Четвер, 25.04.2024, 21:11
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Березень » 6 » Рибна баталія



    Рибна баталія
    15:59
    У минулу п’ятницю відбулися засідання відразу  кількох профільних комісій Кобеляцької районної ради. Всі вони пройшли надзвичайно цікаво, були щедрими на бурхливі дискусії, на різноманітні пропозиції. Та особливо виділялося із загального ряду засідання екологічної комісії під головуванням депутата від БЮТ Світлани Гриценко. Тут температура пристрастей нагрілася аж до кипіння. У словесному герці не на жарт зійшлися директор ландшафтного парку Віктор Попельнюх та депутат районної ради Валерій Лісний.  У кожного із них були свої аргументи та інтереси, кожен відстоював власну позицію. А членам комісії довелося у цій каші розбиратися. Що ж сталося в довкіллі Кобеляччині, чи не техногенна катастрофа району загрожує? Виявилося – ні. А привід дискусії дала тема набагато прозаїчніша. Тема риби і грошей.
    Початок засідання комісії аж ніяк не сигналізував про можливу бурю. Було заплановано вислухати звіт директора «Нижньоворсклянського» та відреагувати на лист рибалок, які займаються промисловим виловом риби на території кобеляцького району. Та замість звіту майже дві години депутати розбиралися у хитросплетіннях справжньої рибної баталії, яка може відбутися на хвилях Дніпродзержинського водосховища.
    Депутат райради Валерій Лісний, який прибув на засідання прямо з лікарні, обвинуватив директора «Нижньоворсклянського» Віктора Попельнюха у незаконній протидії численним рибартілям та бригадам, які ловлять рибу у дніпровських водах. В результаті, за словами Валерія Пантелеймоновича, рибалки-промисловики понесли збитки в сумі 100 тисяч гривень, сотні жителів Світлогірського залишились без роботи. Закінчив депутат свою гнівну промову такими словами: «Займайтеся наукою, вирощуйте трави і солов’їв, а до риби не лізьте!» Також він звернувся до своїх колег по раді із закликом прийняти на сесії відповідне рішення і звільнити Віктора Попельнюха із займаної посади.
    Паралельно із депутатом наводив свої аргументи і директор «Нижньоворсклянського». Він підтвердив той факт, що в сезоні 2008 року рибалки-промисловики не матимуть права працювати у водах Дніпродзержинського водосховища. Вірніше, рибалити вони будуть, але аж біля так званого «дніпропетровського» берега. А ось в районі Радянського і Світлогірського, і взагалі на всьому кобеляцькому узбережжі – зась. Але, як кілька разів наголошував Віктор Попельнюх, винити в цьому вони можуть лише себе. Справа в тому, що у 2007 році змінилася процедура оформлення документів на вилов риби. Якщо раніше рибалкам потрібно було лише провести оплату і отримати квоти в «Укрдержрибгоспі», то нова інструкція передбачала отримання дозволу в адміністрації «Нижньоворсклянського», на території якого проводиться вилов. Це потрібно було зробити до 1 серпня 2007 року. За словами Попельнюха, всі рибалки були попереджені про нововведення ще навесні минулого року обласним Управлінням охорони навколишнього природного середовища. Але за дозволом ніхто так і не звернувся. І ось тепер, приготувавшись до лову, промисловики дізналися, що робити цього не мають права.
    Після цих слів директора ландшафтного парку Валерій Лісний знову «вибухнув» емоціями. Він почав стверджувати, що Попельнюх, знаючи про нововведення, свідомо не попередив рибалок.
    Для того, щоб розібратися в ситуації, голова комісії Світлана Гриценко звернулася за допомогою до спеціально запрошених на засідання експертів – представників Держрибохорони і Управління охорони навколишнього природного середовища, які приїхали з Кременчука і Полтави. Вони одностайно заявили: директор «Нижньоворсклянського» діє в межах своїх повноважень і ніяких законодавчих актів не порушує. Водночас представники компетентних органів висловили готовність разом із рибалками їхати до Києва, «стукати» у двері «високих» чиновників і прохати їх зробити виключення для кобеляцьких промисловиків. Хоча надії на успіх надто мало, адже терміни видачі всіх дозволів і квот давно минули.
    Присутні на засіданні комісії депутати питання про зняття з посади директора «Нижньоворсклянського» навіть на обговорювали, зваживши, що для цього немає законних підстав. Навпаки, більшість із кобеляцьких обранців висловили думку щодо необхідності абсолютної заборони полювання і рибальства на території району. Терміном на десять років, щоб за цей час в лісах і водоймах щось встигло відродитися і розмножитися. Згадали депутати та Віктор Попельнюх і про «поховану» рік тому ідею перетворення «Нижньоворсклянського» у національний парк державного значення. Тоді, як відомо, більша частина депутатського корпусу проголосувала проти. І головних аргументів відмови було два: те, що держава - не завжди найефективніший власник і потенційна загроза появи на заповідних землях київських «дачників».
    В зв’язку зі останнім редакція «ЕК» вкотре нагадує кобеляцьким районним депутатам, особливо тим, хто на словах бореться із київськими зайдами: заповідні землі вже розбирають! Всі без виключення компетентні органи і служби району і області знають про забудову на остові Нові Кучугури. Є інформація, що з цього приводу навіть кримінальну справу завели. А потім «поховали» її в шухлядах обласної прокуратури. Знають про забудову і районні депутати. Для тих, хто не знає, ми в одному з наступних номерів надрукуємо фото комфортабельних «бунгало», які зведені на заповідній землі. І запитаємо у «борців з киянами», що вони з цього приводу думають. Але то – вже тема для наступної статті.
    Наступною після екологічної засідала комісія з питань соціально-економічного розвитку, будівництва, інвестицій та управління майном. Члени цієї комісії, яку очолює також «бютівка» Вікторія Шкарбан, в основному, обговорювали питання газифікації району та проблеми, які виникають в зв’язку з дією «тендерного» законодавства. Голова ради Володимир Жуков, який взяв участь у роботі комісії, наголосив, що ледве не щодня обговорює в Полтаві питання, пов’язані зі газифікацією району. Але далеко не завжди вдається знайти порозуміння із представниками влади вищого рівня. Так, Володимир Володимирович повідомив, що депутати-обласники відмовили у виділенні грошей на кобеляцькі проекти. Щоправда, нібито обіцяють виділити мільйон гривень на потреби Світлогірського в зв’язку із відзначенням 300-річчя Полтавської області. Із більш оптимістичної для жителів району інформації прозвучала теза про бажання депутатів виділити по 20 тисяч гривень на придбання шафних установок для Ревущиного і Брачківки та 80 тисяч на придбання ГРП для Світлогірського.
    Є обнадійлива новина і для частини школярів. Вже з’явився підприємець із Полтави, який виграв тендер по забезпеченню шкіл продуктами харчування. А ось за підвезення школярів, як і раніше, доведеться платити батькам.



    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1503 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net