Четвер, 25.04.2024, 03:12
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Березень » 21 » ДВІ СТОРОНИ ОДНІЄЇ МЕДАЛІ або ПОГЛЯД НА “ГАЗОВУ” ПРОБЛЕМУ З ДВОХ СТОРІН



    ДВІ СТОРОНИ ОДНІЄЇ МЕДАЛІ або ПОГЛЯД НА “ГАЗОВУ” ПРОБЛЕМУ З ДВОХ СТОРІН
    10:28
    Днями в редакцію щотижневика “ЕК” надійшов лист від жителя Кобеляцького району Михайла Лисака. Чоловік скаржився на роботу Управління з експлуатації газового господарства (УЕГГ). Зі слів пана Лисака, йому неправильно зробили перерахунки за спожитий газ. Він поспілкувався зі своїми односельцями і виявилось, що вони теж стикнулись з такою проблемою.
    Далі публікуємо лист Михайла ЛИСАКА, жителя села Жуки.
    “Не одразу взявся за ручку, але хотілось би, щоб читачі тижневика “Ехо Кобеляк” стали свідком конфлікту, який спалахнув між мною і газовою службою, бо, можливо, це не тільки моя проблема.
    Багато років регулярно сплачуючи кожний місяць за спожитий газ, я не знав, що можу попасти в таку халепу. Далеко не просте життя весь час “підкидає” нам різні ребуси, які не завжди просто відгадувати. От і доводиться нам, пенсіонерам, “підтягувати пояси” і викручуватися з матеріальної скрути хто як може. Одержуючи пенсію, спішимо розраховуватися за спожитий газ, електроенергію, воду, телефон. Більшість пенсіонерів, думаю, знає, який мізер залишається після платежів за ці послуги.
    Розуміючи, що потрібно економити (бо це і різниця в тарифах), в 2007 році ми з сім’єю різко скоротили споживання природного газу, заготовляли дрова, підтоплювали плиту, і вкінці року зраділи – обсяг спожитого газу в сумі склав 2450 м3, а це значить, що, згідно тарифу, оплата буде по 31 копійці за 1 м3, а не по 48 копійок, як ми платили до цього. Економія за рік – майже 400 гривень, а це - місячна пенсія!
    Та радість швидко зникла, коли я в січні-лютому 2008 року ближче познайомився з працівниками Кобеляцького управління з експлуатації газового господарства. Прийшовши в січні, я почув у відповідь, що повинен прийти у лютому, бо перерахунки ще не проводились. Коли прийшов 15 лютого і попрохав, щоб перевірили користування за спожитий газ, то тут таке почув, що ні в які ворота не входить.”У Вас у книзі одні показники, а у нас комп’ютер показує інші,” – почув від працівників УЕГГ. Тобто виходить, що у мене в книзі за грудень показник 16550 м3, а на комп’ютері – 16325 м3. От і виходить, що я спожив на 225 м3 більше, але ж, вибачте, лічильник у мене опломбований, регулярно перевіряється. Почув ще деякі грубощі в свою адресу, типу: “Пишуть, що попало, платять, коли захочуть… Чому 31 грудня 2006 року не звірились?” (Цікаво, всі читачі “ЕК” 31 грудня звіряються з показниками?). Почув, що порушую графік сплати до 10 числа кожного місяця. Вибачте, але я ж роками розраховуюсь регулярно 18-22 числа (коли одержую пенсію), причому в накладній вказую місяць, за який плачу, і решту 5-6 днів я знаю, скільки витрачу газу, а по бухгалтерії платівки проходять в той місяць, що я оплачую. То в чому ж я порушую?
    Я попрохав у працівників управління реєстр і був здивований тим, що за грудень 2006 року і показники не мої були занесені, і підпис був не мій у реєстрі. Мене запевнили: “Це хтось з Ваших рідних розписався”. Але ні син Євгеній, ні я не підписували. Тоді хто?
    Коли попросив показати документи за 2006 рік (реєстри), то після довгих пошуків мені дійсно показали відомість за червень 2006 року, де і мої показники і підпис – все було правильно, але коли, нарешті, пред’явили реєстр за листопад 2006 року, то ні показники, ні хтозна чий підпис не відповідали дійсності. Де ж логіка?!
    Всі знають, що жовтень, листопад – прохолодні осінні місяці, а я спалив за 5 місяців (липень, серпень, вересень, жовтень і листопад) трохи більше 300 м3 газу. Це – по комп’ютеру. Але насправді я використав майже 900 м3 газу і за нього розрахувався. Виходить, що і в листопаді, і в грудні 2006 року документи підроблені (тобто сфальсифіковані), а це вже “пахне” 366 статтею Кримінального кодексу, строком позбавлення волі до 3-х років, хоча це вже компетенція інших органів.
    Та якби ж то я один потерпів від такого свавілля! Як депутат сільської ради, я провів власне розслідування по нашій вулиці села Жуки. Виявилось таке: моя сусідка Міхельова В. Г. в лютому 2007 року отримала з газового господарства платіжку заборгованості за спожитий газ за 500 м3, сума була більшою на 600 гривень. Жінка мало не втратила свідомість, коли це прочитала. І після цього 4 рази (!) їздила в Кобеляки, поки виправили помилку комп’ютера.
    У 2000 році при введенні даних в комп’ютер у Петренка В. А. пропустили майже 1900 м3 спожитого і сплаченого газу. Тепер його дружина вже багато років не може добитися справедливості. Богомол Н. П. ледве не отримала інфаркт від боргу розміром більше ніж 300 гривень, який невідомо де взявся. Були допущені помилки у розрахунках у Мороз В. В., Лисак О. Д. І прикладів можна було б наводити ще безліч.
    Знаменитий Остап Бендер сучасним махінаторам з Кобеляцького УЕГГ навіть в підметки не годиться.
    Я бачив багато списків злісних неплатників або тих, хто заборгував і невчасно розраховується за спожитий газ. Це все – правильно. Але ні разу не чув подяки тим, хто, як і я, роками вчасно розраховується за спожитий газ. Більше того, ми ж часто і потерпаємо через свою довірливість.
    Питання: чому відповідальні посади займають люди безвідповідальні, і хто з них за це спитає? Бо ми не станемо великим народом доти, доки не навчимося самі себе поважати, поважати свої закони. Бо ми того варті!
    Тепер я дійшов до висновку: як не економте газ, “надують” і Вас!”
    Щоб не вдаватись до авторських сентенцій щодо “газової” теми, за коментарем щодо отриманого листа-скарги ми звернулися в Кобеляцьке УЕГГ.
    - Від споживання газу залежить його ціна, - говорить Петро Манник, начальник Кобеляцького УЕГГ. - Встановлено диференційовані ціни на газ. Нагадаю, що якщо рівень споживання газу в поточному році був 2,5 тисячі кубометрів, відповідний тариф становить 31,5 копійки за кубометр; від 2,5 до 6 тисяч – до 47,8 копійки, від 6 до 12 тисяч – 98 копійок, а понад 12 тисяч – 1,17 гривні. Це мало стимулювати зменшення споживання газу. Але, на жаль, не всі споживачі газу змогли правильно все розрахувати й вникнути в ситуацію.
    Тетяна Ніколаєнко, начальник служби обліку природного газу та режимів газопостачання УЕГГ, надала відповідь на лист Михайла Лисака.
    “Як будь-яка медаль має дві сторони, так і будь-який конфлікт має дві точки зору. Маючи чималий досвід вирішення подібних спірних питань, можу зробити невтішний висновок, що проблеми по оплаті за спожитий газ мають в основному ті, хто намагаються якось “вигадати” собі “копійку” на зменшенні оплати за газ. Так сталося і з Михайлом Лисаком, жителем села Жуки. Згідно його платіжних квитанцій споживання газу становило: у травні 2006 р. - 150 куб.м., червні, липні, серпні, вересні, жовтні 2006 р. - 200 куб.м. щомісячно, у листопаді - 100 куб.м., у грудні - 150 куб.м. Служба обліку природного газу Кобеляцького УЕГГ має інші дані: це показники лічильника, зняті слюсарем безпосередньо з лічильника газу. Відповідно до них споживання газу у травні 2006 р. становило 46 м. куб., червень, липень, серпень - 42 м. куб. щомісячно, вересень - 33 м.куб., жовтень - 167 м.куб., листопад - 372 м. куб., грудень - 431 м. куб.
    Отже, висновок про те, які дані більше відповідають дійсності, читач зробить сам. Хочу лише зауважити, що подібні маніпуляції з даними про спожитий газ і призводять до того, що люди, намагаючись “зекономити”, навпаки - втрачають свої гроші.
    Нескладний підрахунок показує, що згідно платіжних квитанцій М. Лисака ним спожито з травня по грудень 2006 р. 1400 м. куб., згідно дійсних показників лічильника - 1175 м. куб., різниця становить 225 м. куб. Показник лічильника у абонента станом на 1.01.07 р. становить 16550 м.куб., а за нашими даними – 16325 м. куб., внаслідок цього маємо кілька проблем:
    - абонент розрахувався за 225 м. куб. по ціні 0,407 грн. за 1 м.куб., але нараховано йому за них по ціні 0,478 грн., адже з 1.01. 07 йому встановлено ціну 0,478 грн. за 1 м. куб., фактично ці 225 м.куб. спожиті у 2007 р.,
    - ситуація могла б бути й іншою, наприклад, нами було б нараховано так, як платив абонент, але він спожив би за 2006 р. менше 2500 м. куб., тоді йому ціна газу на 2007 р. була б 0,315 грн., а він уже заплатив за ці 225 м. куб. по 0,407 грн., він втратив би 20 грн. 70 коп., на 01.01.07 р. фактичний показник лічильника 16325 м.куб., але М. Лисак рахує від того, який оплачений у його розрахунковій книжці 16550 м.куб., тому знову помиляється і знову не вкладається в бажані 2500 м. куб. за 2007 р. та отримує ціну газу на 2008 р. 0,478 грн за 1 м. куб.
    Отже, шановні читачі тижневика “Ехо Кобеляк”, щоб не потрапити в таку “халепу”, як шановний пан Лисак, наполегливо раджу вам: платіть лише за той газ, який ви дійсно спалили, адже передбачити наступні кроки нашого уряду щодо змін ціни на газ та правил нарахування його вартості практично неможливо.
    Дуже прикро чути безпідставні звинувачення, образи та погрози на адресу працівників Кобеляцького УЕГГ, адже вони просто добросовісно та старанно виконують свою роботу, намагаючись запобігти виникненню непорозумінь та конфліктних ситуацій. Головне наше завдання - якомога точніше вказати об’єм спожитого газу кожним абонентом та нарахувати оплату лише за той газ, який ви використали саме в цьому місяці. Усі наші дії регламентовані відповідними нормативними документами: Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затвердженими Постановою КМУ №2246 від 09.12.1999 р., постанова КМУ від 13 червня 2007 р. № 821 “Про внесення змін до Правил надання населенню послуг з газопостачання”, постановою КМУ від 8 грудня 2006 р. №1697 “Про заходи щодо подальшого вдосконалення механізму забезпечення природним газом вітчизняних споживачів”, наказом НАК “Нафтогаз України” від 04.10.05 р. № 560 “Про затвердження механізму обрахування обсягів природного газу на підприємствах з газопостачання та газифікації”.
    Також хочу запевнити, що в разі виникнення якихось спірних питань ви завжди можете звернутися в абонентську службу Кобеляцького УЕГГ, де вас уважно вислухають, ретельно вивчать ситуацію, допоможуть розібратися зі складною ситуацією, дадуть розумну пораду.
    Звертайтеся до нас і у Вас з газом усе буде гаразд!”


    Підготувала Марина СІДАШ

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1688 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net