Четвер, 02.05.2024, 17:24
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 7 » Шкарбан: "Депутат повинен представляти громаду і виборців, а не окремі професійні групи"



    Шкарбан: "Депутат повинен представляти громаду і виборців, а не окремі професійні групи"
    11:37
    Про природоохоронні заходи на Полтавщині, підтримку мисливських господарств, створення національних природних парків та взаємовідносини з виконавчою гілкою влади, зокрема, йшлося під час прес-конференції голови постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Полтавської обласної ради Анатолія Шкарбана. Наводимо нижче спілкування учасників конференції та відео-відповіді:

    Як Ви оцінюєте діяльність громадських екологічних організацій Полтавщини?




    Є Указ Президента, що на Полтавщині мають бути створені національні парки. У нас дуже багато мальовничих місць і Полтавщина вкрай потребує таких національних парків. Але це дуже складне питання і в своїй більшості затримка йде через населення і частково через місцеву владу, які не хочуть, щоб такі парки були створені. Як Ви до цього ставитеся?




    Відомо, що у нас на Полтавщині тільки офіційно 800 сміттєзвалищ, але які з них найбільш проблемні в екологічному плані, в яких районах області?




    Розкажіть, будь-ласка, трохи детальніше про розподіл коштів на природоохоронні заходи. Я так розумію що 14 млн. грн. це з екологічного фонду?




    Расскажите, пожалуйста, о строительстве очередного курятника, теперь - в Кобеляцком районе? Как Вы будете добиваться общественных слушаний по птицекомплексу, если чиновники ОГА уже подписали с Белгородом документы и все "порешали"?
    -
    Не знаю, що там підписали чиновники облдержадміністрації, але ми все рівно пройдемо весь шлях, передбачений законодавством. Розпочнемо громадські слухання в с. Білики і будемо рахуватися з думкою громади усього Кобеляцького району. Я розумію, що треба залучати інвестиції, але будь-які проекти, які можуть бути екологічно небезпечні, треба обговорювати. На сьогодні йдеться лише про попередні домовленості. Якщо на рівні ОДА вже є документи, які можна обговорювати, то ми наполягатимемо, щоб пройти весь шлях, передбачений законодавством. Я хочу знати, до якої річки буде прив’язане це виробництво. Які будуть наслідки для території, де це будуватиметься, також цікавить думка самої громади. Сьогодні жодних громадських обговорень ще не було.

    Скажіть будь ласка скільки коштів в цьому році закладено обласним бюджетом в програму по "оздоровленню" русел річок? Як Ви умудряєтесь потім ці кошти відмити і положити собі в кишеню!
    -
    Цікаве питання. Кількість коштів можете самостійно побачити – є нюанс - 299 тис. грн. заклали на розчищення. На жаль, ми вимушені піти цим шліхом, щоб відійти від нашого законодавства по проведенню тендерів. А питання, як ці кошти покласти в кишеню – не до мене. Бо як голова комісії я лише організовую роботу комісії та агітую депутатів, тобто заключенням відповідних договорів – цим я не займаюся.

    Вам не здається що фракція БЮТ після дружнього голосування на сесії за підвищення тарифів ще раз показала своє відношення до простих людей, у яких на хліб не завжди вистачає грошей?
    - Щодо підвищення тарифів – важке питання. Я сьогодні переконаний, що ми не все зробили, щоб вирішити цю проблему. Ми прийняли чисто технічне рішення щодо підняття тарифів. Але при цьому ми не відповіли на декілька питань. Перше: була розроблена Програма повернення коштів у кінці опалювального сезону і проведення перерахунків, перегляд по температурному режиму і т.д. Ми не показали джерела фінансування комунальних закладів, на які ми частково переклали вирішення цих питань, піднявши для них тарифи. Бюджет уже сформований і тут з’являються додаткові витрати. Нам треба визначити, як вони будуть компенсуватися. Ми також не відповіли на питання про відповідальність тих осіб, на кого було покладено повноваження щодо керівництва теплоенергетикою. Просто заслухати їх про дебіторську заборгованість чи поганий рівень надання послуг – це не правильно. Я звертаю увагу ЗМІ на те, що депутатська комісія, більшість з яких - депутати від БЮТ – три тижні у вільний від роботи час сиділи і розглядали тарифи. Ми знайшли можливість при прийнятті нових тарифів зменшити навантаження на населення майже на 30 млн. грн. У мене питання, а чим до його часу займалися керівники цих господарств, куди дивилося управління ОДА, яким делегували відповідні повноваження? Ми застрянемо у цих постійних підняттях тарифів – це невірний напрямок. Ми повинні подбати про реформування і надати можливість ОДА повноцінно керувати цим процесом. Фракція БЮТ прийняла це рішення, бо на той момент вважалося, що іншого виходу немає. Думаю, ми ще повернемося до його питання, визнаємо незадовільною роботу керівництва теплокомуненерго, ми повинні були поставити питання і про звіт на сесії управління ЖКХ ОДА. На жаль, ми поки що тільки на одному рівні – підвищили тарифи без вирішення проблеми в цілому. Щодо рейтингу БЮТ після такого голосування, то я розумію, що це не додає політичній силі якогось бонусу, але в той же час, взяти на себе відповідальність і лишити Полтаву без гарячої води – це неправильно. У нас була емоційна дискусія, після чого ми вийшли на це голосування.

    Анатолий Николаевич! А вот Вы бы сдали денюжку на памятник Мазепе или Петлюре? Как относитесь к подобного рода меценатству? Спасибо. - Те, що люди збирають власні кошти на пам’ятники – це нормальний шлях. Спокійно відношуся до права людей збирати кошти на будівництво будь-яких пам’ятників. Хоча я сам - проти будівництва монументів. Уважаю за краще будувати дитячі садочки, школи, лікарні, басейни, спортивні майданчики, фонтани, алеї, зони відпочинку та інше. І вже їх називати на честь тієї чи іншої людини. Я б не дав би своїх особистих коштів на монумент. Мені більше до вподоби будівництво капличок. А пам'ятники при зміні влади втрачають своє значення. Давайте краще побудуємо фонтан і назвемо його ім’ям кого Ви хочете...
     
    А де ви зараз мешкаєте і ким працюєте? Чому більше не схотіли в Ліщинівці з психами водитися?- Я не знаю, звідки дме вітер, але я вже 20 років в Кобеляках на одному місці мешкаю по вул. Ветеринарній. 6 років працюю в Ліщинівському будинку-інтернаті. Може в когось якісь пропозиції є інші, але я про це не знаю. Моя робота мені подобається.  
    А що там з будівництвом металургійного комбінату біля Комсомольська? Ця справа заглухла через кризу чи будівництво ведеться? - Сьогодні всі в пошуках додаткових інвестицій. І К. Жеваго шукає інвесторів і кошти. Ситуація досить складна і для Жеваго і для Полтавщини. Побудує – погано для екології. Не побудує – погано для економіки. Мені б хотілося щоб економічні питання регіону були тісніше зв’язані з екологічними проблемами. Щоб вони були прив’язані десь 50х50.

    Куди спрямують 13 з лишком мільйонів, виділених цього року на природоохоронні заходи? Тільки, Толю, будь ласка - конкретно, по пунктиках розклади! Нащо, наприклад, ХОРОЛЬСЬКОМУ МКК давати такі гроші? - За моїм наполяганням ви маєте можливість ознайомитися з повним переліком. Дивіться уважно. На очисних спорудах Хорольського МКК «висить» весь Хорол. Є гарантійний лист про співфінансування 50 на 50 і клопотання районної ради і міста.
     
    Які особливості використання енергозберігаючих технологій існують в області? Чи є такі? Де саме? Яким чином підтримуються державою? - Великих проектів енергозберігаючих технологій, та ще й підтриманих державою – немає. Є якісь точечні об’єкти. Наприклад, у Чорнухах встановили топочну на альтернативному паливі. Але, на жаль, немає напрямків глобальних. Коли восени дивишся, скільки палять соломи на полі, дивуєшся, невже ми настільки багаті. Не можна так відноситься до природного відновлювання енергоресурсів. Я вже мовчу про спалення торфяників і гілок понад дорогами. Багато є альтернативних напрямків - сонячна чи енергія вітру, відновлювальна енергія стічних вод для ЖКХ, перегній – все це не використовується. Ми йдемо по шляху найменшого спротиву і Полтавщину в цьому давно переганяють інші регіони. На жаль, не знайшла підтримки моя пропозиція  до виконавчої влади, хоча я просив 30% закласти на енергозберігаючі технології. Я просив -  запропонуйте Програму енергозбереження. На жаль, її немає. Але в мене є 2 проекти щодо використання сонячної енергії. Чому б не втілити їх у будинках-інтернатах, якщо нема ініціативи іншої. Я Вас запрошу, коли це реалізуємо. За допомогою сонця можна воду влітку нагріти до 75 градусів, а взимку до 45 градусів, і зовсім не використовувати газ. Може саме це буде першим поштовхом для подібних ініціатив. Бо тягти газ на багато кілометрів і не використовувати місцеві енергетичні можливості – не раціонально ..
     
    У Вас тривалий досвід депутатської роботи. Не розчаровує народна довіра? - Ні, не розчаровує, хоча за народну довіру треба боротися і доводити щодня, що ти її заслуговуєш. На жаль, обирання за списками депутатів дещо обірвало їх зв'язок з виборцями. Але те, що я певний час проживаю на визначеному місті, дає мені змогу постійно спілкуватися з людьми. На жаль, закріплення депутатів облради за районами не спрацювало. І те що 40 депутатів проживає в Полтаві – величезний мінус для самоврядування Полтавщини.
     
    Що буде робитися з очисними спорудами в Чорнухах? І чи буде робитись? Яка перспектива, що вони колись будуть працювати? Як завершився ваш суд із головою Чорнухинської РДА? Кому посміхнулася Феміда? - Ми пройшли з вашою колегою інстанції регіонального рівня і чекаємо, що будемо їхати до Верховного суду. Мені здається, що голова Чорнухинської РДА таким шляхом просто блокував роботу нашої комісії в Чорнухах. Бо я, як відповідач, не мав морального права, виїздити туди. Коли ж суди закінчилися і ми побачили, що робиться на очисних спорудах, то це -  жах. Вкласти державних 1,7 млн. і з обласного бюджету більше 500 тис. грн. – і не отримати працюючи очисні споруди, то це ще, вибачте, треба вміти так розбазарати кошти. Сьогодні всі роблять вигляд, що комісія приїхала – і побачила. Але у нашої комісії не вистачить можливості об’їхати всі об’єкти, щоб проконтролювати використання екологічних коштів. А де контролюючі органи? В мене немає бажання рахунки зводити з місцевою владо. Я хочу, щоб ці споруди працювали. Зараз підтяглися будівельники, і я мрію щоб в Чорнухах були повноцінні очисні споруди. Парадокс в тому, що ми виділили гроші також для на розчищення річки Многа і на будівництво споруд. І сьогодні маємо не працюючі очисні споруди біля розчищеної річки. Хто буде за це відповідати? Ми направили листи в прокуратуру, в КРУ направили листи. Якщо найшли такий об’єкт, на мій погляд, там треба завтра проводити виїзну колегію ОДА по неякісному використанню коштів і піднімати величезний скандал. А у нас відповідь ОДА – «та отож»... Але за це хтось повинен нести відповідальність! Хоча уже сьогодні «вимальовуються покровителі» аж на рівні Верховної Ради... Я не побачив стурбованості на рівні виконавчої гілки влади. Ми будемо продовжувати цю справу і насамперед добиватися не кадрових чи судових рішень, а щоб споруди очисні нарешті запрацювали!
     
    Чем можно обьяснить тот факт, что последнее голосование по экологическим деньгам проходило под Ваше дирижирование?
    -
    Мені вже робили критичні зауваження щодо цього – я навіть прослухав свій запис-виступ і нічого страшного не побачив. По великому рахунку народження дитини – теж не естетична подія. Головне – результат. У мене перед сесію облради було відчуття зриву прийняття питання. Не буду говорити про політичної сили, які хотіли «зірвати голосування, тому я взяв на себе повноваження з метою активнішої співпраці з залом під час прийняття рішення. Це не погано, бо якби депутати не схотіли голосувати по пунктах – вони б не голосували, незалежно від моїх слів. Я взяв на себе повноваження уточнити позиції комісії по пунктах щодо прийняття того чи іншого рішення. Інколи депутатам на сесії, навіть у Верховні Раді, важко зрозуміти що таке п.4.1.2. і їм просто треба допомогти  розібратися.
     
    Чому Ви не хочете визначити пріоритети і довести хоча б одну територію області до ідеального екологічного стану, зробити там, наприклад, привабливу туристичну зону. А то роздаєте всім сестрам по "сергам"...
    - Кошти обласного бюджету – це кошти всіх громад і не можна направити їх лише одній громаді. Якщо місцева влада не бачить свою територію екологічно чистою, то скільки б коштів не направляли, вона це не побачить. Ми підтримуємо коштами всі місцеві ініціативи, але не перебираємо на себе повноваження робити Швейцарію з одного району області. На екологічні кошти мають право всі територіальні громади області.
     
    Юлия Тимошенко обещала обнародовать имена владельцев скважин нефтегазовых, которые без конца ДОЮТ наш край и ни шиша на экологию, разбитые дороги, загрязненные конденсатом колодцы не выделяют. Их обнародоволи? Кто они?
    - Я не знаю, що обіцяла Ю.Тимошенко.  Можливо, не так важливо знати власників свердловин. Важливіше знати те, що кошти акумулюються на рівні Києва, хоча вони у вигляді рентної плати повинні залишатися на Полтавщині. Це - податкова політика держави, коли ті, хто експлуатує наші ресурси, зареєстровані в Києві і дійсно нам лишають купу невирішених проблем. Сьогодні депутати, приймаючи те чи інше рішення обов'язково "забивають" кошти на соціальні потреби регіону, збори за розвідувальні роботи.  І за наполяганням нашої комісії - 5-10% йде на вирішення екологічних проблем територій.
     
    Когда в Полтавской области начнеться безамбарное бурение нефтяных скважин? Даже в более отсталых странах Средней Азии 5-7 лет как внедрили эту экологическую норму.
    -
    Це професійне питання - не можу відповісти про технології буріння сважин.…

    Пам’ятається, коли Ви стали головою екологічної комісії в обласній раді, говорили, що гроші розподілятимемо таким чином, щоб повністю реалізувувати екологічні проекти, а не розпорошувати фінанси на дрібниці. Назвіть хоча б кілька таких доведених до успішного вирішення екологічних проблем (бо ми пригадати не можемо). - А заліснення – хіба це не вирішення екологічної проблеми? Звісно, довести його до кінця практично не можливо. Також ми завершуємо будівництво сміттєзвалища в Зачепилівці, завершили будівництво пересувної перестановки. Хотілося б нагадати, що проект рішення готує ОДА і наша комісія інколи енергійно дискутує щодо доцільності фінансування тих чи інших об’єктів. Але не завжди вдається виконавчу владу переконати.
     
    П. Анатолію, куди поділася установка із спалювання отрутохімікатів. Чому вона досі не працює? Невже викинули на вітер 1,5 млн грн? - Майже 2 млн. грн. використали на установку і сьогодні вона стоїть під охороною. Пробний запуст в Диканському районі показав необхідність доопрацюванння. При чому доопрацювання не технічних моментів, а більше – організаційних взаємовідносин з місцевою владою, співфінансування, місця розташування та ін.. Цьогоріч виділяємо ще 200 тис. грн. на продовження цих робіт.
     
    Скажіть будь ласка, що зроблено в питанні ліквідації незаконних будівель на заповідних островах (Новоорлицькі кучугури) та в Сулинському заказнику. Звичайно там побудувались не прості люди... Невже закон для таких "слуг народу" не діє?
    - На жаль, нічого не зроблено. Дійсно тут Закони не діють. Я не бачу перспективи у цій справі. Місцева влада не хоче зв’язуватися з вельможами. Так одні популістичні заяви. І така сама ситуація в Кобеляцькому районі, навіть попри судові рішення, ті, хто повинен займатися цими проблемами, має в них особисту зацікавленість. Нема державної політики щодо відстоювання інтересів. Коли в Росії Президент взяв під особистий контроль такі питання, то бульдозерами згорнули незаконні будівництва, навіть будинок Алли Пугачової. А у нас в цьому напрямку політики державної немає. Нема перспектив у боротьбі з незаконними будовами. Найгірше, що це показує іншим – будуйте де хочете, ставте паркани і нічого вам за це не буде. Це - відповідільність державного рівня. Депутати обласної ради власними силами цього не можуть зробити.
     
    Вкажіть здобуту Вами освіту і її зв’язок із виконуваними Вами ж обов’язками у депутатській комісії.
    - Освіта – медична (Кременчуцьке медучилище і Полтавська УМСА) і юридична. Хочеться вірити, що це допомагає мені у депутатській діяльності. Хоча ділити депутатів за освітою або місцем роботи не дуже вірно. Депутат повинен представляти громаду і виборців, а не окремі професійні групи. Представляти політсилу, яка його підтримує. Іноді людна з 3-ма вищими освітами менше цікава, ніж без освіти, але з гарним життєвим досвідом.
     
    Наближається день довкілля. Як ви будете примати участь у таких заходах? - Я в таких заходах приймаю участь, незалежно від свята, це – стан душі.. Коли з автомобілю не викидаю сміття у вікно, коли під інтернатом підбираю папірці. Садимо ми дерева і весною і восени, не палимо листя. А заорганізовані дні довкілля – мені здається, що більше треба розпочинати з себе. Коли селищний голова збирає пусті пляшки і сміття, то це дає більший ефект, ніж масовий захід. Розкажу, що коли приходять до нас в інтернат на роботу, то у мене є прохання - посадіть своє дерево. Ви принесете посадите там,  де працюєте, будете поливати, доглядати. І воно все цвіте, росте, так красиво...


    http://regionnews.poltava.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1445 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net