Пятниця, 10.05.2024, 11:08
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5594
    Форум: 555/31829
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Березень » 26 » Янукович та Львівщина: хто кого



    Янукович та Львівщина: хто кого
    16:09
    Передбачити майбутнє Львівської області за президента Тимошенко  – справа, якщо й не зовсім проста, то хоча б прогнозована. Разом зі стабільним електоратом, лідерка БЮТ вже давно побраталася з місцевою владою. А от з президентом - Януковичем ситуація дещо інша. Всі в один голос заявляють: політика лідера Партії регіонів буде, на противагу його передвиборчій кампанії, набагато обережнішою, виваженішою та безконфліктнішою. Так, з одного боку, король Донбасу не стане на Галичині бажаним гостем. Та попри цей факт низка експертів вважає, що при вмілому використанні "ресурсу” з президентства блакитно-білого гаранта Львівська область може отримати чимало корисного. Інший бік медалі – для втілення цього потрібна воля використати отримане "добро” належним чином.  А це вже залежатиме від учасників політичної гри.
    "Він (Янукович) прекрасно розуміє силу підтримки Тимошенко на Львівщині і розуміє, що йому доведеться досить дипломатично проводити кадрову політику в області. Він шукатиме компромісні рішення, які б влаштовували всі табори, чи, у крайньому разі, не викликали негативної реакції. Адже якщо лише дати привід для двозначного трактування тієї чи іншої ситуації, то може вирости не лише опозиція у парламенті, а й опозиція громадської думки”, – каже  президент Українського фонду "Громадська думка" Володимир Подгорнов.
    Зрештою, якщо господарськими питаннями займеться старий чи новий прем’єр-міністр, то Президент постане перед вирішенням проблем з політичним забарвленням.
    "Я давно кажу, що більша частина обіцянок  кандидатів у президенти стосувалася власне посади прем’єр-міністра України”, – зазначає політтехнолог Анатолій Луценко.
    Найболючіші для Львівщини питання, наприклад, визнання воїнів ОУН і УПА учасниками боротьби за незалежність України та двомовності, відійдуть на задній план. "У цих питаннях, які викликають хвилі дискусій, він також буде дуже обережним. Тут не буде однозначності, буде очікування. А до чого очікування може призвести, гадати ще рано”, – переконаний Подгорнов.

    ЗНОВУ ЗА СТАРЕ …
    Януковичу приписують продовження політики Леоніда Кучми на Галичині. "Стосовно до Львівщини політика Януковича буде жорсткою, з меншим врахуванням  настроїв населення, аніж це було б за Тимошенко. І вона б мала чимось нагадувати позицію, яка була характерною для Кучми, – розповідає політолог, президент Суспільно-гуманітарного консорціуму «Генеза» Любомир Скочиляс. –  З одного боку, він прийшов до влади на хвилі його не сприйняття Львівщиною та Галичиною. Однак він не ігнорував Львівщину як регіон, але при цьому не змінив свої загальні позиції”.


    ПРО НОВОГО ГУБЕРНАТОРА
    На думку Скочиляса, настрої Януковича визначаться насамперед через призначення керівника Львівської облдержадміністрації. "Якщо губернатором стане хтось з представників чи ставлеників Партії регіонів, то, швидше за все, Янукович буде вважати за найкраще провадити жорстку експансію на Львівщині”, – сказав політолог. Однак поміж тим експерти не відкидають і варіант нейтрального губернатора. Наприклад, не останніми претендентами на цю посаду є вже бувалі очільники ЛОДА Мирон Янків чи Олександр Сендега. "Тоді можна говорити не про партійно-політичний підхід, а про більш прагматичний, виважений та господарський”, – додав він.


    ПРО РЕФОРМУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
    Володимир Подгорнов, своєю чергою, зазначає, що при бажанні та політичній волі «регіони» зможуть отримати за Януковича давно їм потрібні реформи. Насамперед – реформу місцевого самоврядування. "Це, своєю чергою, розв’язує руки «регіонам». Вони впроваджують свою політику, ведуть самі господарку. Відповідальність велика, але ж результати також приваблюють. Особливо це на руку Львівщині, на яку Янукович не звертатиме понад міру своєї уваги та економічної ласки”, – зазначив  Анатолій Луценко.
    "Якщо Януковича розумно використати, то Львівщина, які й інші регіони України, могли і б виграти за його президентства. Аби знаходити нових виборців і демонструвати діалог з народом, йому доведеться йти на поступки. І нагадаємо, його підтримала лише третина населення України, і він має з тим щось робити. Поміж тим, у своїй боротьбі за виживання політики мають воювати не з особою Януковича, а з тим застарілим, що лишилося від Кучми. І тоді можливо нам вдасться переступити через демократію більшості до консенсусної демократії. Це дасть можливість знайти порозуміння у суспільстві”, – погоджується з колегою Подгорнов.

    КОНФЛІКТНІ ПИТАННЯ
    Щодо дражливого мовного та інших конфліктних питань, то керівник соціологічної групи "Рейтинг” Олексій Антипович розповідає про два можливі варіанти розвитку ситуації: негативний та прагматичний. "Перший передбачає втілення у життя передвиборчих обіцянок, зокрема, що стосується питання української мови. З огляду на це можна припускати, що Галичина і Львівщина буде однозначно противником цих проектів, – розповідає Антипович. – І як результат матимемо зростання конфронтації та зміцнення патріотичних сил, які отримують більші відсотки підтримки. Тобто зростуть рейтинги "Свободи” і ймовірного блоку Віктора Ющенка або "Нашої України”. А це, своєю чергою, може призвести до неочікуваних і небажаних для Януковича наслідків”.
    "Відтак є інший, більш ймовірний сценарій – Віктор Янукович, отримавши більшість у Верховній Раді і свого прем’єр-міністра, свої дражливі питання заховає дуже далеко. Тобто ситуація могла би розвитися у прагматичному руслі. Галичина тоді отримає безідейну співпрацю з новообраним Президентом, який не буде піднімати теми, які на Галичину діють, "як червона шмата на бика”, – продовжив він.
    Антипович додає, що зараз питання мови та національних символів, таких як УПА та ім’я Степана Бандери, Партія регіонів зараз просто-напросто використовується у політичних торгах. "Якщо зараз "Наша Україна” входить у коаліцію з Партією регіонів, то автоматично питання воїнів УПА, і Бандери знімається з порядку денного. Звичайно, воно знову "вилізе” на наступних виборах. Але це питання торгів, що зараз відбуваються”, – каже він.

    ЙДЕМО НА ВИ: ЛЬВІВЩИНА ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ
    На думку фахівців, не варто перейматися й актуальним для Львівщини питанням  міжнародного співробітництва, зокрема з країнами Європейського Союзу. Експерт з проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький зазначає: "Право на контакти зі зовнішнім світом у нас давно вже демонополізовані”, і вплинути на ці процеси столиця, по-перше, не зможе, а, по-друге, навряд чи захоче. "Європа – не Росія. Там є бізнес, який, як вода, шукає гроші. І бізнес сам виходить на контакти. Янукович не є самостійною особою. За ним стоїть величезний бізнес, для якого більш привабливим є європейський ринок. Нагадаю, 60% українського експорту йде у Європейський союз. Ми там маємо хороші конкурентні позиції, бо наша продукція дешева. Янукович грає на стороні великого бізнесу”, – розповідає Жеребецький.
    Ще однією ниточкою, яка і надалі міцно пов’язуватиме нас із світом – численна українська діаспора, зокрема з нашого регіону. "У зв’язку з "успішною” політикою Кучми, Кравчука, зрештою і Ющенка, величезна кількість народу виїхала у Європу. Контролювати це неможливо”, – додає експерт.
    Він зазначає, що належний розвиток сектору міжнародної співпраці на Львівщини гальмує низький рівень державного менеджменту. "Корупція, неефективність влади, згадайте лише історію зі стадіоном. Коріння зла потрібно шукати на місці, а не у Києві на Банковій”, – каже Жеребецький.

    БЛАКИТНО-БІЛІ ЗМІ?
    Щодо ситуації у ЗМІ, то, на думку Олексія Антиповича, то тут все залежатиме від того, чи зможе Янукович домовитися з власниками медіа ресурсів. Адже попри те, що бізнес завжди хоче йти у ногу з владою, але далеко не всі медіамагнати потребують співпраці з новообраним президентом. "Питання свободи слова не стоїть в Україні так, як у Росії, де все йде у лінії з Кремлем. Але в Україні ця ситуація перекручена до відносин поміж засновником чи власником медіа з політичною верхівкою України. Тільки, на щастя, у нас немає однопартійності і одного лідера, у нас тут є і буде плюралізм. Це вже справа Януковича домовлятися чи не домовлятися. А вже від того, наскільки вигідними будуть його пропозиції, залежить, чи погодяться на них власники ЗМІ. Хоча я особисто жодних переживань за об’єктивність та свободу українських ЗМІ не маю”, – зазначив він.

    РЕЛІГІЙНИЙ АСПЕКТ
    Кандидат політичних наук, релігієзнавець Андрій Юраш зазначає, що Янукович однозначно триматиме руку на пульсі релігійних процесів в Україні. Це, як мінімум буде йому вигідно у політичній боротьбі. Варто лише згадати Любомира Гузара та Митрополита Філарета, які закликали не голосувати проти всіх, а іншими словами підтримати опонента Януковича – Юлії Тимошенко.
    "Очевидно, що Янукович намагатиметься ліквідувати будь-які конфлікти сценарії попри особисті симпатії. Він не обере сценарій однобічної підтримки. Так, формально та демонстративно він буде на боці Православної Церкви Московського патріархату. Але Янукович та його команда не є самогубцями, аби починати акції супротиву УГКЦ та православних Київського патріархату”, – переконаний Юраш.
    Але як би ситуація не склалася, політологи та соціологи зауважують, що більшість населення Львівської області більшою чи меншою мірою змирилася з необхідністю зживатися з "неприємним” президентом. Іншими словами, люди почали більш прагматично підходити до ситуації. На першому місці у них стоїть бажання вижити попри складну економічну ситуацію. А підбурити народ до радикальних, революційних кроків супроти чинної влади буде вже набагато важче, аніж шість років тому.


    http://obk.lviv.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1107 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Яку пісню(виконавц... >>
  • ЧЕМ ВЫ СНИМАЕТЕ МА... >>
  • хо ноут >>
  • Кімната Саника >>
  • Небезпечна бритва >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net