Четвер, 28.03.2024, 20:26
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5532
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Грудень » 21 » Підсумки бізнес-подій 2007 року



    Підсумки бізнес-подій 2007 року
    10:13
    Напередодні Нового року Кореспондент.net публікує огляд найважливіших бізнес-подій 2007 року. Рік запам’ятався світовою економічною кризою, великими покупками, активним приходом росіян на український ринок і виходом першої української гірничорудної компанії на основний майданчик Лондона.
    Шок року 
    Наприкінці весни в США вибухнула іпотечна криза, яка спричинила за собою величезні втрати серед банків та інвестфондів не тільки в США, але також у Франції та Британії.  Банкіри не змогли пояснити, яким чином видавалася така кількість непідтверджених кредитів, але одним із результатів кризи стало різке падіння курсу долара. Відносно євро він побив рекорди й скотився до абсолютного мінімуму 1,4967 долара/євро за всю історію існування європейської валюти, 26-річного мінімуму до фунта стерлінгів і до 12-річного - відносно швейцарського франка.   
    На думку аналітиків з МВФ,  країни Балтії та Південно-східної Європи, у тому числі й Україна, можуть стати місцем наступної великомасштабної економічної кризи. 
    У даній номінації також потрібно згадати подорожчання нафти: в результаті валютних коливань і політики Уго Чавеса з реприватизації нафтових родовищ у Венесуелі, в світі рекордно подорожчала нафта. Вона майже досягла позначки 100 доларів за барель. 
    Афера року 
    Засідання Київради 1 жовтня, на якому депутати роздали землі на суму більш ніж 10 млрд. доларів за ринковими цінами. Поки країна рахувала голоси, віддані на дострокових виборах до парламенту 30 вересня, Київрада на швидку руку роздала більше 400 ділянок столичної землі. До порядку денного того дня входило близько 700 питань, за більшістю з них депутати винесли ухвали за чотири години. У деяких випадках секретар Київради, Олесь Довгий, навіть не встигав прочитати питання, як депутати вже голосували "за". Після сесії Блок Кличка організував скандал і вимагав повернути землю, погрозивши швидкими перевиборами столичної влади. Але поки ніхто не поніс покарання за результати голосування в Київраді 1 жовтня.  
    Прихід року 
    Великий російський бізнес прийшов до України. Збулися найстрашніші прогнози для українських олігархів. Усе почалося з продажу Луганськтепловозу одному з найбагатших росіян - Алішеру Усманову - главі холдингу Газпромінвест, власникові видавничого дому Коммерсант і співвласника холдингу Металоінвест.  
    Після цього в Україні влаштувалися декілька російських банків. Ближче до кінця року, в грудні, до України прийшов найстрашніший конкурент для місцевих олігархів - Роман Абрамович, який згідно з рейтингом Forbes займає 16-у позицію в списку найбагатших людей світу зі статком $18,8 млрд. доларів. За $2,2 млрд. Абрамович придбав відразу 5 коксохімічних активів групи Приват, а також один із найбільших українських ГЗК – Південний (сума придбання саме цього активу поки не розголошується).
    Крім того, ще влітку стало відомо про об’єднання групи Метінвест зі Смарт-Холдингом Вадима Новінського, якого приписують до групи впливи Алішера Усманова. Рінат Ахметов (за версією Forbes, найбагатший українець з активами в $4 мільярди, володіє 90% компаній SCM) у результаті операції отримав ІнГЗК, а Новінський - поки що невідомий відсоток нової об’єднаної компанії. 
    Благодійники року 
    У цій номінації перше місце поділили між собою Рінат Ахметов і Віктор Пінчук. Корпоративний добродійний фонд ахметівської компанії SCM виділяв величезні кошти на Лікарню Майбутнього, на допомогу жертвам вибуху газу в Дніпропетровську (10 мільйонів гривень), на допомогу сім’ям загиблих від вибуху на шахті Засядька шахтарям, на боротьбу з туберкульозом і на освіту українських журналістів. Такі великі гроші на добродійні цілі більше ніхто з вітчизняних бізнесменів не виділяє.  
    У свою чергу Пінчук займається меценатством, залучаючи Україну до сучасного мистецтва. У 2007 році він привіз до України  культового художника Деміана Херста, поп-ікону Елтона Джона, екс-держсекретаря США Коліна Пауела й екс-главу Світового банку Пола Вульфовіца. На ці цілі в 2007 році він виділив близько 100 млн. гривень. 
    Тенденція року 
    Захоплення російського бізнесу Кремлем. Сюди можна віднести роздроблення і продаж активів компанії Ходорковського – ЮКОС. 
    Найяскравішим актом захоплення стала ситуація з Михайлом Гуцерієвим, який зважився на самозвільнення з поста голови компанії Руснефть після трагічної загибелі сина в ДТП. Тепер активи його компанії будуть продані по частинах на аукціонах. 
    Більш наближені до Кремля бізнесмени не припиняють зізнаватися в любові й удячності до Кремля. Дерипаска заявляє, що в будь-який момент, якщо потрібно буде, він готовий переписати всі свої активи на користь Кремля. Алішер Усманов скуповує російські чудасії і презентує їх то особисто Путіну, то дитячому телеканалу (радянські мультфільми) при Кремлі.
    Несподіванка року 
    У столиці України різко впав рівень продажу квартир. Ні ріелтори, ні аналітики не можуть точно спрогнозувати, коли це припиниться. Ріелтори дуже сподіваються, що скоро, але аналітики менш оптимістичні в своїх прогнозах. Криза продажів почалася в березні 2007 року, і з неї країна не змогла вийти навіть не дивлячись на вибори, після яких раніше завжди відзначалося зростання продажів. 
    За розрахунками міністерства економіки, лише 10,1% цих коштів від прямих іноземних інвестицій укладається в основний капітал підприємств – інші йдуть на поглинання компаній фінансового сектора та скупівлю нерухомості. Але нерухомість у столиці від цього краще продаватися не стала.  
    Курйоз року 
    Перший віце-прем’єр-міністр України, міністр фінансів України Микола Азаров, який ще  взимку агітував пенсіонерів не купувати дорогий кефір. Улітку він не міг знайти причин рекордної за останніх 12 років інфляції у країні, перебуваючи на посаді міністра фінансів. А вже восени радив співгромадянам затаритися капустою, тому що саме на цей продукт у нашій країні дивом знизилася ціна. 
    Чутки року 
    Чутки, які то з’являлися, то зникали, були пов’язані з провідним українським телеканалом -  цілий рік велися розмови про те, що ті чи інші особи нібито купили Інтер.  
    Одним із «підозрюваних» став дует  Віталія Гайдука, співвласника ІСД, і Дмитра Фірташа, власника 45% акцій RosUkrEnergo. Газета Коммерсант-Украина, що повідомила про це, отримала повістку до суду, але потім справа була зам’ята. Претендентами на купівлю Інтера називалися також росіяни, починаючи від Алішера Усманова, який славиться своєю любов’ю до покупок (від радянських мультиків до яєць Фаберже), до Романа Абрамовича, якому, нібито, потрібен медійний актив в Україні. 
    Телекомпанія Інтер офіційно заявила, що цього року її ніхто нікому не продавав, а контрольний пакет акцій належить Валерію Хорошковському.
    Хитрість року 
    У цій номінації лідирує найхитріший і найбільш цинічний, за версією його компаньйона Геннадія Корбана, дніпропетровський олігарх, що проживає в Швейцарії, Ігор Коломойський. Він настільки бажав отримати телеканал Студія 1+1, що після того, як  не зміг цього зробити на батьківщині, зробив це гучно й відкрито, купивши 3% власника телеканалу 1+1, європейської компанії Central European Media Enterprises (CME) за $110 мільйонів. 
    Найдорожче розлучення року 
    Найдорожчим розлученням року стало розлучення Марії Калиновської та Дмитра Фірташа. Про нього ЗМІ дізналися після аварії в центрі Києві за участю Сергія Калиновського. 
    Практично відразу після катастрофи, в якій загинули двоє людей, мати Калиновського Марія Фірташ заявила про свої права на 2 мільярди доларів від спільного майна з Дмитром Фірташем. Улітку 2007 року Фірташ створив компанію Group DF, до якої включив усі свої активи в галузі енергетики, газу й хімії. Її капіталізація оцінюється в 4,6 млрд. доларів.
    У інтерв’ю The Financial Times Марія Фірташ заявила, що вона в судовому порядку вимагатиме 50% акцій у бізнесі свого колишнього чоловіка або рівноцінну компенсацію. Вона стверджує, що зіграла головну роль у становленні бізнесу Дмитра Фірташа.  
    Марії Фірташ, якій зараз 51 рік і яка майже на 10 років старша за свого колишнього чоловіка, було далеко за 30, коли вона познайомилася з Дмитром Фірташем на початку 1990-х. 
    Вона повідомила, що вони спочатку працювали разом у бізнесі, який в основному належав їй. Пізніше, за її словами, вона зробила Дмитра Фірташа комерційним директором і вийшла за нього заміж у 1996 році.  
    Марія Фірташ почала оскаржувати в судах договір про розлучення, яке вона підписала майже два роки тому, і за яким вона, як то кажуть, отримала десятки мільйонів доларів. Колишнє подружжя судиться до цих пір.
    Інтрига року 
    Уже не перший рік поспіль головною інтригою року залишається питання, чи відключить Газпром газ у новорічну ніч. Цього року багато свідчило про те, що це можливо, особливо після заяви Газпрому про мільярдні борги українських компаній за газ перед російським монополістом (заява Газпрому прозвучала вже у вівторок 2 жовтня, через 2 дні після парламентських виборів в Україні). Уже 3 жовтня стало відомо, що Газпром може обмежити постачання газу Україні в разі непогашення наявних боргів у розмірі $1,3 млрд. після чого більшість чиновників країни заявили, що ні про які борги вони не відають. 
    Лише через декілька днів у боргах перед Газпромом зізналося ЗАТ УкрГаз-Енерго. Вони, як виявилось, заборгували компанії RosUkrEnergo (Швейцарія) багато грошей за поставлений природний газ. Після чого слідували довгі переговори Бойка з Міллером, прогнози астрологів і прогнози політологів. 
    У результаті Україна прийшла до ціни 179,5 доларів за тисячу кубів. Нагадаємо, що минулого року було 130, і правляча на той час коаліція перед виборами обіцяла знизити цю суму мало не вдвічі.  
    Покупки року 
    Довгий час тривали торги за найбільший європейський банк - ABN Amro. В результаті, купив його третій за величиною британський банк Barclays, який готовий був заплатити за ABN Amro 62 млрд. євро й обіцяв не дробити банк. Але власники голландського банку віддали перевагу вищій ціні – на 9 млрд. євро більше з умовою розділення банку на функціональні частини. 
    Уже зараз до Santander (27,9%) перейдуть італійські та бразильські активи, а банку RBS, що контролює 38,3% акцій, відійдуть європейські підрозділи, а також інвестиційний бізнес ABN Amro. 
    Ще одним із лотів 2007 року став майже збанкрутілий італійський авіаперевізник – Аlitalia, який уряд Італії дуже хоче продати ще з весни. Але постійні страйки та фінансова звітність компанії відлякували основних клієнтів. Зараз серед претендентів на авіакомпанію залишилися лише Air FRANCE-KLM й італійська Air One.  
    У США лише в грудні, після майже річних переговорів, відбулася купівля Мердоком активів компанії Dow Jonew. Останній належить відоме видання Wall Street Journal. Покупка обійшлася Мердоку в 5,6 млрд. доларів.  
    Містика року 
    Білл Гейтс став другим. Згідно з даними журналу Fortune, опублікованими в серпні, Білла Гейтса обійшов мексиканський телекомунікаційний магнат Карлос Слім Елу. Статок Сліма за поточний рік уже збільшився на $12 мільярдів, досягнувши $59 мільярдів. У той же час, стан Біла Гейтса, що залишався лідером рейтингу багато років, оцінюється в суму трохи вище за $58 мільярдів.  
    На початку осені на ринку мультимільярдерів відбувся черговий переполох. Press Trust of India вивели на перше місце голову найбільшої в Індії нафтохімічної компанії Reliance Industries Ltd. Мукеша Амбані. Правда, вже наступного дня це було спростовано, оскільки один із врахованих для дослідження активів офіційно належить не Амбані. 
    Скандал року 
    Захоплення Укртатнафти загрожує Україні міжнародним скандалом після того, як у травні  2007 року реєстратор Укртатнафти компанія Укрнафтогаз, що входить до групи Приват, списала акції Укртатнафти на користь НАК Нафтогаз України, а на посаду голови компанії був призначений Овчаренко. Після цього події розвивалися як у фільмах про епоху ранніх 90-х - захоплення, вибухи, проломи на прохідній. Як наслідок усього переліченого Татнафта припинила постачання нафти на Кременчуцьке НПС і попросила про те ж усіх нафтотрейдерів. Але Укртатнафті вдалося прорвати блокаду, і 12 грудня президент Татарстану Мінтімер Шаймієв звернувся до Віктора Ющенка з вимогою втрутитися в ситуацію на ЗАТ Укртатнафта. Ющенко не відреагував, тому вже 14  грудня Татнафта заявила про намір подати до суду на Україну за порушення міжнародної угоди про захист інвестицій та Енергетичної хартії.


    Корреспондент.net
    Категорія: Новини світу | Переглядів: 848 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net