого батька-фронтовика, який піднімався в атаку з однією гвинтівкою на п’ять бійців, який ходив з гранатою на німецькі танки зі словами: «Якщо вб’ють, вважайте мене комуністом.» Але попри все вижив, став комуністом, тяжко працював у шахті. Саме це лягло в основу мого виховання. Я той, хто наполегливо здобував вищу освіту, став кандидатом біологічних наук, доцентом у педагогічному університеті. Той, хто вніс вагомий внесок у науку (мої наукові праці зберігаються в бібліотеці Конгресу США). Той, хто намагається оберігати вкрай вразливий та невід’ємний компонент нашого життя — довкілля. Той, хто прагне організувати перший в Полтавській області еколого-просвітницький центр саме в Кобеляцькому районі, зорієнтований в першу чергу на екологічне виховання підростаючого покоління. Той, у кого є чітка громадянська позиція, але відсутнє бажання діяти в угоду тих, для кого невідомі такі поняття як честь, гідність та мораль. Я саме той, хто до кінця піде заради своїх принципів.
    А хто ти такий? Напевно, один із тих, хто постійно знаходиться в опозиції до РЛП «Нижньоворсклянський», постійно лобіює інтереси тих гаманців, які намагаються розідрати на шматки перлину Кобеляччини — пониззя Ворскли.
    Саме ваша фракція заблокувала створення національного природного парку (далі НПП). Навіть мотивацію придумали патріотичну — не допустимо чужинця на нашу землю. Сказали — зробили. Тільки зробили так (можливо помиляюсь, хтось інший), що як мухи на мед позліталися звідусіль ті, кого не збиралися пускати. А тепер лише руками розводимо, як же так трапилось, що майже вся прибережна зона в пониззі Ворскли забудована? Коли б тільки береги, острови почали освоювати. Можливо тому й ніякої реакції не було депутатів на останній сесії, коли голова райради Жуков В. В. озвучив рішення обласного апеляційного суду про скасування рішення Кобеляцького районного суду щодо знесення незаконних забудівель на о. Новоорлицькі Кучугури. На моє глибоке переконання, не дивувати може лише те, що заздалегідь заплановано.
    Чітко запам’яталися минулорічні слова тоді ще депутата райради Копельця О. О., який сказав, що без відома можновладців незаконна забудова за межами населених пунктів неможлива (знає, що говорить).
    Глибоко переконаний і в тому, що для декого депутатство — великий бізнес. Замовники завжди знайдуться, головне - змогти пролобіювати та протягнути те чи інше питання на сесії. А досвід вже є.
    А тепер я хочу проінформувати тих простих людей, які зверталися до керівництва району, депутатів районної ради з проханням навести порядок з любительським та спортивним рибальством у пониззі р. Ворскла.
    Дійсно, одна з найактуальніших тем, які були на устах громади в минулому році, — тема любительського та спортивного рибальства. В кабінетах райради та адміністрації, на сторінках видань точилися дебати, градус яких інколи піднімався неймовірно високо.
    Читач пам’ятає, як на початку осені керівництво району намагалося звинуватити адміністрацію РЛП «Нижньоворсклянський» у неправомірних діях по відношенню до рибалок-любителів («ЕК» № 37 від 12.09.08 р.).
    Вкотре нагадаю можновладцям, депутатам, громаді району позицію керівництва ландшафтного парку щодо любительського та спортивного рибальства на природно-заповідній території, оскільки дехто намагається зробити працівників парку основними ворогами рибалок та хоче привласнити ініціативу розширення зони для аматорського рибальства, з якою виступив саме РЛП. Ідею узаконення рибальства на всій території парку ми виношували з самого початку його організації та намагалися її втілити у 2006 році через створення НПП. На жаль, наші сподівання не реалізувались, оскільки депутати районної ради проголосували проти створення НПП («ЕК» № 47 від 24.11.06 р.).
    Коли була втрачена надія на можливість створення у найближчий час у пониззі р. Ворскла НПП і тим самим легалізацію любительського та спортивного рибальства на всій природно-заповідній території, наприкінці 2008 року нами були підготовлені та подані для погодження з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області зміни та доповнення до Положення про РЛП «Нижньоворсклянський» (далі Положення) в тому числі й з метою розширення зони для любительського та спортивного рибальства на тих ділянках парку, де не забороняється законом. Внесені зміни та доповнення були узгоджені з усіма нормативно-правовими актами України (всього 20) та погоджені наказом № 04 від 22.01.09 р. за підписом начальника Держуправління.
    На жаль, ці зміни та доповнення до Положення, без внесення яких неможливо значно (більш ніж в 10 разів) розширити зону для любительського та спортивного рибальства, були заблоковані опозиційною до парку фракцією, їх розгляд перенесено на невизначений термін. Начебто й мотивація правильна — потрібно детально вивчити та розібратись.
    Насправді, шановна громадо, справа в іншому. Знову відбулося лобіювання, на цей раз рибного бізнесу. Як доказ того, можна було спостерігати на сесії об’єднання навколо опозиційної фракції окремих представників завжди непримиримих фракцій, які мають чи то сімейний рибний бізнес, чи то рибні магазини, або тих, кого «попросили» (після сесії один з депутатів палко дякував за «правильну» підтримку голові сільської ради С., якого постійно використовують як рупор начебто від громади тоді, коли потрібно покритикувати роботу парку, можливо в замін того, що не помічають елітного поселення за межами населеного пункту В. на берегах Ворскли, яке жваво розбудовується).
    Безумовно, занепокоєння представників рибного бізнесу небезпідставні тому, що розширення зони для любительського та спортивного рибальства можливе лише за рахунок зменшення зони для промислового рибальства. Скажу відверто, що надходили пропозиції від депутатів районної ради, щоб взагалі в межах ландшафтного парку заборонити промисловий лов. Але мені вдалося їх переконати в тому, що й промисловики мають право займатися бізнесом, заробляти гроші та годувати сім’ї (хто ж думав, що в них такий апетит). Тому був запропонований компромісний варіант щодо використання акваторії пониззя Ворскли з урахуванням інтересів громадян, які бажають реалізуватися в любительському та промисловому рибальстві.
    На цій сесії мені, як директору парку, відома людина в районі, колоритний депутат наполегливо «пропонував» (добре, що не погрожував вбити, як у минулому році) не чіпати рибний бізнес, а займатися наукою, квіточками, пташками (це вже класика), бути заступником, а директором повинен стати місцевий, за його словами «свій» (напевно мав на увазі свого сина). Та й до себе приміряв посаду директора, правда сильно обурився, чому директор повинен мати вищу базову освіту та вчений ступінь. Дійсно, така норма в Положенні про парк є, і прописана вона з 2003 року тому, що відповідно до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, РЛП «Нижньоворсклянський» відноситься до закладів по охороні природи, які проводять наукову роботу, а директор парку є головою науково‑технічної ради та координує роботу наукової лабораторії біоекологічного моніторингу, яка створена при ландшафтному парку.
    Бажання відсторонити ландшафтний парк від здійснення контролю за рибними запасами зрозуміле, тим паче, що, за версією лобістів, буцімто цими питаннями повинна опікуватися виключно рибінспекція.
    Шановні лобісти, дозвольте вас глибоко розчарувати. Те, чим займається, за вашої підтримки, рибінспекція на території РЛП «Нижньоворсклянський», — беззаконня. Ті штрафи (по 34 грн. готівкою), які вони стягують з юридично не завжди підготовлених рибалок-любителів, м’яко кажучи протизаконні.
    Не дивлячись на те, що парк підпорядкований Кобеляцькій районній раді, правові відносини, режим охорони та повноваження працівників РЛП встановлюються відповідно до чинного законодавства України, а не так, як декому заманеться. Шановні депутати, вибачте, але не Вами визначається та встановлюється відповідний режим охорони на природно-заповідній території та те, хто і в який спосіб має її охороняти. Нагадаю, що Положення про РЛП «Нижньоворсклянський» прийнято у 2003 р. і наразі потребує змін та доповнень для оптимізації з нині діючим законодавством.
    Відповідно до ст. 60 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (цитую) «охорона природних заповідників, біосферних заповідників, національних природних парків, регіональних ландшафтних парків … покладається на служби їх охорони, які створюються у складі адміністрації заповідних територій зазначених категорій». Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.07.2000р. № 1127. До складу служб державної охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду входять керівники адміністрацій та працівники підрозділів охорони. Служби державної охорони очолюють керівники природно-заповідних установ, до яких відноситься в тому числі РЛП «Нижньоворсклянський» (свідоцтво про державну реєстрацію від 07.05.03 р.). Відповідно до цього Положення основними завданнями служби держохорони є:
    1. Забезпечення додержання режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.
    2. Попередження та припинення порушень природоохоронного законодавства.
    Серед багатьох завдань, які покладені на службу охорони, основними є: здійснення охорони природних комплексів, диких тварин і місць їх перебування, забезпечення порядку використання природних ресурсів, здійснення контролю за відвідуванням території і т. д.
    Для забезпечення виконання покладених на парк завдань працівники служби охорони мають права, визначені ст. 61 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (їх дуже багато цитувати не буду) та Положенням про службу державної охорони природно-заповідного фонду України.
    А тепер найголовніше. Будь-які порушення, які здійснюються на територіях природно-заповідного фонду України, в тому числі й на території РЛП «Нижньоворсклянський», кваліфікуються по ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП). Відповідно до ст. 255 КУпАП, ст. 91 мають право застосовувати лише органи Міністерства екології та природних ресурсів та служби державної охорони природно-заповідного фонду України (тобто на території РЛП «Нижньоворсклянський» легітимними є дії лише служби охорони ландшафтного парку та обласної екологічної інспекції).
    Щодо органів рибоохорони (рибінспекція), то вона не має повноважень і права застосування ст. 91, тим паче будь-яких інших статей на природно-заповідних територіях. Згідно Положення про органи рибоохорони (цитую) вони «мають право безперешкодно відвідувати (а не постійно там знаходитись, - прим. авт.) природно-заповідні території з метою здійснення контролю за дотриманням законодавства з питань охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів». Тому оцінку діям, які  вчиняє рибінспекція з 2003 року (протоколи, штрафи у вигляді готівки тощо), повинні дати відповідні органи.
    Мені здається, що не випадковістю була присутність на засіданні комісії з екології та раціонального природокористування 5.02.09 р. представників рибінспекції та промисловиків‑рибалок, які просто в один голос благали членів комісії забрати у ландшафтного парку повноваження щодо здійснення контролю рибних запасів. Причому представляв інтереси промисловиків ПП К., який попри заборону здійснення промислу в 2008 р. на території парку його здійснював. У 2009 р. службою охорони парку та оперативною групою рибінспекції (не місцевою рибінспекцією) були вилучені промислові сітки з його бирками, хоча квоти на вилов риби він ще не отримав (за його версією, у минулому році сітки були викрадені, але він про цей факт не попередив у 3-денний термін рибінспекцію, як передбачено інструкцією). Це той підприємець, на якого декілька років тому була заведена кримінальна справа, відповідно до якої нанесені ним збитки рибному господарству становили близько 300 тис. грн. (дані з обласної преси). Маючи впливових покровителів, які просто вимагають (через погрози) від мене залишити в спокої цього браконьєра, він постійно вчиняє протиправні дії. А те, що рибінспекція покриває його дії (напевно), досить очевидно. Чому так думаю? Судіть самі. Під час патрулювання 13.01.09 р. службою охорони парку були виявлені та зняті незаконно встановлені сітки з бирками вже згаданого ПП К. (встановлені нещодавно по льоду без необхідного дозволу). Чи то випадковість, чи ні, але саме в цей день нас зі знятими нами сітками у вищезгаданого ПП на березі чекав представник рибінспекції Г., який сильно обурювався, чому без його відома та дозволу здійснюємо патрулювання на його території (в якому сенсі «його територія»?) та знімаємо сітки (як пояснював на засіданні комісії, він сидів в очеретах в засаді та чекав на власника сіток (можливо, охороняв?), а працівники парку зірвали оперативний план).
    Для того, щоб не було потім різних інсинуацій з приводу вилучення незаконно встановлених знарядь лову, інспектору був продемонстрований (хоча у нього немає повноважень на перевірку) акт, в якому були вписані всі знаряддя незаконного лову та риба, що, як не дивно, сильно засмутило рибінспектора.
    І оце саме той рибний «бомонд», який в будь-який спосіб намагається утриматись біля рибної кормушки і дискредитувати роботу парку і мене в тому числі (попередження та погрози надходять регулярно), а деякі депутати їм у цьому відкрито допомагають.
    Досить прикро, що більшість тих депутатів, які активно підтримують позицію парку щодо збереження природних ресурсів поза сесійною залою, знаходячись в ній відмовчуються. Безумовно, це також певна позиція та тактика на кшталт голови страуса в піску під час небезпеки.
    Ми вже звикли до лавини тієї брехні, яка щодалі все сильніше вдавлюється в свідомість громадян. Особливо прикро, коли все це озвучують депутати, яких інформують загальновідомі браконьєри. Так депутат Р. сильно опікується питанням, кому ми продаємо вилучені сітки та рибу. Відповідаю. Вилучені сітки в присутності спеціально створеної комісії знищуємо методом спалювання (є відповідні акти, підписані членами комісії). Щодо риби. Продавати її ми не маємо права. Вилучену рибу здаємо на реалізацію підприємцям відповідно до заключених договорів. Ціну, в залежності від товарної якості, встановлюють самі підприємці (регламентовано відповідними нормативними документами). На прийняту рибу, за договірною ціною, видається накладна, відповідно до якої підприємець повинен перерахувати на спеціальний державний рахунок кошти, за якими він прийняв рибу. Парк від цього не отримує нічого. Навпаки, у 2009 році здавати рибу нам доводилось аж у Кобеляках (відвозили на власному транспорті та пальному).
    Я звертаюсь до керівництва району, на мій погляд, з дуже цікавою пропозицією. Ми пропонуємо всю вилучену рибу за мінімальною ціною здавати одному чи декільком підприємцям, які після своєї незначної націнки могли б її реалізовувати виключно найменш соціально захищеним громадянам (пенсіонерам, ветеранам війни, чорнобильцям, багатодітним сім’ям і т. д.). Можливо, ті депутати, які обурюються, чому не їм в магазини здаємо рибу, візьмуться за цю справу та на ділі доведуть турботу про виборців?
    А тепер, шановні рибалки-любителі, звертаюсь до Вас. Сили надзвичайно нерівні. Адміністрація парку, яка всіляко намагалася Вам допомогти у вирішенні наболілого питання, зробила свою справу (підготувала зміни та доповнення до Положення з метою розширення зони для любительського та спортивного рибальства, направила пакет документів у райраду). На жаль, на сесії дане питання було заблоковано. Тепер від нас нічого не залежить. Наразі все залежить тільки від Вас. Будете ловити рибу вудками, чи споглядатимете за тим, як Ваші ресурси у вигляді грошей осідатимуть у кишенях невеликої кучки ділків, які знають, кому і скільки заплатити для лобіювання їхніх інтересів. Звертайтесь до депутатів, за яких Ви голосували, та вимагайте від них відстоювання саме Ваших інтересів.

    Віктор Попельнюх,
    директор РЛП «Нижньоворсклянський»
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1370 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net