Четвер, 25.04.2024, 03:30
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Листопад » 28 » Ціни ростуть посекундно...



    Ціни ростуть посекундно...
    18:40
    Ціни ростутьОстаннім часом продавці ледве встигають змінювати цінники на товарах, а покупці не перестають дивуватися цінам, які зростають мало не щодня. Наше життя "покращується" уже сьогодні…
    -  Куди не кинься - усе дорожчає. На місяць нам із дідом треба 15 буханок хліба. Тепер будемо економити, - скаржиться пенсіонерка з Кобеляк Валентина Москаленко. - Підрахувала, що нині на місяць доведеться брати на хлібину менше.
    За останній місяць ціни на хліб у Кобеляцькому районі зросли на 16-20 копійок. Буханка чорного коштує 1,8-1,9 грн., білого - 1,8-1,85. Хоча нещодавно автор статті зафіксувала й рекорд у одному з кобеляцьких магазинів - житня хлібинка на вечерю обійшлася мені у 2,50 грн.(!)
    За словами реалізаторів на Кобеляцькому ринку, ціни різко зросли за останні 3 місяці. Так ще на початку літа м'ясо коштувало 15-17 гривень, нині 25-30. Улюблений продукт українця - сало - подорожчало майже удвічі. Вартість олії з 6, 50 за літр - підскочила до 9,50 гривень і більше. Майже на гривню більше тепер треба віддати за кілограм борошна вищого ґатунку. Двокілограмовий пакунок борошна в оптовиків коштує 5,30, ціна в магазині - близько 6 гривень.
    Багато кобелячан вважають, що зростання цін - логічне, адже дорожчає нині все. Самі ж продавці підвищення цін пояснюють тим, що закупівельна вартість продуктів подорожчала. 
    На сьогодні загадкою залишається питання: чому ціни ростуть вгору?  Багато пересічних мешканців міста вважає, що вибори винні у тому, що ціни "полізли" угору. Хтось говорить про неврожай.
    - Закупка в селі подорожчала. Неврожай просто, а селяни тоже жити хочуть. Ви були в селі? А вибори тут ні до чого. Вибори хочуть хай вибирають, а причом тут м'ясо до виборів? Крупи, борошно подорожчало тому, що неврожай в країні, - такі причини зростання цін називають продавці магазинів Кобеляк.
    За такий звичний продукт на нашому столі, як яйця, сьогодні з гаманця треба викласти 7 гривень за десяток. Такої ціни споживачі не пам'ятають навіть у період свят, коли ціна цього продукту й так злітає до непомірних висот.
    Молочні продукти, на відміну від хліба, яєць та олії, дорожчають без шуму, галасу і зайвого піару. Кожен, хто давно не купував сирних тортів, йогуртів, десертів, зі здивуванням помічає, що ціна на них зросла майже вдвічі. Причому цінники до звичних продуктів - сметани, ряжанки у магазинах переклеюють мало не щодня.
    Але якщо з кобеляцькими магазинами й ринком все більш-менш зрозуміло - ціни піднімаються і мешканці міста потроху звикають до цього, то стало цікаво - яка ж цінова ситуація на селі? Виділяю один день для екскурсії по селам району. Маршрут моєї поїздки пролягає через Сухинівку, Іванівку, Чорбівку, Прогрес, Куст-Кущі, Червоні квіти, Білики.
    В сільських магазинах покупців не густо.
    - Коли-не-коли зайде хтось, - ссутулившись, говорить продавець одного з магазинів, яка побажала, щоб її ім'я не називали в газеті.  У холодному, і від цього не дуже затишному приміщенні, жінка вдихає морозне повітря, поправляє на собі шапку й продовжує:
    - Люди злякалися цін, то й не йдуть. Самі хліб дома печуть.
    - То все вибори оті кляті! Дострокові вибори винні у подорожанії продуктів, - зітхає бабуся, яка щойно підійшла до прилавку й почула нашу розмову. - Їм, отим депутатам,  аби портфелі ділити, а не думають, як прожити на таку мізерну пенсію при нинішніх цінах, - сльози виступили на очах у старенької. - Постріляла б отих падлюк, які з портфелями не розберуться, а я тут ліків собі купити не можу за копійки, що платить держава.
    - Завжди так холодно у вас? - запитую, відчуваючи, як холод починає пробиратися під мій одяг.
    - Майже завжди, - зітхає продавець. - Сьогодні не топлю - економлю дрова. А так, то я тут і продавець, і кочегар, і як треба - то й дрова рубаю. Як хазяїн скаже. За роботу тримаюсь, то й кочегарю. Де в селі ще знайдеш роботу? А так хоч зарплата стабільна.
    Заходжу до магазину продтоварів у селі Жовтень.
    - Нам підвищують закупівельні ціни, то й ми змінюєм ціну. А що робити? - запитує продавець Наталія Супрун. - Хліб останнім часом подорожчав на 10-15 копійок. Олія подорожчала майже на дві гривні. Раніше найдешевша олія коштувала у нас 6-7 гривень, а тепер лише закупка 8, 94! Тож продаєм її вже по ціні 10,70. Тепер олію, ту що закупляємо, продаєм місяць, а раніше - за тиждень розходилась. А от ціна на розвісне масло впала - 1 кілограм тепер коштує 17,50.
    - Торгівля з листопада по березень завжди падає, - каже Клавдія Серік, продавець сухинівського магазину. - Морозиво вже не беруть так, як влітку. На самі ходові товари - хліб, рибу, ковбасу - ціни піднялись на 10 %. Олію тепер відпускаю по ціні 10 гривень 30 копійок, 11, 60, 11,70 і вище. Такого не було даже в період консервації.
    Середня ціна по сільським магазинам олії "Диканька" - 11,30 грн., за "Олейну" тепер треба віддати 13,10. Тому такі "скажені" ціни просто відлякують покупців і олія розходиться з прилавків  зараз досить повільно. Крім подорожчання цього продукту, продавці називають ще й ту причину "затримки" олії на прилавках, що багато людей, зібравши непоганий урожай соняшника, мають тепер свою олію.
    - Подорожчала й горілка на 50 копійок, на гривню - дивлячись яка. Пиво й напої зовсім не беруть, - жаліється реалізатор наступного магазину.
    - Слаба торгівля. А що ж як ціни шалені? - говорить продавець Червоноквітівського магазину продтоварів Олена Білокінь. - Літом за тиждень виручка була по 500 гривень в середньому,  а зараз як наторгую хоч 200, то й добре. Часто односельці просять продукти у борг. А потім нам доводиться просити товар у борг в оптовиків. Люди спасаються підсобним господарством. І хліб уже вдома печуть - так дешевше, певно, виходить. Звісно, якщо борошно своє намолочене є.
    - Ще недавно майонез у нас коштував по 8 гривень за баночку, тепер - 11,50. Різниця відчутна, - каже продавець Олена Бондарчук. - Але ж закупка теж подорожчала. Тож люди часто їздять у Кобеляки й скупляються в оптових магазинах, там дешевше, чим у селі, звісно.
    Продавці продтоварів чекають новорічних свят в надії, що "піде" торгівля. Але якщо ціни й далі ростимуть посекундно, а гаманець пересічного жителя району не товстішатиме, то навряд чи прилавки магазинів під Новий рік стрімко опустіють.
     
    Марина СІДАШ
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 844 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net