Субота, 27.04.2024, 00:25
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2011 » Липень » 27 » НБУ присвятив монету "гопаку"



    НБУ присвятив монету "гопаку"
    15:03
    Напередодні парламентських виборів уряд спільно з НБУ всіма силами намагається підвищити купуватися гривні, обмежуючи попит на американський долар. Так, Мінекономіки розробило законопроект, що забороняє міжнародним системам грошових переказів використовувати долари в Україні, а також укладати операції з купівлі-продажу в американській валюті.
    Експерти сумніваються в тому, що цей проект закону схвалять у нинішньому вигляді, оскільки його норми суперечать домовленостям України з МВФ. Аналітики впевнені, що таким чином держава готується до утримання курсу гривня/долар-якими методами, законодавчо обмежуючи динаміку. Наступним кроком, на їхню думку, може стати заборона на валютні депозити.
    Два тижні тому Верховна Рада схвалила закон, що забороняє видачу валютних кредитів. Через кілька днів стало відомо про намір НБУ обмежити споживче кредитування. В Асоціації українських банків (АУБ) наполягають на обмеженні споживкредитування імпорту.
    Тепер до процесу обмеження попиту на валюту підключився уряд в особі Мінекономіки. Зокрема, міністерство розробило законопроект "Про валютне регулювання та валютний контроль", в якому прописано, що його головною метою є захист економічної безпеки України та поступова лібералізація валютного законодавства.
    Ключові норми законодавчої ініціативи Мінекономіки передбачають, що міжнародні системи грошових переказів зможуть відправляти іноземну валюту за кордон, але їм буде заборонено проводити операції всередині країни. Заступник голови правління банку "Контракти" Павло Крапівін запевнив "Мінфін", що не варто турбуватися про витіснення зарубіжних систем з України. "Ці компанії в основному займаються виведенням грошей закордон, а не всередині країни, тому цей законопроект на їх діяльність особливо не вплине", - підкреслив банкір.
    Крім того, проект закону розширює повноваження Нацбанку. Так, під час виникнення проблем платіжного балансу, НБУ матиме право змусити всіх резидентів продавати до 50% валютних коштів нерезидентів. Таке рішення банківського регулятора може бути ухвалене строком на 6 місяців.
    Як вдалося з'ясувати "МФ", цей документ переслідує зовсім інші цілі. "Цей законопроект Мінекономіки спрямований знизити попит на валюту. Але для цього потрібно, щоб населення повірило в гривню, - зазначила "МФ" головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Це комплексна проблема. Просто заборона на укладення угод у валюті призведе до появи нових схем, або до розвитку тіньового сектора". Водночас, аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук вважає, що норма про проведення торгових операцій виключно у гривні буде сприяти боротьбі з тіньовим сектором економіки. Хоча, на думку пана Ваврищука, МВФ буде дуже незадоволений таким жорстким держрегулюванням вжитку валюти. "Це розходиться зі схваленими міжнародними умовами та домовленостями. Загалом цей законопроект викликає подив і мені здається, що він не буде ухвалений в нинішньому вигляді. Це просто помилка", - стверджує він.
    Експерти стверджують, що бажання знизити девальваційний тиск на гривню може бути викликане наближенням парламентськими виборами. Зі свого боку, генеральний директор ІК "Капітал Таймс" Ерік Найман розглядає дві причини, чому держава стала так самовіддано захищати гривню. Одна з них - це підготовка НБУ до боротьби зі спекулятивними рішеннями, використовуючи неринкові методи. "Другий варіант - це очікування на повторення пройденого в 2008 році, коли потрібно буде утримувати стабільний курс гривні по відношенню до долара так довго, наскільки це можливо. І всіляке законодавче обмеження будь-якої динаміки", - сказав він "МФ".
    Найман вважає, що кінцевим покупцем іноземної валюти, яка вивільниться в результаті реалізації зазначених ініціатив, буде Нацбанк. "Йому це необхідно для збільшення валютних резервів. Але я бачу в цьому повернення до радянської системи. Потім вони взагалі можуть заборонити фізичним особам використання валюти! Вже заборонили видачу кредитів у валюті. Зараз намагаються заборонити використання валюти системами грошових переказів". За його словами, наступним кроком може бути заборона валютних депозитів. "Залишається тільки видати закон про кримінальну відповідальність за валютні спекуляції", - обурений він.
    Проте перший віце-президент АУБ Володимир Бондар не бачить в цьому законопроекті будь-яких обмежень. Навпаки, на його думку, цей документ спрямований на лібералізацію валютного регулювання. "Мінекономіки вирішило схвалити такий законопроект, у зв'язку з тим, що країна живе ще за декретом, ухваленим урядом минулого тисячоліття, а закону у нас повноцінного немає, тому таке питання стоїть вже давно", - заявив він.
    Бондар також повідомив "МФ", що зараз розглядається можливість застосування аналогічних обмежень, що стосуються систем грошових переказів, до міжнародних платіжних систем. "У нас є ще один дуже обговорюваний проект. Він стосується діяльності міжнародних платіжних систем - Visa і MasterСard. В межах України вони повинні працювати за нашими правилами, а за кордон вже пересилати кошти за міжнародними правилами", - сказав він.


    Марк Поллок
    minfin.com.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 862 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net