Пятниця, 29.03.2024, 17:51
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Грудень » 17 » На свято — без сокири



    На свято — без сокири
    10:32
    Щоб уберегти молоді ялинки від вандалів, дерева оббризкуватимуть смердючим розчином або сумішшю крейди і глини. Це ефективніше, ніж міліцейські патрулі
    У крадіїв удома смердітиме
    Відсьогодні півтори тисячі осіб візьмуться за охорону ялинок у Києві. Крім того, ще 300 осіб охоронятимуть ліси, прилеглі до столиці. Як повідомили у відділі лісового господарства і розсадників комунального об’єднання «Київзеленбуд»,особливо ретельно охоронятимуть Дарницький, Святошинський лісопарки та Кончу–Заспу — саме сюди, як свідчать попередні роки, найчастіше зазирали любителі дармової ялинки.
    Проте природоохоронці, не вельми вірячи в ефективність «народних патрулів», вдаються і до більш жорсткого способу захисту зелених красунь — обробляють їх спеціальним хімічним розчином, що у теплому приміщенні виділяє дуже неприємний запах. Правда, що ж це за хімічний розчин, у «Київзеленбуді» пояснити не побажали. «Ми вже провели змащування хімічними засобами всіх молодих ялинок столиці, — звітує провідний інженер відділу лісового господарства і розсадників цього комунального об’єднання Олександр Волевач. — Цього року ми хвойні дерева ще й зафарбуємо».
    Їхні запорізькі колеги виявились оригінальнішими. Вони винайшли свою формулу смердючого розчину, отож цього тижня вічнозелені дерева області облили сумішшю глини, крейди і мила. Цей розчин не тільки залишає неприємний запах, а й зафарбовує дерево до невпізнання, отож зловмисники із сокирою не зазіхнуть на таку ялинку, це точно. Як переконують у Запорізькому ремонтно–будівельному підприємстві «Зеленбуд», це — досвід, перевірений роками. Некрасиво, але дешево і, головне, — ефективно. «Суміш глини, крейди і мила абсолютно нешкідлива для дерев, — запевняє директор запорізького РБКП «Зеленбуд» Володимир Кауров. — Надати деревам нетоварного вигляду — це єдиний спосіб врятувати ялинки і сосни від викрадачів. Наносимо цей розчин лише на дерева від двох до трьох метрів. За 12–метрову красуню переживати нічого».
    «Рубати заборонено». На папері
    Масових передноворічних вирубок, піратських, звісно, зазнають щонайбільше лісові масиви Карпат та Криму. Сюди приїздять не поодинокі дядьки з сокирами, щоб вибрати ялиночку своїм діткам до Нового року, а організовані бригади «сезонних» робітників, які багатотонними вантажівками потім везуть крадені дерева в Центральну та Східну Україну. Як вберегтися від таких — невідомо. Адже всі знають, що в місцевій владі завжди знайдеться «доброзичливець», котрий за певну винагороду «кришуватиме» браконьєрів і навіть сам покаже місця молодих насаджень.
    «Нещодавно на сесії районної ради ми прийняли рішення повністю заборонити вирубування хвойних дерев у Косівському районі. Адже раніше кожен міг отримати дозвіл на вирубку ялинок на окремих ділянках лісу, — розповідає голова сільської ради Космача (Косівський район Івано–Франківщини) Дмитро Пожоджук. — Сьогодні ж це заборонено. Та, схоже, нікого це не турбує». Голова далекого карпатського села запевняє, що вирубування ялинок попри заборони триває без кінця і без краю. Каже, ніхто це зупинити не може ні на папері, ні силою. «Це 5256 гектарів лісу у нашому районі, — каже пан Пожоджук. — Вони масово вирубують наші ліси і є інформація, що дерева везуть продавати аж у Донецьк».
    За словами Дмитра Пожод–жука, карпатські ліси — це переважно старі дерева, та це не зупиняє браконьєрів. І коли надворі стає темно, зловмисники з простою пилою лізуть на двадцяти-, а то й тридцятиметрове дерево, зрубуючи верхівку з шишками. «Браконьєри вершечок зрубують десь метрів на півтора, два чи навіть три — і везуть продавати, начебто це молодий саджанець, — розповідає голова села. — А ота нещасна ялинка чи сосна без верхівки гине. Дерево обсихає згори або починає хворіти».
    Усі розуміють: врятувати ліси та лісосмуги можна лише в розумний ринковий спосіб, а саме: коли спеціальних розсадників новорічних дерев існуватиме в Україні так багато, що вони можуть продавати товар за доступними цінами і, отже, складуть конкуренцію «чорним лісорубам».
    Ялинка в горщику
    «Приїжджайте до нас, тут знайдете ялинки на будь–який смак, — закликає директор ДП Волинського лісового селекційного центру Зіновій Коритан. — У нас зараз росте 20 тисяч ялин звичайних і ще 15 050 ялин голубих. П’ять тисяч із них уже готові до продажу!». Як зазначає пан Коритан, колючі деревця, які можна придбати на підприємстві зараз, були висаджені ще сім років тому. Загалом же кожного року працівники Волинського лісового селекційного центру висаджують по п’ять–шість тисяч нових ялинок. «Найкращий вік, щоб продати таке деревце, — сім років, — запевняє пан Зіновій. — А висота такої ялиночки може бути різна — і метр, і півтора, і два… Найвища семирічна ялинка у нас — три метри».
    Волинське державне підприємство унікальне тим, що першим в Україні розробило технологію вирощування ялинок. Наприклад, «блакитну» тут садять у грунт, а коли дерево трішки підросте — пересаджують у спеціальний контейнер, пластмасовий горщик. Селекціонери створюють всі спеціальні умови, щоб деревце там прижилося, пустило коріння, а потім — продають просто у контейнері, як у вазоні. «Ми використовуємо таку технологію вже років зо п’ять, — хвалиться пан Коритан. — Для ялини блакитної це найкращий варіант. До того ж люди після свят не викидають дерево, а можуть посадити у себе біля будинку чи на дачі».
    Волинським селекціонерам є чим гордитись. Тут вирощують, крім усього, незвичайний вид — ялинку породи «канадська коніка». Заввишки це деревце в середньому 50 сантиметрів, та інколи може виростати і до двох метрів. «Цю ялинку і на святковий стіл поставити можна, — сміється мій співрозмовник. — «Канадська коніка» користується сьогодні дуже великим попитом». «Основними нашими клієнтами є приватні підприємці і прості люди, — продовжує Зіновій Коритан. — Різним великим підприємствам ми свої послуги не надаєм, бо вони потім утричі піднімають ціну, перепродаючи товар. Загалом на свята продаємо від двох до трьох тисяч ялинок».
    Та навіть на державному підприємстві, де люди добросовісно вирощують ці дерева, побували браконьєри. На територію вночі неодноразово проникали зловмисники, маючи намір зрізати і собі деревце.

    Ярина МАТЧАК, Артем Бідний
     

    Категорія: Новини України | Переглядів: 769 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net