Вівторок, 23.04.2024, 23:09
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Листопад » 30 » Про таємницю газової ціни та амбіції Януковича



    Про таємницю газової ціни та амбіції Януковича
    12:37
    Головною інтригою чергового засідання уряду була реакція керівництва країни на подорожчання туркменського газу, яке сталося напередодні. Проте жоден урядовець, з тих що є компетентними в цьому питанні, не захотів нічого пояснювати. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко обмежився жартами, а прем’єр Віктор Янукович в економічній частині свого виступу навіть не згадав про газ, витративши весь час та сили на таврування ганьбою своїх політичних опонентів.

    Газова інтрига триває

    Як відомо, напередодні Туркменістан підвищив ціну на експортований газ для свого ексклюзивного дистриб’ютора російського "Газпрому", фактично лишивши за бортом Україну, яка вже сподівалася, що ціна на середньоазіатський газ для неї у наступному році складатиме на туркменсько-узбецькому кордоні лише $100, як про це домовився "Газпром" близько місяця тому.

    Проте за новими умовами в І півріччі 2008 року росіяни будуть купляти у туркменів газ по $130 за 1 м3, в ІІ півріччі - вже $150 за 1 м3. А з 2009 року Туркменія взагалі бажає перейти до загальноєвропейської формули розрахунку ціни на свій природний газ.

    Ще задовго до початку засідання репортери з камерами вишикувалися у коридорі перед урядовою залою, очікуючи на прихід міністра палива та енергетики Юрія Бойка, який міг би пролити світло на хід російсько-українських газових переговорів. Проте Юрій Анатолійович, якого журналісти щільно оточили з усіх боків, так і не сказав нічого більш-менш визначеного, відбувшись жартами.

    "Я дуже радий усіх вас бачити", - такою була перша відповідь Бойка на шквал "газових" запитань, які сипалися на нього з усіх боків.

    "Ми вас теж раді бачити. Скажіть, що буде з ціною на газ?", - не вгамовувалися настирливі журналісти.

    "Тихіше, тихіше… Ми, не дай Боже, можемо зараз наступити на кореспондентку, і ціна на газ буде здаватися нам дитячою витівкою", - віджартувався міністр, підтримуючи за лікоть журналістку, яка присіла навпочіпки біля нього, аби не заважати телекамерам.

    Єдина відповідь про переговори, якою Бойко удостоїв журналістів, протискаючись через натовп, так нічого і не прояснила: "Наші російські партнери підписали нові умови ціни на газ, природно з цієї причини ми переговори досі не закінчили. Ми чекали закінчення цих переговорів, і зараз продовжимо свої".

    І це незважаючи на те, що приблизно місяць тому газові переговори вважалися майже закінченими, і прем’єр міністр давав розпорядження тому ж Бойку закінчити їх за півтора тижні. Останній погодився і ще два тижні після цього стверджував в коментарях для преси, що такі терміни цілком реальні.

    Відстрілюватися за всіх з усіх газових питань довелося міністру економіки Анатолію Кінаху, який зрештою також не зміг сказати нічого зрозумілого про вартість імпортного газу для України у 2008 році. "Ціна на газ має стати результатом переговорів", - увесь час повторював він, майстерно уникаючи прямих відповідей на будь-які запитання.

    Але Анатолій Кирилович обмовився, що ціна на газ більша за $180 створить значні проблеми для хімічної галузі України. Тож, виходячи із цієї заяви, можна припустити, що закладені урядом у проекті бюджету-2008 $160 за 1 м3, то є химера.

    Втім деякі експерти вважають, що на таку ціну Україна може розраховувати щонайбільше в першому півріччі. "В першому півріччі 2008 року ціна на імпортний газ на російсько-українському кордоні ще може зберегтися на рівні $160, запланованих урядом у проекті бюджету. Проте з другого півріччя вона може сягнути відмітки $180", - вважає експерт Центру ім.Разумкова Володимир Омельченко.

    З такою думкою погоджуються й інші спостерігачі. "Середня ціна Туркменістану за рік складатиме $140. Аби вирахувати ціну для України, до цієї цифри треба додати, як мінімум $30 доларів, які йдуть на транзит, послуги РосУкрЕнерго тощо. В результаті отримуємо $170. Разом з тим, враховуючи прагнення росіян якнайскоріше наблизитися до ринкового рівня цін,  ця цифра може скласти і $190", - вважає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Володимир Нестеренко.

    Відтак симетрично постає питання про підвищення ціни на транзит російського газу через територію України. Як відомо, згідно угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом" зараз вона складає $1,6 за транспортування 1 тис. м3 на 100 км, і зафіксована на найближчі 5 років. Змінити вартість транзиту за умовами договору можна тільки за згодою сторін.

    "В останній українсько-російській газовій угоді ставка транзиту зафіксована, але за умови прогнозованих цін. Проте з урахуванням того, що Туркменістан і Газпром вже домовилися про перехід до європейської моделі формування цін з 2009 року, то втрачається будь-який сенс цього договору, який було укладено у 2006 році. Адже ціна газу для України підніметься до європейського рівня, а транзитні ставки у нас занижені десь в 2,5-3 рази", - вважає пан Омельченко. 

    І дійсно, міністр економіки Кінах обмовився, що ціна на імпортний газ має корелюватися із ставкою транзиту, проте як може змінитися остання не повідомив.

    Що ж до перспектив із газовими цінами для України на 2009 рік, то за умови переходу формування ціни на туркменський газ за європейською формулою, навіть в самих оптимістичних прогнозах спостерігачі називають цифру більшу $200.

    "Якщо виходити із найконсервативнішого прогнозу, що у 2009 році європейські споживачі зможуть отримувати туркменський чи російський газ по $300 за 1 тис. м3, то після врахування витрат на транзит крізь Україну (які мають складати за нинішніх розцінок не більше $50) вітчизняні споживачі можуть отримати імпортний газ за ціною не менше $250", - вважає пан Нестеренко.

    Янукович знову в наступі

    Прем’єр-міністр же у своїй промові на початку засідання навіть не обмовився й словом про газ. Спочатку він привітав присутніх міністрів з тим, що минулого тижня вони нарешті стали народними депутатами, а потім заходився лаяти своїх політичних опонентів, як і в часи відкритого протистояння уряду з президентом Ющенком.

    "Майже 8 місяців ми працювали без діючого законодавчого органу. Фактично був зруйнований механізм розвитку країни, тому що без реформ, без своєчасного прийняття змін до діючих законів неможливо розвивати економіку, країну тощо", - проголосив прем’єр так, нібито більшість реформ мало проводитися саме в цей час, а в період до 2005 року, коли у влади довгий час стояли соратники Віктора Федоровича, необхідності в цих реформах і не було. Далі прем’єр зробив надто прозорий натяк на те, що в українському парламенті ніколи не буде помаранчевої коаліції і вивів на чисту воду її прибічників.

    "Ми бачимо як два місяці водять хороводи з першої хвилини ті політики, які почали себе поздоровляти начебто з перемогою. Над ким і над чим? Нехай вони роз’яснять українському народу кого вони перемогли. І коли вони відкривають рота і кажуть, що щось у них не так в країні з економікою чи з тим, чи іншим напрямком життя. Хто доклав своїх рук до цього? Відповідь для нас з вами зрозуміла: це політикани, популісти, які своїми власними руками нічого не побудували в своєму житті. Звикли ляпати язиками, дурити народ і на цьому будувати своє щастя, особисте", - гарячкував Янукович.

    Потім він повідомив, що дав міністру юстиції Лавриновичу доручення, щоб той роз’яснив громадськості і ЗМІ, що члени його уряду не носять ніяких приставок "в.о." і є повноцінними міністрами.

    Нарешті, напевне прагнучи пояснити, що не збирається залишати прем’єрське крісло, Янукович оголосив, що вже знає, яким буде головне завдання у його уряду в наступному році.

    "Для нас найважливішим завданням на наступний рік буде подолання негативного сальдо зовнішньоторгового балансу. І це реально зробити в наступному році. Найкраще сальдо зовнішньої торгівлі у нас з Росією – нашим найбільшим торговельним партнером. Так, експорт до Росії у нас збільшився у 2,5 рази, а імпорт – десь на 50%. І якщо ми утримаємо такі темпи і надалі, це дасть нам значне скорочення сальдо зовнішньої торгівлі", - заявив прем’єр.

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1229 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net