Пятниця, 03.05.2024, 03:46
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5568
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 3 » Лучани ставлять владі ультиматум



    Лучани ставлять владі ультиматум
    13:17
    «Влада, яка економить на дітях та пенсіонерах, не достойна бути владою», - цей вираз можна назвати рефреном зібрання, яке відбулося в селі Лучки 30 березня. Жителі села попередили, що в разі закриття місцевої школи вдадуться до такої акції громадянського протесту, як бойкотування всіх видів виборів

    В понеділок на Теплого Олексія близько 100 жителів Лучок зібралися в приміщенні місцевого чи то клубу, чи то бібліотеки. Зранку того дня холодний вітер ганяв по небу дощові хмари. Тому й у приміщенні клубу температура повітря була далекою від комфортної. Але, тим не менше, всі присутні – і старі, і малі (а в залі, в основному, зібралися жінки пенсійного віку та кілька молодиць із малими дітьми) - терпляче досиділи до кінця зборів. Надто ж важливі для життя села питання там обговорювались.
    Відкриваючи зібрання, лучківський сільський голова Олександр Вусатий сказав: «Вітаю всіх із Теплим Олексієм. Сьогодні ми будемо говорити про соціально-економічний стан нашого села та про збереження нашої школи». На привітанні зі святом приємна інформація і закінчилась.
    Далі очільник місцевої влади говорив лише про погане та невеселе. З його слів стало зрозуміло – Лучки, як і тисячі схожих українських сел, стрімко вимирають. Олександр Вусатий навів демографічну статистику за останні сім років. За цей період на території сільради померли 135 чоловік, а народилось 22. Тобто смертність перевищує народжуваність у 6 разів! Негативу в демографічну ситуацію додає той факт, що молодь масово залишає навколишні села через відсутність роботи. Адже на території сільради немає жодного діючого підприємства. А кілька фермерів роботою земляків не забезпечать. За словами Олександра Вусатого, при збереженні такої тенденції Лучки через кілька років спіткає доля сусідніх Поводів, де нині проживають лише 5 пенсіонерів. «Поводи перспективніші, - пролунала репліка із залу. – Там дорога поряд проходить».
    Також сільський голова розповів, що провів паспортизацію виробничих приміщень, які знаходяться в Лучках. І направив ці дані у владу вищого рівня, щоб вона, в свою чергу, інформувала потенційних інвесторів. Дехто з них, інвесторів, навіть приїжджав у Лучки. Були навіть американці із Фонду соціальних інвестицій. Один із них, побачивши новенькі труби в розритих траншеях, сказав: «Окей, кабельне телебачення!» Він навіть не міг подумати, що то в Лучки газ вели… Є поряд із селом родовище глини, котре могло б бути сировинною базою для заводу по виробництву цегли. Але воно розташоване на території заповідника, де будь-які роботи заборонені. «У нас є в селі газ, є водогін, але без роботодавців Лучки приречені на вимирання», - таким був підсумок виступу Олександра Вусатого.
    Щодо ситуації навколо школи, то сільський голова був менш багатослівний. Він сказав: «Два роки тому ми вже збирались по школі. І вирішили – зберегти її в селі. Які думки у громади сьогодні?» Одразу з місця запитали: «А що там зараз робиться? Скільки дітей?»
    Слово для відповіді взяла Любов Васько, голова шкільного профкому: «Зараз у школі навчається 21 учень. В минулому році було 14 школярів. Школу пропонують закрити, хоча два роки тому нам сказали: «Школа залишиться в Лучках, якщо матиме 20 учнів». Можливе закриття навчального закладу пояснюють економічною кризою в країні. Нібито у великих школах навчання одного учня обходиться державі у 3-65 тисяч гривень на рік. А в нас дитина «коштує» 8-10 тисяч. Зараз «в районі» про це постійно нагадують. Так, гроші потрібно рахувати. Але ж хіба можна економити на дітях? Колись у нас вчилось 130 діток.
    Якщо школу закриють, то будівлю швиденько розберуть, і навчальний заклад ніколи не відновить свою роботу. А немає школи – не буде й села. Це ж ланцюжок: школа – медичний заклад – сільрада. Нам кажуть: «У вас погані умови для навчання». А чим вони погані? Комп’ютер в школі є. Крім того, довезення дітей до Світлогірського або Шенгурів спричинить до виникнення нових проблем. Дорога до Лучок – у аварійному стані. Взимку її ніхто не розчищає. Як діти їздитимуть? Чи можливе безпечне перевезення по такій дорозі? Крім того, маленьким школярикам доведеться щодня просинатися о шостій ранку і повертатись додому о 16-ій. Так, прямої вказівки закривати школу в Лучках поки що немає. Але коли це станеться, село очікує катастрофа».
    Потім почали виступати жителі Лучок. Галина Педина, матір двох школярів: «Хочу, щоб до нас дослухались депутати райради і не голосували за закриття школи в Лучках».
    Юрій Чорний: «Дивно навіть обговорювати подібне питання. Я пішов у школу у вересні 1941 року. Тобто навіть фашистські окупанти навчальних закладів не закривали. Так чия ж у нас влада зараз? Якщо зникне школа, то Лучки перетворяться на хутір. А те, що в держави немає грошей – брехня. Нехай чиновники в Києві менше «джипів» та «мерсів» куплять. Та й в Кобеляках ми бачимо, скільки грошей вгепують в ремонт районної ради та відділу освіти. На те гроші є, а на дітей не вистачає. А давайте на проблему по-іншому подивимось. Нехай в Кобеляках школу закриють і довозять дітей у сільські школи. Чим ми гірші? В іншому разі ми змушені констатувати відверте порушення наших конституційних прав. Якщо ж влада не здатна ці права забезпечити, потрібно оголошувати недовіру цій владі».
    Цей виступ присутні привітали гучними оплесками.
    Наталія Лопатка у своєму виступі була дуже категоричною: «Якщо закриють школу, то на вибори ми йти не будемо. Хіба можна голосувати за тих, хто села знищує».
    Ірина Єршова, матір 5 дітей: «У мене 5 діток дошкільного віку. Ми переїхали до Лучок з Росії. Вибрали це село, бо тут добра екологічна ситуація і є школа».
    Віра Лагутіна, голова ветеранської організації: «Без дитячих голосів село мертве. У нас вже немає дитсадка, нас хочуть ще й без школи залишити. Це – неправильно». Закінчила жінка свій виступ жартом: «А взагалі, закликаю всіх, навіть пенсіонерів, включитись у поліпшення демографічної ситуації». Зал вибухнув сміхом.
    Говорили на зборах і про те, що Лучки залишились без свого представника у районній раді. А поскільки село проголосувало за БЮТ, то й звертатись за допомогою потрібно до депутатів від цієї політичної сили.
    На завершення зборів була прийнята резолюція. В ній селяни заявили про свою одностайну незгоду із закриттям місцевої школи. Крім того, вони закликали владу вжити термінових заходів по ремонту дороги до Лучок та поліпшенню автобусного сполучення.


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 953 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net