Пятниця, 03.05.2024, 11:02
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 18
    Гостей: 18
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5568
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Грудень » 18 » Прийшов. Побачив… виконав



    Прийшов. Побачив… виконав
    15:49
    Диктофон вимкнено. І обличчя Олега Шермана, заступника начальника головного управління юстиції в області перестає бути офіційним:
    «А взагалі робота виконавця — дуже нервова, це фактично перебування між молотом та ковадлом, коли кожна сторона судового процесу вбачає в твоїх діях підігравання іншій стороні».
    Олег Семенович сам колись працював державним виконавцем, тому розказуючи в тепленькому кабінеті про будні виконавчої служби з нагоди свого професійного свята, не надував щоки і, як здалося, не лукавив.

    — Які головні функції виконавчої служби?
    — Це повне, своєчасне та неупереджене виконання рішень судів та інших органів та посадових осіб.

    — А стосовно кримінальних справ та людей виконавча служба має повноваження?
    — Виконавча служба займається виконанням вироків судів лише в частині конфіскацій майна або стягнень штрафів.

    Особиста позиція: Чи потрібна Україні смертна кара?
    Думаю, що на сьогодні вона не потрібна. На жаль, наша пеніцитарна система настільки недосконала, настільки існує ризик судової помилки, що є велика вірогідність понесення кари людиною, що насправді не винна. Мабуть, важко брати на себе відповідальність за позбавлення людини життя — це стосується як безпосередніх виконавців, так і суддів. Мені особисто було б дуже важко це зробити.

    —Як фактично виглядає механізм виконання рішення суду?
    — Є декілька заходів примусового виконання. Наприклад, звернення стягнення на гроші боржника — його зарплату, пенсію, стипендію, заощадження в банку. Є також звернення стягнення на його майно. Буває, що суд безпосередньо вказує спосіб стягнення. Наприклад, судове рішення про стягнення та передачу собаки, чи, не дай Бог, дитини. Буває й таке.

    — Ну, наприклад, як технологічно виглядає виконання рішення про стягнення майна?
    — Виконавець, отримавши виконавчий документ, відкриває провадження. Він дає певний термін для добровільного виконання рішення суду.

    —Який це термін?
    — Для добровільного виконання рішень майнового характеру дається до семи діб, для виконання рішень про виселення — до п’ятнадцяти діб. Я особисто вважаю, що терміни для добровільного виконання взагалі не потрібні. Адже на стадії досудового розгляду обидві сторони інформувались про наявність боргу. Тому цей час дає додаткову можливість уникнути погашення боргу. На будинок можна оформити договір купівлі-продажу, машину також можна переоформити на іншу особу. Цим терміном законодавець фактично допоміг боржнику.

    — А якщо сторона за рішення суду відмовляється добровільно виконувати рішення суду, скажімо, віддавати собаку, то які важелі впливу має виконавець?
    — Є примусові заходи впливу. Вони різні. Якщо йдеться про майно, то виконавець видає розпорядження. Якщо воно не виконується, то він виходить на місце, залучає органи внутрішніх справ, понятих і примусово вилучає той об’єкт, про який йдеться в рішенні суду. Якщо мова про стягнення грошей, то виконавець з’ясовує через запити до відповідних інстанцій, які інформують про наявність у боржника нерухомого чи рухомого майна, рахунків у банках тощо. В першу чергу звертається стягнення на кошти — вони просто списуються. Якщо їх нема, то стягнення спрямовується на рухоме майно — воно описується, виставляється на реалізацію та продається, а в останню чергу стягнення звертається на нерухоме майно — земельну ділянку, будинок, квартиру тощо.

    Особиста позиція. Виправляє тюрма чи ще більше травмує та озлоблює? Чи потрібна вона взагалі?
    На мою особисту думку, за грати у нас потрапляє великий процент людей, які б могли бути наказані в іншій спосіб — без безпосереднього позбавлення волі. Закон має бути жорстким тільки по відношенню до тих осіб, які дійсно заслуговують на жорстке покарання, що скоїли важкий злочин. По відношенню до всіх інших закон має бути хоча й чітким але ліберальним.

     
    — Яким чином реалізується майно?
    — Воно виставляється на аукціон чи прилюдні торги. За правилами, виграє той, хто дає більшу суму. Це оформлюється протоколом, про що складається відповідний акт державного виконавця. Ці документи є правоустановчими для нового власника.

    — А в разі конфіскації куди йдуть гроші?
    — До державного бюджету.

    — Виконавча служба щось отримує?
    — Так, десять відсотків від фактично стягненої суми, це зветься виконавчим збором. А також витрати на виконання судового рішення, їх сума дуже скромна.

    — Які сьогодні найбільші проблеми у виконавчої служби?
    — Як і у всіх — це нестача грошей на наші потреби. Також велика проблема — навантаження на виконавців. Декілька років тому нормою для одного виконавця було близько 50 справ на місяць. На сьогодні фактичне місячне навантаження на виконавця складає близько 123 справ. Це дуже важко фізично виконати.

    — Тим не менше, відомо, що на роботу у виконавчу службу потрапити важко, чи не так?

    — На сьогодні в місті у нас є дві вакансії, бажаючих на них — по двадцять осіб. Це пов’язано, мабуть, з тим, що у зв’язку з кризою триває сильне скорочення юристів на підприємствах.

    Особиста позиція. Про корумпованість судової системи.
    Людині в душу не заглянеш. Незалежно від того, де працює, вона або може втриматись від спокуси, або не може. Мабуть, сьогодні все суспільство несе в собі вірус корумпованості. Чим відрізняється, скажімо, працівник банку, який за «відкат» надає комусь кредит від того, хто, працюючи у виконавчій службі, бере кошти за невиконання чи не належне виконання судового рішення? І перший, і другий по відношенню до своєї установи крадій.

    — А який рівень зарплат у виконавчій службі?
    — В середньому виконавець на руки отримує близько двох тисяч гривень — де менше, де трохи більше. Плюс виконавці отримують винагороду за належне виконання рішень.

    — До речі, який відсоток рішень суду фактично виконується?
    — Близько семидесяти?

    — А решта?
    — Цього не відбувається через неможливість стягнення. Наприклад, виконавець повністю перевірив боржника, а стягнути нічого. Буває, що смерть, банкрутство, призупинення судом чи інші обставини перешкодили це зробити.

    — Чи піддаються ризику виконавці?
    — Так, це переважно погрози, образи, навіть, укуси собак. Так, щодо собак у нас є певні правила, я сам працював виконавцем. Так ось, один виконавець заходить у двір і дзвонить у двері, а інший обов’язково тримає калитку відкритою аби можна було втекти від тварини.

    — Можливо, я чогось не запитав з того, про що, Олеже Семеновичу, ви б хотіли сказати?
    — Хотів би поздоровити всіх працівників державної виконавчої служби з нашим професійним святом, яке цього року відзначається вперше. Робота нашої служби сприймається та оцінюється пересічними громадянами в багатьох випадках дуже критично, однак, наші зусилля, знання та досвід у сфері примусового виконання рішень в Україні вкрай необхідні для розбудови демократичної, незалежної та правової держави, яка утверджує та забезпечує права і свободи громадян.


    http://val.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 630 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net