Четвер, 02.05.2024, 00:03
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Березень » 27 » Дивні люди



    Дивні люди
    16:26
    Є такий відомий, аж до банальності, вислів: «Світ тримається на диваках». Якщо розібратися в ньому глибше, то дійсно доходиш до висновку, що людей, здатних на гарні вчинки, на відкриття і подвиги, можна сміливо називати дивакуватими. Адже часто-густо вони нібито йдуть всупереч здоровому глузду, тенденціям часу і розвитку суспільства, навіть нехтують елементарним інстинктом самозбереження. Це вже потім, пізніше, про них пишуть книги, складають вірші і знімають кінофільми, а спочатку земляки, так звані пересічні громадяни, дивлячись на своїх неординарних сусідів, посміюються, а то й крутять пальцем біля скроні.
    В селі Червоні Квіти, що на Кобеляччині, живе сім’я Надії і Володимира Жовтяків. Вона також має серед декого з односельців репутацію дивакуватої. Чому? Та тому, що в 2007 році зважились Жовтяки на неординарний, як для українського сьогодення, вчинок. А саме – вони взяли на виховання дітей із спеціалізованого будинку-інтернату. І не одного-двох, а чотирьох дітлахів. І сталося це в сьогоднішній Україні, в звичайному, досить типовому в своїй бідності селі. А зважилась на цей вчинок звичайнісінька родина, в якій глава працює трактористом, а господиня – кухарем. Дивина та й годі! Це в США численні бездітні родини стають в чергу, щоб усиновити чужих діток. Там своя специфіка. По-перше, дуже багато американців не мають здатності до дітонародження, а по-друге, вони в абсолютній своїй більшості не мають матеріальних проблем. В Україні ж – все навпаки. Народжувати українці можуть, а ось потім… потім в результаті різних причин сиротинці заповнюються новими й новими юними вихованцями. Брати ж на утримання чужих дітей українці поки що не поспішають. Більшість земляків і власних, рідних дітей поставити на ноги не в змозі. Які у них статки? Особливо у селі.
    Та напевне не лише в статках, в грошах справа. Так Надія Жовтяк, до якої в гостину завітали журналісти «ЕК», категорично заперечує вирішальне значення матеріального фактора. Вона говорить: «Головне – любити дітей, а все інше є вторинним».
    У сім’ї Жовтяків, в принципі, є все. Вони мають великий, добротний будинок, прекрасно умебльований, з сучасною побутовою технікою. Чоловік Володимир з весни до пізньої осені трудиться у місцевого фермера, приносячи в сім’ю нехай і невеликий, але гарантований прибуток. Надія Степанівна до взяття в сім’ю прийомних дітей працювала кухарем. Крім того, в хлівах у Жовтяків мукає, рохкає, гелгоче і кудкудаче всяка живність. Тобто на хліб і до хліба в них було, є і буде завжди. Ось так, трудячись, виховали Надія  і Володимир двох дітей, виростили їх і випустили в світи. Донька має власну сім’ю і живе в Полтаві, син також на порозі одруження, але залишився у Червоних Квітах. І все у Жовтяків нормально, здається – живи і радій. Та раптом почала Надія Степанівна якийсь дискомфорт відчувати. Говорить: Заходжу у величезну хату, а вона пуста. І якась незатишна без дитячого сміху. А взимку – взагалі каторга. Ну нічого робити, немає турбот. А лежати на дивані, втупившись у телевізор – це ж з глузду можна з’їхати».
    Ось так, щоб не нудьгувати, не скніти без роботи і турбот, і вирішила жінка взяти в сім’ю прийомних дітей. Чоловік Володимир спочатку був проти. Закликали подумати, перш ніж зважитись на такий крок, і батьки Жовтяків, котрі проживають поряд у Червоних Квітах. Але Надія Степанівна не з тих, хто змінює свої рішення. І розпочалася для Жовтяків складна і болюча епопея. Мова йде про збір паперів, потрібних для створення прийомної сім’ї. Майже рік збирали вони документи. Аж доки Надія Іванівна, образившись на кобеляцьких і полтавських чиновників, зателефонувала прямо в Київ. І виказала все, що думає. І сталося диво. Буквально за кілька днів всі погодження і узгодження були отримані.
    Про ту бюрократичну тяганину Надія Степанівна згадує із сердитими нотками в голосі: «У нашому відділі в справах сім’ї та молоді на мене дивилися, як на ворога народу. По-моєму, думали, що я на прийомних дітях нажитися хочу. Так брали б самі і наживалися».
    Сердита жінка на чиновників і сьогодні. За її словами, їм байдуже, як виховуються діти у прийомній сім’ї. За 9 місяців з моменту, коли Юля та Сергійко Горбаті та Оксана і Валерій Тимошенки стали членами сім’ї Жовтяків, ніхто так і не навідався в Червоні Квіти. Навіть вітальної листівки не надіслали на День Матері чи Новий рік. З Кременчука Автозаводський виконком вітає, із маячківської школи, котру відвідують діти, вже зараз цікавляться, де вони будуть влітку відпочивати. А з Кобеляк – анічичирк.
    Та в цілому Надія Жовтяк щаслива. Вона знову має турботу, котра їй в радість. Їй в радість допізна сидіти з дітками за уроками, в радість готувати сніданки та обіди для нової великої сім’ї. «А які вони в мене помічники, - хвалиться Надія Степанівна. – Вже й картоплю смажать, і яєчню вміють готувати, і в хаті приберуть, і білизну зняти допоможуть».
    Прощатися з журналістами вийшли всі. І залюбки фотографувалися разом – мама Надія і її Юлечка, Оксанка, Сергійко та Валерик. Такі рідні і такі щасливі. І зовсім не дивні, а навпаки – нормальні. Шкода лише, що не типові.
    … у відділі в справах сім’ї Кобеляцької РДА заперечили відсутність контактів із сім’єю Жовтяк. І навіть трішки образились на закиди Надії Степанівни. Та нічого – помиряться. Особливо в разі, якщо влітку діток відпочити на море відправлять.


    Ігор ФІЛОНЕНКО

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 817 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net