Пятниця, 26.04.2024, 09:13
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Травень » 5 » Що пропонують іноземцям в Україні й українцям за кордоном?



    Що пропонують іноземцям в Україні й українцям за кордоном?
    16:54
    Іпотечні програми від українських банків для тих, хто мешкає за кордоном, як правило, цікаві тим українцям, які кілька років тому виїхали на заробітки і змогли накопичити суму, достатню, щоб задуматися про придбання нерухомості в Україні для себе або своїх рідних. Однак буму пропозицій по іпотеці серед українських банків для таких позичальників не видно. Це пояснюється тим, що банку складно оцінити платоспроможність позичальника, який постійно проживає і отримує дохід за кордоном. "Платоспроможність таких позичальників може бути істотно вищою, ніж у громадян, які мають заробіток на території України, але підтвердити такі доходи дуже складно", - пояснює Олена Карпова, керівник напрямку іпотечного кредитування Плюс Банку.
    А для того, щоб отримати іпотечний кредит у вітчизняному банку, який пропонує таку програму, закордонному українцю доведеться відповідати низці умов. "Українець, який мешкає за кордоном, може претендувати на отримання іпотечного кредиту тільки в тому випадку, якщо його сім'я перебуває на території України, доходи він отримує як за кордоном, так і в рідній країні, і за наявності поручителя, який буде проживати й мати дохід на території України", - коментує Олена Карпова.
    Крім цього, купівля нерухомості в Україні може бути цікава тим іноземцям, які вважають український ринок нерухомості перспективним з точки зору отримання доходу в майбутньому. Якщо потенційні рантьє в майбутньому розраховують на дохід від здачі житла в оренду або очікують підвищення цін на нерухомість в Україні, то і вони цілком можуть зацікавитися іпотекою. Однак, незважаючи на те, що законодавство України не забороняє видавати іпотечні кредити іноземним громадянам, банки не часто пропонують таку послугу.

    Найохочіше наші банки кредитують іноземців-резидентів України, особливо якщо у них вже є інше майно в країні. "Якщо іноземець живе і працює в Україні, то при наявності поручителя українця та додаткового забезпечення, він може оформити іпотечний кредит", - розповідає Олена Карпова. В окремих випадках такий позичальник буде навіть мати пріоритет перед громадянами України. "Деякі банки високо цінують подібних клієнтів, тому що найчастіше експати (громадяни однієї країни, які працюють за контрактом в іншій країні) є фахівцями високого класу, які отримують доходи рівнем вище середнього", - пояснює Андрій Осипов, начальник відділу розвитку та підтримки роздрібних кредитних продуктів банку "Хрещатик".
    Однак і тут не все може бути так гладко, адже для банку на іншій чаші терезів завжди залишаються високі ризики. "Існують певні ризики того, що іноземець може покинути країну, не розплатившись за кредитом, що несе в собі значні фінансові втрати для банку", - розповідає Андрій Осипов. А тому випадки отримання іноземцями іпотечних кредитів в Україні скоріше можна вважати окремими, ніж масовими.
    Ще складніше буде тим іноземцям, які не є резидентами України. "Відповідно до Постанови НБУ № 279 від 06.07.2000 р., у разі здійснення кредитних операцій з нерезидентом, банк у розрахунок резерву під кредитні ризики приймає тільки майнові права на грошові або іменні депозитні сертифікати, нерухоме майно або гарантії банків, які мають офіційний кредитний рейтинг не нижче ніж "інвестиційний клас". У свою чергу, майно має бути розташоване на території України і належати на правах власності нерезиденту або поручителю-резиденту", - розповідає Андрій Осипов. Тож іноземному громадянину, який не живе в Україні, для отримання іпотечного кредиту доведеться як мінімум обзавестися українським поручителем і відповідним заставним майном в Україні.
    Знайти банк до чинної програми по іпотеці для тих, хто живе за кордоном, нелегко: з 20-ти банків, в які Prostobank.ua звернувся із запитом, в жодному немає чинної програми - лише деякі можуть розглянути заявку в приватному порядку. Втім, нам вдалося виявити одну чинну програму такого роду у Приватбанку: тут жителям Португалії пропонують оформити кредит на купівлю нерухомості в Україні. При цьому обслуговування кредиту проводиться у португальському відділенні банку, а всі документи на житло обіцяють оформити в Україні за дорученням на друзів або родичів, отже, теоретично, позичальнику навіть не доведеться залишати Португалію. Ми вирішили дізнатися докладніше про умови такого кредиту, адже ні на українському, ні на португальському сайтах умови кредитування представлені не були.
    Та на першому етапі нас чекало розчарування: дівчина в он-лайн консультації повідомила, що за цією програмою банк надає кредити тільки громадянам України, які перебувають у Португалії. Вирішивши, що навіть у такому випадку програма може бути цікавою українцям, які живуть за кордоном, ми поцікавилися умовами. Нам повідомили, що іпотеку надають на загальних умовах (номінальна ставка - 18% річних у гривні, аванс 30%, термін до 20 років, погашення рівними платежами), але не на будь-яку, а лише на конфісковану банком заставну нерухомість. Для отримання більш детальної інформації щодо необхідних документів нам порекомендували звернутися до португальської філії банку.
    КредитуванняЗвернувшись в он-лайн консультацію португальської філії ПриватБанку, ми пораділи хорошим новинам - "пом'якшення умов" по кредиту. Нам повідомили, що громадянство для отримання кредиту значення не має, головна умова - робота в Португалії. Також ми дізналися, що кредити на нерухомість видають у євро під номінальну ставку 12% річних на термін до 20-ти років. Більш докладну інформацію надавати відмовилися, сказали, що можуть розповісти деталі, але не по телефону. А в португальській філії відбувається оформлення документів і супровід кредиту. Якщо ви живете не в Лісабоні, то вас детально проконсультують по телефону, після чого ви зможете приїхати до відділення вже з необхідним пакетом документів.
    Основним недоліком такої іпотечної програми можна вважати те, що кредит можна отримати лише на заставну нерухомість, конфісковану банком. По-перше, це істотно обмежує вибір потенційного покупця. А по-друге, майбутньому покупцю важливо відразу дізнатися, чи продається та чи інша нерухомість добровільно (за згодою з позичальником, який не розплатився за кредитом), або примусово.
    У першому випадку ціна нерухомості буде близька до ринкової, але і процедура купівлі пройде досить просто. "У даному випадку операція купівлі-продажу проводиться протягом дня і практично нічим не відрізняється від звичайної купівлі нерухомості", - розповідає Олексій Вуйко, директор департаменту по роботі з проблемними активами фізичних осіб VAB Банку.
    Якщо ж нерухомість продається за рішенням суду, то ціна може виявитися нижчою від ринкової, проте потенційному покупцю доведеться позмагатися за неї на аукціоні. "Купуючи майно через ВДВС на аукціоні, треба бути готовим до тривалої процедури оформлення всіх необхідних документів, а також до щільної співпраці не тільки з боржником і банком, але і з виконавчою службою з усіма наслідками, бюрократичними зволіканнями, тож покупцю варто запастися хорошим терпінням", - коментує Олексій Вуйко. У даному випадку терпінням доведеться запастися не тільки покупцю, який бажає придбати нерухомість, не залишаючи Португалії, але і його довіреній особі в Україні, через яку буде відбуватися оформлення всіх документів. Крім цього, недолік аукціонного продажу в Україні ще й в тому, що результати торгів можуть оскаржити в суді, що як мінімум може зіпсувати нерви, а як максимум - позбавити вас купленого житла (з поверненням грошей, зрозуміло).
    Втім, як неважко здогадатися, перераховані вище особливості стосуються купівлі заставної нерухомості в банків у будь-якому випадку - а не лише за згаданою нами програмою.

    Іноземна іпотека для українців - реальна
    Звичайно, кожен українець, який не вирішив "квартирне питання", мріє про європейські відсоткові ставки по іпотеці в 4% -7% річних. Однак такі плани поки залишаються утопією: кредити на купівлю нерухомості в Україні зарубіжні банки нашим співвітчизникам не видають. Зате отримати європейський кредит на купівлю нерухомості за кордоном цілком реально, правда, не під таку привабливу відсоткову ставку. "Кредити в європейських банках для українських покупців дуже навіть реальні. При цьому заставою виступає бажаний об'єкт купівлі. Зовсім не обов'язково жити і працювати в тій країні, де хочеться купити нерухомість. Різниця для резидентів і нерезидентів країни лише в відсотковій ставці по кредиту, для місцевих вона, як правило, нижча, ніж для іноземців", - розповідає Марія Коноваленко, директор компанії "Мітропа Юкрейн", що займається продажем нерухомості в країнах Європи. У більшості випадків, на отримання іпотечного кредиту за кордоном можуть розраховувати українці зі стабільним доходом, готові внести до половини вартості житла авансом.
    Одна з найбільш привабливих країн для українських рантьє, інвесторів у нерухомість або просто бажаючих придбати "виїзний" будиночок для відпочинку - Болгарія. Ціни на житло тут не вищі від українських, а ставки по іпотеці набагато нижчі. До того ж, Болгарія досить ліберальна в наданні іпотечних кредитів іноземцям. "Процедура для Болгарії абсолютно проста і не займає багато часу. Потрібен паспорт, документи на бажаний об'єкт купівлі, довідка про доходи. Після розгляду документів протягом 2-3 місяців банк готовий оформляти кредит на купівлю нерухомості. Як правило, сума кредиту не перевищує 50% від суми купівлі. Кредит видається в євро на 5-10 років під 10% річних", - розповідає Марія Коноваленко.
    Серед ліберальних щодо іпотечного кредитування країн експерти називають також Іспанію. "Іспанія - найліберальніша країна до нерезидентів, які бажають придбати нерухомість. Покупець повинен сплатити 30% від вартості житла та сплатити податок (7% - податок з купівлі + нотаріус). В Іспанії нерезидентам Європейського співтовариства банки дають іпотечні кредити терміном до 20-30 років під 5% річних (як і у всіх країнах ЄС). Час отримання іпотечного кредиту становить дві-три тижні", - відзначає Марія Коноваленко. Претенденту на кредит потрібно буде надати в банк довідку з місця роботи іспанською мовою з зазначенням заробітної плати в євро. За словами експерта, достатній рівень зарплати - 3 000 євро.
    Набагато складніше доведеться тим, хто вирішив купити житло в Чехії. Щоб отримати іпотечний кредит в чеському банку, іноземному громадянину обов'язково мати постійне місце проживання в цій країні. Наші співвітчизники виходять з цієї ситуації ще й через реєстрацію фірми (юридичної особи) на території Чехії. При цьому банк приймає до уваги лише ті доходи потенційного позичальника, які були отримані на території Чехії або Євросоюзу. Якщо ці питання вами вже вирішені, то ви можете розраховувати на кредит терміном до 15 років під номінальну ставку в 6-7% річних у сумі до 50% вартості нерухомості, що купується. Прийняття рішення банком займає до трьох місяців. Крім відсотків, вам потрібно буде сплатити комісійні банку (близько 2% вартості кредиту) і страхування життя (від 18 доларів на місяць), а також послуги іпотечного брокера.
    Можлива купівля нерухомості в кредит і в інших країнах Європи, проте в кожній з них українському позичальнику доведеться зіткнутися зі своїми бюрократичними тонкощами. "У Франції складніше, банки хочуть бачити надходження грошей з рахунків у Європейських банках. У Швейцарії, Австрії, Греції перш ніж отримати кредит, потрібно отримати дозвіл від муніципальних органів на купівлю нерухомості", - розповідає Марія Коноваленко. Втім, на думку експерта, навіть такі складнощі при грамотному підході не можуть стати серйозною перешкодою для купівлі нерухомості в цих країнах.

    Точка зору
    Андрій Осипов, начальник відділу розвитку та підтримки роздрібних кредитних продуктів банку "Хрещатик".
    Українець, який мешкає за кордоном, може отримати іпотечний кредит в українському банку. Подібні клієнти є для банку більш ризикованими, ніж працевлаштовані на території України, але в разі підтвердження стабільності платоспроможності, банк видасть позику. Важливими є заявлені цілі отримання кредиту, їх адекватність. Наприклад, клієнту, який мешкає на території іншої країни, навряд чи знадобиться іпотечний кредит або автомобіль на території України.
    Складно судити про схильність банків до кредитування громадян України в країнах ближнього зарубіжжя, але теоретично така можливість є. Українець, який має дозвіл на працевлаштування в країні ближнього зарубіжжя, може отримати кредит в одному з банків цієї країни.
    Якщо ж українець працює і мешкає на території нашої країни, то кредит в іншій країні він може отримати лише шляхом співробітництва з консалтинговою фірмою, яка буде виконувати комунікативну роль між іноземним банком і громадянином України. Наскільки нам відомо, є кілька важливих вимог, які може висунути європейський банк - порука громадянина тієї країни, де ви плануєте отримати кредит або поручительство одного з десяти найбільших банків України, для чого останній вимагатиме якусь високоліквідну заставу. Також обов'язковою умовою буде реєстрація кредитного договору в Міністерстві фінансів України і НБУ.

    Олена Карпова, керівник напрямку іпотечного кредитування Плюс Банку
    В умовах сьогоднішньої ситуації на ринку іпотечних кредитів, банки, що надають іпотечні кредити, особливо уважно підходять до оцінки платоспроможності клієнтів і, як правило, не беруть до уваги доходи, одержувані за кордоном, оскільки підтвердити їх дуже складно.
    Що стосується підводних каменів купівлі заставної нерухомості на сайті банків, то, на мою думку, ці ризики абсолютно ідентичні ризикам підбору нерухомості на сайтах агентств нерухомості і брокерських компаній. Купівля будь-якої нерухомості передбачає її огляд, узгодження вартості, перевірку правовстановлюючих документів - тому процедура абсолютно стандартна, а основний ризик - це те, що вказана вартість нерухомості може не відповідати реальній, інформація, розміщена на сайті - не бути повною і т.п.

    Олексій Вуйко, директор департаменту по роботі з проблемними активами фізичних осіб VAB Банку
    Купуючи нерухомість на сайті банків, важливо враховувати, що є дві схеми реалізації іпотек: добровільна і примусова. Від цього залежить кількість і послідовність дій, які доведеться зробити для здійснення такої купівлі, а також можливість покупця впливати на вартість виставленої на продаж застави.
    Найкоротший шлях купівлі-продажу передбачає добровільна реалізація застави, коли рішення про продаж заставного майна прийнято банком і позичальником - власником об'єкта нерухомості - при обопільній згоді.
    У разі примусової реалізації можна, звісно, розраховувати на те, що об'єкт вдасться придбати трохи дешевше, ніж на ринку - ціну застави тут визначає незалежний експерт, і нерідко, хоча й не завжди, вона встановлюється нижче ринкової. Проте варто врахувати, що такі "лоти" виставляються на продаж через аукціон на підвищення ціни - згідно ЗУ "Про виконавче провадження".


    http://project.ukrinform.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 773 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net