Середа, 24.04.2024, 01:40
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Листопад » 28 » СКВЕР "ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ"



    СКВЕР "ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ"
    19:45
    Від 8 до 14 мільйонів українців стали жертвами голодомору 1932-1933 років - масового народовбивства, здійсненого за  вказівкою людиноненависників з вищого ешелону сталінської влади. Новосанжарців теж не обминуло це лихоліття, мало не кожна сім'я пережила жахливу трагедію, котра десятки літ була утаємничена. Та правду не втримати, навіть "за сімома замками", а пам'ять людську не стерти.
    Згадує жителька селища, ветеран  війни і праці Інна Петрівна Онищенко:
    - І в страшному сні такого не привидиться, що ми пережили в голод. Мешкали тоді з батьками в Судівці, поряд з Санжарами. Невеличкою була, а й досі пам'ятаю, як все просила у мами: "Їстки хочу, хоч лушпинку з картопельки…" Часто не було й цього, бо "комітетчики" все вигребли - і квасолини не залишили.
     Врятував нас тато - щодня ходив на заробітки в Полтаву, ніякої роботи не цурався, зате ввечері повертався з сякими-такими харчами, які розподіляли ще й на маминих сестер і братів. Перепочине вдома, а на світанку - знову пішки в Полтаву… Багато односельців пухли з голоду, помирали, де смерть застане. Був і страшний випадок людоїдства - потьмарився розум у жінки… Ні на цьому, ні на тому світі не буде прощення нелюдам, що призвели до такого горя мільйони  українців!
    Для нинішніх поколінь події тих років - символ національної скорботи, а вшанування пам'яті загиблих - святий обов'язок, про що наголошує і Президент України в указах "Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні", "Про відзначення у 2007 році Дня пам'яті жертв голодоморів". Жителі територіальної громади завжди підтримують центральну владу, зокрема главу держави. Кажучи без перебільшення, розширені заходи по відзначенню 75-х роковин голодомору дійшли до серця кожного новосанжарця. Тож і в селищі  в ці дні уточнюються списки жертв Голодомору, проходять різні  заходи - панахиди, уроки пам'яті в навчально-виховному комплексі, книжкові виставки, тощо.
    24 листопада трудові колективи, громадськість, політичні партії візьмуть участь у жалобній ході з свічками, у мітингу-реквіємі біля пам'ятного знака жертвам голодомору та політичних репресій, в акції "Запали свічку пам'яті".
    Новосанжарці  активно відгукнулись на прохання селищного голови Андрія Реки взяти участь у всеукраїнському заході "Озеленення країни - спадщина для майбутніх поколінь", згідно з Указом Президента України, котрий передбачає залучення широких верств населення до створення нових зелених зон, парків, скверів з метою збереження довкілля, покращення екології.
      Наприкінці жовтня жителі територіальної громади заклали Покровський парк на території комплексу Козацький  Стан. В минулу п'ятницю, шістнадцятого листопада більше 200 чоловік -   представники трудових колективів, ветерани праці, шкільна молодь - реставрували занедбаний сквер  на березі річки Ворона, висадили  1000 верб та 600 берізок. Трудилися дружно, з хорошим настроєм. Продовжать  також роботи по впорядкуванню. Були висловлені пропозиції увічнити пам'ять про національну трагедію 1932-1933 років,  адже неподалік встановлено пам'ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій. Ініціативу жителів  райцентру підтримали  депутати селищної ради і своїм рішенням присвоїли скверу ім'я "Пам'яті  жертв голодомору".
    - Пам'ять про пережите потрібна перш за все нам, сучасникам, - висловився  селищний голова Андрій Река. - Пройдуть роки, піднімуться берізки, зашумлять на березі Вороної плакучі верби, даруватимуть людям красу,  чисте повітря, відпочинок. І обов'язково нагадуватимуть про загиблих під час штучного голодомору 1932-1933 років, застерігатимуть нащадків, аби ніколи не довелося зазнати подібного !
    На знімках: новосанжарці під час всеукраїнської акції "Озеленення країни - спадщина для майбутніх поколінь"
     
    Вікторія Дев'ятко, керівник прес-служби селищної ради.
    Категорія: Новини України | Переглядів: 818 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net