Пятниця, 29.03.2024, 12:30
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Листопад » 28 » ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ І "ЖИВІ" ВІТАМІНИ ДЛЯ ДІТЕЙ



    ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ І "ЖИВІ" ВІТАМІНИ ДЛЯ ДІТЕЙ
    18:58
    санстанціяНа базі Кобеляцької районної санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) 13 листопада проведено виїзну школу організаторів санітарно-епідеміологічної служби, семінар-нараду за участю всіх головних державних санітарних лікарів міст і районів області, головних лікарів дезінфекційних станцій. На семінар запрошувались і представники місцевої влади - голова райдержадміністрації Олег Решетило та міський голова Олександр Ісип, головний державний лікар обласної санітарно-епідеміологічної служби Валентин Шаповал, депутат обласної ради  і голова постійної комісії з екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан, головний лікар району Іван Супруненко. Головна тема наради "Організація лабораторного контролю при здійсненні державного санітарно-епідеміологічного нагляду".
    Кобеляцька санепідстанція для проведення семінару з даною тематикою була вибрана не випадково. Матеріально-технічна база лабораторій - приміщення, оснащення обладнанням, наявність кваліфікованих кадрів - одна з найкращих в області, та це й не дивно, адже свого часу (під керівництвом головного державного санітарного лікаря Леонід Бутко) будувалася як резервна для фахівців обласної СЕС на випадок надзвичайних ситуацій. Розпочався семінар з приємної події - з Днем народження привітали головного лікаря Кременчуцької дезінфекційної станції Нелю Залізняк.
    Виїзне засідання школи організаторів відкрив головний державний санітарний лікар області Валентин Шаповал, який наголосив на тому, що тільки  тісна співпраця з  органами місцевого самоврядування, лікувальною мережею, чітке виконання функцій по санітарно-епідеміологічному забезпеченню населення, які делеговані санітарно-епідеміологічній службі державою, принесуть позитивний результат, а саме - дозволять зберегти для майбутніх поколінь чисте довкілля і збережуть здоров'я людей.
    Далі слово отримали запрошені. Всі вони після привітання на адресу учасників наради, висловили свою позицію стосовно завдань, які стоять перед санітарно-епідеміологічною службою, наголосили на вагомості діяльності органів державного санітарного нагляду для збереження здоров'я населення, підкреслили наявність ділової співпраці з районною санітарно-епідеміологічною службою. Олег Решетило зазначив приємний факт, що санітарно-епідеміологічна служба області за останній час вибрала для проведення своєї виїзної наради саме Кобеляки  (після юристів та земельників).
    Анатолій Шкарбан "поспівчував" санітарним лікарям, які за свою зарплату повинні виконувати безліч обов'язків. Також він наголосив на вагомому внеску фахівців обласної та районної санепідслужб при ліквідації надзвичайного епідемічного ускладнення, яке виникло восени 2004 року в селищі Білики і було пов'язано із аварією на водопровідно-каналізаційній мережі, що призвело до забруднення питної води і до захворювань людей на інфекційні хвороби.
    - Не з усіма працівниками різних структур можна сісти й поговорити на рівні, так як із керівниками Кобеляцької СЕС, - зазначив Олександр Ісип.
    Далі він зупинився на санітарних проблемах міста: це, в першу чергу, санітарний стан міста, вирішення питання облаштування нового сміттєзвалища для побутового сміття, застосування  контейнерів для збирання відходів і багатьох інших.
    - За останній час багато коштів вкладено в ремонт стаціонарного відділення, чим значно покращено санітарно-гігієнічні умови для лікування хворих, - сказав Іван Супруненко, - капітально відремонтовано харчоблок лікарні, відкрито один з перших на  Україні в сільських районах "Центр материнства і дитинства". Також наголосив на плідній співпраці з районною СЕС при вирішенні багатьох питань санітарно-протиепідемічного характеру, підкреслив виваженість позиції керівника районної санепідстанції при вирішенні щоденних робочих питань та епідемічних ускладнень.
    Після гостей слово отримав головний державний санітарний лікар Кобеляцького ралйну Олександр Семиног для характеристики санепідситуації в районі, висвітлення проблемних питань та про перспективи їх вирішення. Неабиякий інтерес викликав у присутніх екскурс головного санітарного лікаря в історію розвитку санітарно-епідеміологічної служби району, яка сягає своїм корінням в далекий 1870 рік.
    - З давнини через Кобеляки проходили важливі торгові тракти: на  Полтаву, Кременчук, Катеринослав (Дніпропетровськ), що постійно сприяло пожвавленню міграційних процесів серед населення, а відтак збільшувало потенційні можливості поширення різних інфекційних захворювань серед жителів регіону, - розповідає Олександр Михайлович. - На міграційний процес в повіті значно вплинуло введення до ладу в 1870 році залізничної станції Кобеляки. Велике значення для медико-санітарного обслуговування  населення мало відкриття в 1859 році повітової лікарні, а в  1895 - міської. Після проведеної в 1864 році в Росії реформи, згідно якої в ряді губерній, в тому числі і в Полтавській були створені  земські органи. Тоді ж   почала розбудовуватися і медицина, а при деяких губернських і повітових управах почали організовуватися   санітарні  органи у вигляді "Санітарних комісій". Така "Санітарна комісія" була створена і при  Кобеляцькій управі в 1870 році. А от подібні санітарні комісії при управах Московської губернії були організовані пізніше - лише в 1873 році. "Санітарні комісії", можливо, в подальшому стали  прообразом санітарних структур. Земські лікарі Кобеляцького повіту одні з перших в губернії усвідомили значення для охорони здоров'я втілення в життя заходів профілактики - таких як благоустрій населених пунктів, підвищення санітарної культури населення та поліпшення соціально-економічних умов життя. Члени Санітарних комісій на офіційних зібраннях управи ставили питання про необхідність значного збільшення бюджетних коштів на соціальні нужди сільського населення та працюючих на промислових об'єктах.
    Після історичного екскурсу Олександр Семиног розповів про санітарно-епідемічну ситуацію в районі, дав їй оцінку, зупинився на багатьох проблемних для населення району питаннях: водозабезпечення якісною питною водою, санітарній очистці населених пунктів, організації санітарного нагляду за навчанням та харчуванням школярів, санепідконтролю за дотриманням протиепідемічного режиму в ЛПЗ, в тому числі в стоматологічних кабінетах, інфекційної захворюваності населення та прогнозу, щодо їх розповсюдження, матеріально-технічної бази СЕС, організаційної роботи по проведенню щеплень дитячому контингенту, санітарно-освітній роботі серед населення і багатьох інших питань щодо санітарно-епідеміологічного благополуччя жителів району. Одразу стає зрозуміло, що керівник служби проблемні питання знає і з своїм колективом працівників буде їх поступово вирішувати.
    Про організацію лабораторного контролю розповіла завідуюча санітарно-гігієнічним відділом районної СЕС Валентина Семиног, яка зупинилася на організаційних питаннях лабораторної справи, можливостях санітарно-гігієнічної лабораторії СЕС, підкреслила високу кваліфікацію фахівців лабораторії, що дозволило акредитуватися в Держспоживстандарті на 5 років, тоді як більшість лабораторій акредитуються лише на 3 роки.
    - Всі платні послуги лабораторії, окрім тих, що проводяться планово, надаються у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України №1351 на договірній основі і у випадках коли у виробника відсутній власний виробничий лабораторний контроль, - наголосила Валентина Іванівна, - і що характерно, що всі зароблені кошти від надання платних  лабораторних послуг зараховуються до бюджету, а не використовуються для підвищення заробітної плати працівникам.
     Ще на семінарі обговорювалися завдання санепідслужби при здійсненні контролю за дотриманням санітарного законодавства щодо забезпечення захисту населення від шкідливого впливу шуму. Питання про санітарно-епідемічну ситуацію в інтернатних закладах, в тому числі і дитячих, будинках дитини сімейного типу. При цьому особливо наголошувалося на ролі санепідслужби при контролі за дотриманням температурного режиму, умов  для провітрювання, профілактики грипу й гострих распіраторних вірусних інфекцій та інші виробничі питання санепідслужби. Після закінчення теоретичної частини семінару була ще й практична -  проводилось ознайомлення з об'єктами державного санепіднагляду.
    Учасники наради з заздрістю ознайомилися з "Центром материнства і дитинства" Кобеляцької центральної районної лікарні та його роботою, адже подібних відділень на Україні  одиниці. Вони у важно вислухали коротку, але змістовну оповідь завідуючого поліклінічним відділенням Валерія Коробейника. Після цього головні санітарні лікарі міст і районів області з захопленням оглянули Кобеляцьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат для дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Їх вразила чистота, домашній затишок, умови для навчання та  проживання дітей, умови для дотримання особистої гігієни,  що викликало фаховий інтерес у санітарних лікарів. Вразили гостей і умови та якість харчування дітей в інтернаті, відмінні умови для професійного навчання в майстернях та кабінет для соціальної адаптації вихованців школи в майбутньому життя,  а також кабінет ЛФК з сучасним обладнанням, інші кабінети, про які в інших школах-інтернатах тільки мріють. Після змістовної інформації про школу і своїх вихованців, яку люб'язно надав директор інтернату Олександр Даценко, на згадку про цю зустріч учасники наради від імені санітарно-еіпдеміологічної служби області презентували його вихованцям музичний центр з функцією "караоке" та 3 ящика "живих" вітамінів - мандарин.  До речі, ініціатором такого вітання школі-інтернату, ще задовго до проведення зустрічі, став головний державний санітарний лікар Полтавської області Валентин Шаповал.
    На завершення практичної частини семінару-наради її учасники відвідали ще й ЗАТ "Завод продтоварів "Мрія", яке завдяки своїй продукції відоме далеко за межами області. Цікаву розповідь про своє підприємство  директора Надії Карнаух всі вислухали з великим інтересом, після чого оглянули виробничі підприємства. Санітарними лікарями було задано керівнику підприємства багато запитань професійної тематики. Дуже вразило гостей те, що на підприємстві не використовуються харчосмакові добавки, що продукція виробляється лише з натуральної сировини, багато присутніх будуть відтепер  у своїх районах рекомендувати продукцію заводу "Мрія" для використання у харчуванні навчальних та дитячих оздоровчих закладів, як екологічно чисту. По закінченні зустрічі з виробниками для санітарних лікарів організували дегустацію готових солодощів, що викликало жваве захоплення серед гостей.
    Головний державний санітарний лікар району Олександр Семиног висловив побажання, щоб автор статті через пресу від його імені обов'язково подякувала співробітникам санепідстанції, керівникам організацій і приватним  підприємцям які допомогли своєчасно підготувати виробничу базу - приміщення СЕС для проведення виїзної школи організаторів санепідслужби.
     
    Марина ПРИХОДЬКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 2280 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net