Вівторок, 23.04.2024, 18:56
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 10 » Інша думка



    Інша думка
    14:11
    В минулому номері «Ехо» йшлося про громадські слухання з приводу підняття тарифів на комунальні послуги. Чомусь навіть газета «Колос» приділила їм увагу. Слухання відбувалися 28 березня. Перше резонне запитання, яке повинно виникнути у нормальної людини: кому потрібні такі слухання, коли нові тарифи на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій були вже затверджені виконкомом 26.03.08р.?
    Мені довелося бути присутнім на тих «слуханнях». Їх організатори, на мій погляд, ставили перед собою декілька цілей, які були мною озвучені, але не помічені редакцією при висвітленні в газеті.
    Ціль перша – дискредитація уряду;
    ціль друга – агітація за створення ОСББ;
    ціль третя – провокація неплатежів квартирної плати населенням.
    Підводячи підсумки, міський голова відкрито жалкував, що міська рада мовби і власник житлового фонду, але без волі співвласників, тобто власників приватизованих квартир, не може розпоряджатися ними на свій розсуд. Ним же був приведений приклад, коли одинокій жінці він запропонував залишити житло в спадщину міській раді в обмін на певні послуги з його ремонту. Жінка ж чомусь його не зрозуміла і назвала фашистом.
    Думаю, редакція має диктофонний запис слухань і підтвердить правдивість моїх слів.
    Крім цього, Олександр Михайлович висловлював думку про диференціацію розміру квартплати в залежності від того, на північ чи південь виходять вікна вашої квартири. Радикальним же вирішенням проблеми вважалося створення ОСББ.
    Тема об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) порушувалася на сторінках «Ехо» неодноразово, але «консенсуса» так і не досягнуто. Здалося мені, що і Олександр Васильович Письмак, активно пропагуючи ідею створення ОСББ, внутрішньо сумнівається в її життєздатності і доцільності. Тільки нікому про це не говорить.
    Свою думку про об’єднання я вже висловлював, і збігається вона з думкою депутата міськради Людмили Пряхіної. ОСББ - це не що інше, як втеча від виконання обов’язків по утриманню житлового фонду, передбачених законом, ліквідація відповідного підрозділу в КП «Водоканал», і пункт із плану дій по привласненню житла пересічних громадян магнатами, які стали ними за рахунок тих же пересічних громадян. Сама «схема» як дві краплі води схожа на ту, по якій вас робили «власниками» підприємств, а зараз хочуть зробити «власниками» землі і житла. Якщо до когось це до цього часу не «дійшло», то йому варто просто поспівчувати.
    Якщо вже й ставати на шлях «поголовного» створення ОСББ, то є пропозиція: створити спочатку такий собі громадський координаційний комітет, а міську раду розпустити. Внаслідок цього на утримання жилфонду можна буде виділяти не 30 тис.грн., а хоч і цілих 300 тисяч на рік. Бо майже півмільйона гривень, що витрачаються на утримання органу місцевого самоврядування – вивільниться.
    Можуть мені заперечити, що такого не буде, бо владні крісла потрібні не лише для вирішення питань громади, а й питань власних. Навіть співробітники солідних контролюючих установ в приватній розмові заявляють: « А що ж ти хочеш? У всі часи крали і красти будуть».
    На це можу заперечити тим, що якщо вже існує нагальна потреба дерибанити землю і комунальне майно, і нікуди від цього не подітися, то знайдуться бажаючі робити це на громадських засадах. (Як в старому анекдоті: «… а що, хіба тут ще й гроші платять?» )
    Але повернімось до тарифів. На мою думку, вони абсолютно не обґрунтовані. З тарифів виключені дві послуги, які реально надавалися - це вивезення твердих побутових відходів і освітлення місць загального користування. А що залишилося? Експлуатація номерних знаків? «Вагома» складова! Знаки ті були встановлені задовго до передачі будинків на баланс КП «Водоканал» і ще спокійно провисять не один десяток років без всякої «експлуатації». Хіба що міська влада надумає поперейменовувати всі вулиці.
    Ще одна послуга - це експлуатація димовентиляційних каналів. Послуга дійсно важлива, але хто із старожилів згадає, коли останній раз бачив фахівця по їх обслуговуванню. Залишилися ще послуги по обслуговуванню будинків і ремонту інженерних мереж, але надаватися вони будуть, як пояснює міський голова, із розрахунку 50 на 50.
    При проведенні слухань їх учасникам роздали інформацію про тарифи, що встановлені в ряді міст України. Їх розмір видавався за аргумент для підняття тарифу в Кобеляках. При цьому, звісно ж, були вибрані ті міста, тариф у яких більший від нашого.
    Скористаємося і ми порівняльним методом і для прикладу проаналізуємо тариф на послуги в м.Тернопіль, який також був серед інших приведених, як аргумент для підвищення нашого тарифу. Після слухань я знайшов інформацію про цей тариф на інтернет-сайті: http://20minut.ua/news/119860.
    (Його розмір на сайті був, правда, на 20 відсотків меншим від приведеного міськрадою.
    Де правда - не знаю. Може, різниця зумовлена ПДВ. Але це не міняє суті нашого аналізу.)
    Отже, складові тарифу і їх вартість в копійках за 1 метр квадратний, що діють в м.Тернопіль:

    № з/п    Складова тарифу (вид послуги)                       Вартість послуги коп. за 1 кв.м
    1    Прибирання сходових кліток та прибудинкової території                         20,2
    2    Поточний ремонт                                                                                    16,0
    3    Обслуговування ліфтів                                                                           10,0
    4    Вивіз та утилізація сміття                                                                        9.2
    5    Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання                       та водовідведення                                                                                 5,5
    6    Освітлення місць загального користування                                              3.7
    7    Дезинсекція та дератизація                                                                     0.3
        Усього                                                                                                      64,9

     Начебто вдвічі більше, ніж в Кобеляках.
     Але? Бухгалтери і просто люди, знайомі з арифметикою, порахуйте:
    64.9 – 20.2 – 10.0 – 9.2 – 3.7 – 0.3 =21.5 коп за 1 м.кв.
    Хто не зрозумів поясню: відмінусовані послуги, які у нас не надаються, по даним самого ж КП «Водоканал».
    Розрахунок цей зроблений для умови, коли проводиться поточний ремонт будинків і техобслуговування внутрішньобудинокових систем.
     А якщо ремонт буде робитися так, як повідомляє міський голова, тобто «50 на 50», то обрахунок можна продовжити :
    21.5 – 16/2 – 5.5/2 = 10.75 коп.
    Заради об’єктивності необхідно відмітити, що інформація на сайті поміщена в зв’язку з обговоренням питання підвищення квартирної плати в м.Тернопіль на 75%.
    Ну так давайте і ми підвищимо. Навіть на всі 100%.
    10.75 х 2 = 21.50 коп.
    От приблизно такою повинна бути квартирна плата при існуючих послугах, замість баченої паном Ю.Тагадюком в 5-6 гривень за квадратний метр загальної площі.
    Між іншим впевнений, що якщо сплачувати і 6 гривень за метр квадратний, то навряд чи рівень і якість надання послуг підвищаться, бо всі фахівці «відправлені на біржу».
    Пасивність більшості мешканців і твердження типу «я не буду платити», призведе до того, що вам просто будуть нараховувати заборгованість до тих пір, поки вартість боргу не перевищить вартості квартири. Що далі? Дивіться ТV, або читайте сюжети з Кобеляцького життя.
    «Вартість» долі людей, виселених з Полтавської,32, склала 17.8 тис. грн. Такою була заборгованість мешканців за даними КРУ. (За віртуальні послуги). Як не парадоксально, але рятує нас поки що так звана демократія та нестабільність в країні.

    Валерій Коробчинський

    РS: Одним із аргументів ініціаторів підвищення квартплати є те, що послуги не можуть надаватися безоплатно. Так ніхто цього і не заперечує. Але з іншого боку, люди не бажають сплачувати за віртуальні послуги, іншими словами, ні за що. От такий собі ще один парадокс виходить.
    У відповідь на популярне твердження про збитковість КП «Водоканал» приведу цікавий факт, недавно оприлюднений в одній з телепередач: «Чорноморське морське пароплавство, яке в 80-х роках минулого століття за обсягом прибутків займало, серед пароплавств, третє місце в світі, за роки незалежності стало збитковим. Зараз від нього майже нічого не залишилось.»

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 786 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net