Середа, 24.04.2024, 00:36
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Лютий » 29 » ЯК ДІСТАТИСЯ ДОДОМУ або АЗИ АВТОСТОПУ



    ЯК ДІСТАТИСЯ ДОДОМУ або АЗИ АВТОСТОПУ
    10:24
    Пересуватися автостопом (тобто попутним транспортом) для багатьох громадян є альтернативою досить недешевим у наш час автобусним поїздкам. Що ж потрібно знати, перш ніж “упіймати” машину?

    Довідка з “Вікіпедії” (вільної енциклопедії): “Подорож автостопом — спосіб пересування, що полягає у використанні попутних автомобілів”.
    Стихійне пересування автостопом з’явилося з появою першого автомобільного транспорту на початку XX століття. Згодом велику роль в просуванні світового автостопу зіграли гіпі, оскільки автостоп давав їм можливість подорожувати і знайомитися з різними людьми, не витрачаючи грошей, яких у них зазвичай і не було.
    Документально зафіксована щонайменше одна навколосвітня поїздка автостопом. Вона здійснена членами ПЛАС в 1992—1993 роках, при цьому було відвідано 25 країн і покрито близько 80 000 км. Світовий рекорд по загальній відстані пересування автостопом, належить Олексію Ворову. Він складає більше 1 100 000 км. В усякому разі, поки ніхто не заявив про те, що проїхав автостопом більшу відстань.

    ЩО ТАКЕ "АВТОСТОП"
    І З ЧИМ ЙОГО ЇДЯТЬ
    Найбільшою популярністю автостоп користується у студентів, котрі, як усі знають, грошей ніколи не мають. Автостоп для них – можливість доїхати додому швидше й, що найголовніше, дешевше. Тож не дивно, наприклад, їдучи у п’ятницю з Полтави, спостерігати у Розсошенцях юрби переважно молодих людей з чималенькими сумками, які терпляче піднімають руку, уздрівши “потенційну жертву”, чи то пак, “попутку”. Частенько стоять студенти у понеділок вранці і в Кобеляках на зупинці, в надії доїхати до місця призначення швидше й дешевше, ніж автобусом.
     Авторці статті теж доводилось користуватися автостопом, будучи студенткою. А позаяк я до цих пір маю цей статус (студента), то інколи й користуюсь попутним транспортом. Днями, їдучи на вихідні додому з Полтави, не встигла на автобус, тож хочеш-не хочеш, а спробували з подругою зупинити автівку. На щастя, досвід пересування автостопом був для мене позитивним, тож і народилась ідея до написання цієї статті.

    КІЛЬКА ОСНОВНИХ ПРАВИЛ
    По-перше, якщо ви надумали їхати додому попуткою, виберіть для цього оптимальний час. Бажано, щоб на вулиці було ще світло. Найкращий варіант – 14-16 година. В холодну пору року відкиньте ще години дві.
    По-друге, дівчата повинні пам’ятати: на попутки не варто виходити в міні-спідниці, занадто декольтованій сукні та з кричущим макіяжем. Водії можуть сприйняти вас як “дівчину легкої поведінки”, а не людину, якій потрібно їхати додому (в гості, по роботі). Якось одна знайома розповіла випадок. Вона вийшла на зупинку і спробувала “упіймати” машину. Її проводжала подруга, яка була одягнена в яскраво-рожевий костюм і мала темний макіяж. Коли моя знайома сіла в автомобіль, перше, про що її спитав водій: “А Ваша знайома що, вже вийшла на “роботу”?”.
    Не варто “світити” в авто золотими прикрасами й дорогими мобільними телефонами. Останні краще за все під час поїздки поставити на вібродзвінок або вимкнути. Не факт, що у вас його відбере “злий дядько”, проте варто перестрахуватися. Цю ситуацію ілюструє наступна історія. Одна студентка з Кобеляк, що навчається у Дніпропетровську, зупинила попутне авто. Дорогою в неї задзвонила побілка. Закінчилося все тим, що посеред дороги водій просто висадив дівчину, забравши в неї дорогий телефон.
    Добре було б, якби вас хтось проводжав і, посадивши в попутне авто, про всяк випадок записав номери. Доїхавши додому, телефонуйте й повідомляйте, що добралися нормально.
    До речі, сівши в авто, можете розслабитись, поговорити з водієм (часто вони заради спілкування й беруть попутчиків), але спати в “попутці” не рекомендується.
    І останнє, якщо їдете додому автостопом, не тягніть із собою величезну сумку з порожніми банками, брудним одягом тощо. Шанси швидко спіймати попутку з таким “причепом” дуже невеликі. Хоча зустрічаються і добрі люди. Якось мені в Полтаві, на Розсошенцях, довелося чекати автобуса на Кобеляки. Жодної думки про те, щоб “упіймати” машину, в мене не було, адже поряд стояли дві немаленькі (м’яко кажучи) сумки з речами (я їхала з навчання). Раптом зупинилася автівка, водій запропонував мені та ще одному студентові доїхати до Кобеляк. Допомігши “затягти” й витягти з машини сумки,чоловік не захотів навіть брати гроші, промовивши: “Я й сам студентом колись був, пам’ятаю, як воно…”

    НАСКІЛЬКИ БЕЗПЕЧНО
    ПЕРЕСУВАТИСЯ АВТОСТОПОМ
    Тепер що стосується водіїв. Їх умовно можна розділити на три категорії: ті, хто просто хоче дорогою поспілкуватися (в прямому розумінні цього слова), ті, хто хоче підзаробити, і ті, хто шукає пікантних пригод.
    До першої категорії сміливо можна віднести водіїв-далекобійників. Вони знаходяться в дорозі майже увесь день, і можливість просто поговорити з незнайомою людиною для них важливіша за ті кілька чи кільканадцять гривень. Тут варто просто вміти слухати людину, можна розповідати й про себе (захоплення, уподобання, діти). Проте не варто “брати ініціативу в сої руки” й патякати, наприклад, на тему “всі мужики – козли” чи роздумувати вголос про те, як “класно ні фіга не робити, тинятись по салонах і майструвати роги своєму чоловікові (нареченому)”. Такі розмови й вам честі не зроблять, і можуть зачепити гідність водія. Хоча б через чоловічу солідарність, несприйняття дам, котрі полюють на грошові мішки, поки їх благовірні мотають тисячі кілометрів, щоб заробити їм на одяг чи перукарню.
    Друга категорія – ті водії, які, їдучи “порожняком”, хочуть заробити грошенят. Зазвичай такі, зупинившись, питають не “Куди?”, а “Скільки?”. Якщо вам уже несила стояти, але в гаманці не дуже густо, поцікавтеся, за скільки вас довезуть (маю на увазі гроші). Іноді буває так, що автобус обійдеться вам дешевше.
    Третя категорія, тобто ті, хто шукає розваг на трасі, - найнебезпечніші. Перше, що має насторожити, - те, як водій на вас дивиться (іноді такі просто відкрито роздивляються дівчину чи жінку з ніг до голови, навіть не питають, куди треба їхати, а відразу пропонують сідати). Не раджу навіть відчиняти двері машини, в якій знаходяться кілька чоловіків, тим більше, якщо вони недвозначно вас розглядають і підозріло посміхаються.

    P.S. Незважаючи на всі перестороги й різні історії, народ, як і раніше, буде виходити на трасу, “ловити” автівки й економити власні гроші. Є в цьому певна частина романтики. Просто будьте обережнішими, і нехай вищенаписане стане вам у пригоді. І наостанок скажу, що успіх в автостопі залежить від багатьох факторів: від траси, інтенсивності транспортного потоку, пори року і доби, погодних умов, вашого настрою і ще від тисячі причин. Завжди присутній елемент везіння – можете поїхати на першій же машині, а можете простояти дві години й так і піти ні з чим. Але в будь-якому випадку раджу не падати духом і тішити себе думкою, що ваша машинка уже за вами виїхала.



    Марічка АЛЕКСАНДРОВА
    АЛЕКСАНДРОВА
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1437 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net