Субота, 27.04.2024, 05:00
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 3 » пишемо «коригування» читаємо «підвищення»



    пишемо «коригування» читаємо «підвищення»
    16:45
    Всі навколо давно звикли до такого явища, як подорожчання. Україна все гнеться, пнеться, щоб досягти якогось міфічного європейського чи світового рівня цін, а цей доленосний день все віддаляється і віддаляється в часі. А газета «Ехо Кобеляк» не встигає за цінами на місцевому ринку, котрі змінюються ледве не щодня. Дорожчають й інші товари та послуги.
    А з 1 квітня 2008 року в Кобеляках подорожчала вода. Після Всесвітнього Дня сміху вона обходитиметься жителям райцентру в 2 гривні 6 копійок. До цього її вартість складала 1 гривню 87 копійок за кубічний метр. Це ціна для населення. Інші споживачі платитимуть набагато більше: бюджетні організації – 4,86 за кубометр, підприємства та бізнес-структури – 6,19. Рівно через місяць рахунки із новими, соліднішими сумами оплачуватимуть і власники квартир. Квартплата зросте із 30 до 50 копійок за квадратний метр. З чим пов’язане таке подорожчання? Чи буде воно останнім? Чому воно називається коригуванням, а не зміною тарифу? Ці та ряд інших запитань ми задали директору кобеляцького комунального підприємства «Водоканал», котре, власне, і доставляє воду жителям міста та обслуговує багатоквартирні будинки. Отже, слово Юрію Тагадюку.
    - Юрію Івановичу, по-перше, чим Ви пояснюєте таку велику різницю в ціні за кубометр води для різних споживачів? Чому власник приватного будинку буде платити 2,06, а бізнесмени - 6,19 за кубометр води? Вона що, різної якості?
    - Ні. Звичайно ж, вода подається всім однакова. Просто ще діє стара радянська система, коли бюджетники і підприємці мимоволі доплачують за людей. У нас в Україні так у всьому. І в цінах на газ, на електроенергію, на воду. Це нібито пом’якшує ціновий удар по населенню. Хоча насправді це ілюзія. Будь-який бізнесмен обов’язково закладе підвищення ціни на енергоносії у вартість свого товару чи послуги. А заплатять за це люди, рядові громадяни. Просто це буде не так помітно, не фіксуватиметься в абонентській книжечці. Скрізь у світі всі платять за воду однаково. Ну а ми, нібито живучи в капіталістичному суспільстві, користуємось соціалістичними принципами. Але так не буде продовжуватись завжди. В подальшому, в тому числі і в Кобеляках, ціна на воду буде рівною для всіх. Тим паче, що у нас бюджетники і бізнесмени аж ніяк не зможуть дотувати населення. У Кобеляках 90% споживачів води – населення.
    - З цим зрозуміло. А з якого дня громадяни та інші споживачі почнуть платити по нових цінах?
    За березень люди платитимуть, вірніше, вже повинні заплатити, по 1 гривні 87 копійок за кубометр. Це при наявності в їх оселі засобу обліку води. А вже за воду, спожиту у квітні, тобто з 1 травня , потрібно буде сплачувати по 2 гривні 6 копійок. Ми намагалися якомога доступніше пояснити це кобелячанам через контролерів «Водоканалу». Зокрема, попереджали, що потрібно терміново ліквідувати будь-яку заборгованість, якщо вона є. Адже якщо борги віддавати після зміни ціни, то це обов’язково потягне за собою нові непорозуміння, конфлікти, зіпсовані нерви. Кому це потрібно? Ось і зараз через газету закликаю людей виявити свідомість і провести оплату зараз, аніж через 2-3 тижні сваритися із нашими контролерами.
    - Напевне, головне запитання. Теперішнє подорожчання води називається «коригуванням тарифу». Чим же воно принципово відрізняється від звичайної зміни тарифу?
    - Різниця є і вона суттєва, хоча і в першому, і в другому випадку ціна змінюється. При коригуванні тарифу ми за основу при підрахунках вартості води беремо фактичні зміни, які відбулися в компонентах, котрі на неї впливають. Майбутнє подорожчання всіх цих складових ми в ціну не закладаємо.
    Спробую пояснити доступніше. З 1 січня в Україні зросла мінімальна зарплата. Відповідно більше почали отримувати і працівники «Водоканалу». Впливає зарплата людей, які добули воду, подають її в оселі, ремонтують труби, на вартість цієї води? Впливає. Також кожного місяця зростає ціна на електроенергію для підприємств. Якщо 1 січня 2007 року вона становила 39 копійок за кіловат, то в березні 2008 склала вже 52 копійки. А ціна електроенергії на 30% впливає на ціну води. От у зв’язку із всіма цими підвищеннями і подорожчаннями зростає і вартість води. Але ми ні в якому разі не закладаємо в коригований тариф майбутнє зростання мінімальної зарплати, ціни на електроенергію та паливно-мастильні матеріали. Перспективне зростання витрат можна враховувати лише при зміні тарифу.
    - А коли зміниться тариф?
    - Документи з цього приводу вже фактично готові. Але вони повинні пройти перевірку в обласному управлінні контролю за цінами. А це може тривати досить довго. Скажімо, документи по зміні тарифу, подані «Полтававодоканалом», управління перевіряло 5 місяців.
    - Я так розумію, що доки розглядатимуться документи по зміні тарифу, можливе чергове його коригування?
    - Якщо бути реалістом, то потрібно визнати, що це цілком можливо. Адже за 2008 рік ще двічі зростатиме рівень мінімальної заробітної плати. Ви бачите, як стрімко ростуть ціни на бензин і дизпаливо. Як і раніше, щомісячно зростає ціна на електроенергію. А все ж це складові вартості води. Тож нове коригування тарифу не обов’язкове, але можливе.
    - А що відбуватиметься із квартплатою?
    - На останньому за ліком засіданні міськвиконкому розглядався лист про необхідність підняття вартості квартплати. Ми подали розрахунки, які обгрунтовують необхідність зміни тарифу.
    - А як же управління по контролю за цінами? З ним це питання узгоджували?
    - Справа в тому, зо згідно з Постановою Кабміну №560 від 12.07.2005 року розмір квартплати самостійно регулюють органи місцевого самоврядування. Тому ми зверталися виключно до міської влади.
    - З чим пов’язане подорожчання плати за квартиру?
    - Цей тариф не змінювався з 2000 року. Більше того – чимала частина населення не платила навіть ті 30 копійок за квадратний метр. «Водоканалу» вдалося досягти збільшення рівня оплати з 60 до 75 відсотків. Тобто й зараз платять не всі. Але якби навіть платило за квартиру 100% населення, і в такому б разі тариф був би збитковим.
    - Між тим, люди аргументують відмову платити за квартиру відсутністю послуг. Мовляв, чому я платитиму, якщо в нашому будинку комунальники роками нічого не робили. Що на це скажете?
    - Ну, це не зовсім правда. Ми вже кілька років «тягли» з підвищенням квартплати, щоб показати кобелячанам свою роботу. В кожному будинку щось та зроблено. Звичайно, до ідеалу, коли постійно і своєчасно робляться поточні і капітальні ремонти, дуже далеко. Але ж… Дуже далека від необхідної і квартплата. Наші спеціалісти підрахували – для того, щоб обслуговування будинків було ідеальним, необхідно підняти вартість квартплати в 10 разів. Платитимуть люди 5-6 гривень за квадратний метр?
    - І останнє запитання. Коли змінюється вартість квартплати?
    - З 1 травня. З цього дня жителі багатоквартирних будинків сплачуватимуть 50 копійок за квадратний метр. «Водоканал» просив встановити ціну на рівні 70 копійок. Але члени виконкому не підтримали нашу пропозицію. Тому було прийняте компромісне рішення: з 1 травня квартплата становитиме 50 копійок за квадратний метр, а з 1 вересня – 70.
    - Спасибі за розмову. Бажаю успіхів і поменше «коригувати» тарифи.

    Ігор ФІЛОНЕНКО

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 890 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net