Шотландські учені працюють над створенням
технології, яка дозволить створити біоетанол з сусла - проміжного
продукту, що утворюється при виробництві віскі, повідомляє британська
газета Times.
Біоетанолом є етиловий спирт, який виходить в
процесі ферментативного бродіння рослинної сировини і використовується
як екологічно чисте паливо. Перевагами такого палива є, зокрема, його
екологічність. Крім того, біопаливо має вище октанове число, що дає
можливість збільшення потужності двигуна.
У більшості країн біоетанол виготовляють із зернових культур, хоча
технології, що існують на сьогоднішній день, дозволяють використовувати
і інші види рослинної сировини з високим вмістом цукру, наприклад,
картоплю, цукровий буряк, цукрову тростину.
Професор Граєм Волкер з університету Абертей повідомив, що, як
тільки розробку нової технології буде завершено, вона може бути узята
на озброєння підприємствами з виробництва алкоголю.
Слід зазначити, що паливні суміші, що містять біоетанол, вже успішно застосовуються в різних типах автомобільних двигунів.
За матеріалами РИА Новости