Пятниця, 29.03.2024, 14:58
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Березень » 13 » «Замаснилась» Комендантівка



    «Замаснилась» Комендантівка
    16:45
    Масляна, Масниця-ласиця, сирниця, закусти – так в Україні називають останній тиждень перед Великим постом. Це веселе свято – проводи Зими і зустріч Весни – цього року проходило з 3 по 9 березня. Воно багате на жарти і сміх. А сміх мав велику силу – посприяти весняному відродженню природи, вплинути на майбутній урожай і розмноження всього живого. Тож не минуло це свято і жителів Комендантівки та навколишніх сіл. Чудове дійство зібрало немало люду біля Комендантівськогно клубу 9 березня. Ведучі свята – вчитель української мови та літератури Городецька О.Я. та завідуюча сільським музеєм Алла Бабець розповідали про традиційне святкування Масляної на протязі всього тижня. Адже не даремно створений в селі музей має назву історико-етнографічного. Щоб вивчати і втілювати в життя наші народні звичаї, зберегти українську національну культуру.
    А учні комендантівської школи Саша Малолітко, Руслан Данко, Сергій Абросімов, Владик Синельник, Люда Беля, Надія Беля, Світлана Порохня та старші школярі Наталія Каніболоцька, Світлана Бабець, Альона Бейцун, Сергій Карпенко, Анатолій Бабець жваво імпровізували в ході театралізованого дійства. З ними разом грали ролі дві жіночки – Світлана Приданчук і Ніна Вергун. Вони ще й пригощали дітей яблуками та чіпляли хлопцеві, який не встиг одружитись, чи мале кругле поліно – «колодку» до ноги. А за «колодку» обов’язково виставляв парубок «могорич». Тож на наступний рік він неодмінно одружиться.
    На сцену витягували на санях Масляну – опудало, яке виготовили місцеві школярі, біля нього танцювали, жартували. А потім, за традицією, його спалили на вогнищі – це символізувало зиму, що з настанням весни помирала. Прозвучали там такі слова: «Ми зиму спалили, і тепло прийде до нас, а з ними - добро!» А ще цього дня була «прощенна неділя», тож одне у одного просили вибачення за заподіяні протягом року кривди й образи, щоб на наступний день з чистою совістю почати Великий піст. І яка ж Масляна без млинців? Дівчата-учасниці пригощали присутніх різними млинцями і чаєм. Все це дійство було прикрашене виступами наших гостей з Кобеляк: Віктора Фесюри, Володимира Заїки і Тетяни Кучеревенко. Їх чарівні голоси, запальна музика нікого не залишила байдужими. Всі весело танцювали, навіть люди похилого віку не втримувались від танцю.
    Як на кожному святі, і на Масляну проводились різноманітні ігри і змагання. А найсильніший хлопець, який підіймав двохпудову гирю, Китиця Віталій виявився ще й іменинником в цей день. Так його і ще одного іменинника дня Михайла Васильовича Бабця, вітали всією громадою. З подарунками і призами, з гарним настроєм повертались люди додому. Довго ще не вщухали розмови, обговорення свята, адже воно всім сподобалось. Від жителів Комендантівки і всіх присутніх хочу подякувати учасникам свята, діткам і організаторам, і особливо кобеляцьким музикантам за радісні хвилини, привнесені в наше буденне життя. Дуже вдячні спонсорам свята – підприємцям В.Г.Ющенко, В.М.Малюку, В.О.Білоуську, які виділили кошти на проведення свята і ніколи не відмахуються від будь-якого прохання, завжди допомагають. За все Вам щире спасибі. І дай Боже, щоб ми частіше приходили один одному на допомогу, робили добрі справи, говорили хороші слова, дарували квіти і приносили радість.



    Тамара БАБЕЦЬ, с. Комендантівка
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1497 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net