Четвер, 25.04.2024, 09:37
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2007 » Грудень » 21 » ДОРОГОЦІННИЙ ГАЗ



    ДОРОГОЦІННИЙ ГАЗ
    22:08
    Одразу попереджаю – прочитавши заголовок цієї статті не потрібно хапатися за серце, пити корвалол і бігти в банк, щоб заплатити за газ на рік вперед. Адже часто-густо буває так, що найбільш песимістичні прогнози стають найменш реалістичними. Тим більше зараз, коли в Україні відбувається, як завжди болісний, процес зміни влади. Та все ж…
    Про те, що ціни на газ в Україні у 2008 році виростуть для всіх – і для промисловості, і для населення говорили вже давно. Щоправда, чиновники із Національної комісії регулювання енергетики в компетенцію яких входять розробка цін на енергоносії ще восени заявляли  про ріст ціни на газ для населення на рівні 7-8%. Але тоді ще не була озвучена цифра 179,5. Тобто ціна газу на російсько-українському кордоні. Зараз вона вже є реальністю. І потрібно готуватися до нової, звичайно ж вищої ціни і кожному українцю.
    Якою ж вона буде, скільки ми платитимемо за тепло в оселях?
    В Кобеляцькому районі найбільш освідомленою людиною в «газових» питаннях по теорії є Петро Маник, начальник управління з експлуатації газового господарства.
    Петро Васильович на запитання «ЕК» щодо ціни на газ відповів, що на сьогоднішній день не може назвати її навіть приблизно. Адже до ввіреної йому установи не надходили жодні документи щодо цього ні з НКРЕ, ні Мінпаливенерго, ні з Кабінету Міністрів.
    Про що ж заявляють київські посадовці та бізнесмени, причетні до видобування та продажу природного газу ви, шановні читачі, прочитаєте нижче. Як і дізнаєтесь скільки платять за газ європейці. І порахуєте скільки нам ще до них «рости». Хоча по цінах ми їх наздоганяємо дуже швидко.
    Компанії, котрі постачають населенню дешевий газ українського видобутку, заявили, що наступного року необхідно вирівняти ціну газу, що видобувається в країні, з ціною імпортного газу, мінус його доставка. Це 140 доларів за тисячу кубометрів. Газ для населення при цьому може подорожчати майже вдвічі.
    “Ми повинні зробити єдину ціну”, - сказав перший заступник голови правління компанії “Укрнафта” Володимир Пустоваров. З ним погоджується голова компанії “Чорноморнафтогаз” Анатолій Присяжнюк і директор “Шебелінкагазвидобуток” Юрій Фесенко.
    Менеджер однієї з газовидобувних компаній визнав, що зараз в Кабінеті Міністрів лобіюється рішення про те, щоб вартість газу для населення підняти до розміру ціни імпортного газу, мінус його транзит до України. Тоді газ для населення коштуватиме 140 доларів.
    У Секретаріаті президента згодні, що підвищення ціни на газ для населення не уникнути. “Моє глибоке переконання: ціни на газ треба піднімати”, - сказав перший заступник голови Секретаріату президента України Олександр Шлапак. На його переконання, “утримання” ціни на газ завершиться тим, що її доведеться піднімати різко і відразу в декілька разів.
    Проте він відмовився називати навіть приблизні ціни, сказавши, що це компетенція майбутнього уряду.
    У Міністерстві палива і енергетики також вважають, що рано чи пізно ціна реалізації видобутого в Україні і імпортного газу має бути єдиною. Голова прес-служби Мінпаливенерго Костянтин Бородін повідомив, що міністерство щороку передає на затвердження уряду пропозиції щодо збільшення ціни газу для населення. Але через щорічні вибори урядовці не поспішають з підняттям цін на газ. В той же час збільшують ресурсні податки. В результаті немає інвестицій у видобуток газу в Україні, що може призвести до його скорочення.
    Триразове відставання внутрішньої ціни газу від імпортної, на думку народного депутата від БЮТ, екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, стане стимулом для підприємців продавати газ українського видобутку не населенню, а підприємствам.
    Сергій Терьохін зазначає, що зі зростанням ціни на український газ слід збільшувати податки видобувним компаніям. “Кошти від цих податків слід направляти на компенсації населенню - через просту систему дотацій”, - вважає Терьохін.
    Проте з цією пропозицією не згоден Володимир Пустоваров, який вважає, що необхідно дотувати тільки перехід на енергозберігаючі технології. “Гроші від ресурсних податків витрачати тільки з користю. Адресні дотації повинні стимулювати перехід побутових споживачів на ефективніші технології використання газу. У всьому світі так і робиться”, - зазначив Пустоваров.
    У 2008 році ціна імпортного газу складе 179,5 доларів за тис кубометрів. Населення отримує газ за ціною 70 доларів за тис кубометрів, для чого використовується газ, видобутий в Україні. Собівартість видобутку цього ресурсу в різних компаніях і на різних родовищах коливається від 40 до 80 доларів за тис кубометрів. Найдорожчий газ у “Чорноморнафтогаза”, який видобуває його на шельфі. Зараз рентабельність видобутку через низькі ціни реалізації газу складає 0,8%.
    Структура ціни імпортного газу у розмірі 179,5 доларів за тис кубометрів складається з вартості газу (середня на 2008 рік) за контрактом ДК “Туркменгаз” і ВАТ “Газпром експорт” на кордоні Туркменістану – 140 доларів за тис кубометрів.
    Решта націнки - це комісія ВАТ “Газпром експорт” при продажі газу компанії “RosUkrEnergo” (2%) - 2,8 доларів, а також вартість транспортування газу по усередненому маршруту (2360 км.) через територію Узбекистану, Казахстану і Росії - 36,7 доларів.
    За даними звіту Євростату за 2006 рік, європейським рекордсменом по ціні природного газу, що його споживають у побуті, є Данія. Середній данець платить за тисячу кубічних метрів газу 1115,1 євро, що в 2,3 раза перевершує середньоєвропейський показник (498,5 євро за тис. куб. м).
    Вартість природного газу для домогосподарств України в 2007 році становить 339 грн. за тис. куб. м (близько 45 євро), що в 11 разів нижче за середньоєвропейський показник, розрахований Євростатом.


    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини України | Переглядів: 761 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net