Пятниця, 19.04.2024, 00:33
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5555
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 10 » Збережімо весняну красу



    Збережімо весняну красу
    14:16
    Із настанням сонячних весняних днів починає пробуджуватися природа, і першими з’являються всім нам добре відомі первоцвіти, які привертають увагу людини своєю красою. Кожна людина, в якої відкрита душа до краси, у вирі повсякденних турбот не зможе байдуже пройти без захоплення від перших жовтих, блискучих квіточок пшінки весняної чи зірочкоподібних квітів гусячої цибульки, що звичайно зростають в парках, скверах, садах. Та нажаль, в умовах сьогодення споживацька натура людини, потрапивши в природу, прагне обов’язково нарвати якомога більші букети із перших рослин, що квітують, або когось порадувати і купити такий букет прямо на вулиці. І мало хто замислюється над тим, що більшість первоцвітів є рідкісними і потребують охорони.
    На сьогодні майже всі гарноквітуючі весняні рослини різко зменшують свою чисельність і недаремно занесені до Червоної книги України чи мають статус регіонально рідкісних рослин, що охороняються на території Полтавщини.
    Причинами цього є перш за все порушення умов місцезростання, спричиненого вирубуванням лісів, випасанням худоби і, звичайно, людський фактор, що призводить до витоптування та зривання рослин під час квітування, в результаті чого порушується нормальний розвиток рослин, які взагалі можуть загинути. В останні роки долучився ще один фактор, який вкрай негативно впливає на первоцвіти – глобальне потепління. Воно призводить до порушення протікання і без того вразливих фізіологічних процесів у ранньоквітучих рослин, особливо в період закладання в підземних органах зачатків квітів на наступний рік. Тому в подальшому первоцвітам буде все важче пристосовуватись до спровокованих людиною нових умов, але коли рослини все ж-таки заквітують, ми не повинні забирати в них можливо останній шанс вижити і сформувати насіння.
    Серед населення існує думка про те, що коли взяти лише квітку на букет і не виривати її повністю з кореневою системою, то це не приносить рослині шкоди, та насправді така особина вже не зможе заквітувати та дати насіння.
    У Кобеляцькому районі частіше всього від рук людини потерпають проліски, які на Полтавщині мають статус регіонально рідкісних. На перший погляд, цих рослин велика кількість і вони не потребують охорони. Але це лише на перший погляд. Справа в тому, що на території Полтавської області зростає 2 види проліски – сибірська та дволиста, які знаходяться в Україні на межі поширення. Проліска сибірська поширюється із сходу і зустрічається переважно на Лівобережжі, а дволиста – навпаки, поширена в лісах Правобережної України.
    «Найвідважнішим» серед первоцвітів є шафран сітчастий з білими квітами, що помережані зеленими прожилками та брандушка різнокольорова з рожевими великими квітами, які квітують тоді, коли ще сніг повністю не розтанув.
    Дещо пізніше квітує тюльпан дібровний (з жовтим забарвленням пелюсток), який все рідше став траплятися в наших лісах. Разом з ним дуже рідко зростає ряст маршалів, із блідо-жовтими квітами. По балках поодиноко зростають квіти, схожі на садові дзвоники, але з темно червоно-бурою квіткою та вусиками – це рябчик руський, а його родич рябчик малий зростає на луках і має менші розміри. У вільшняках зустрічаються окремі зарості рястки Буше, що трохи схожа на гіацинт, має білі квіти з зеленими прожилками. В перекладі з латині назва цієї рослини означає «пташине молоко», тому що коли трохи надломити стебло, можна побачити білий сік.
    На залишках степових схилів правого корінного берега Ворскли зустрічаються групки гіацинтика блідого з блакитними аж до білого кольору квіточками, а також родичі садових ірисів – півники карликові, квіти яких на одній галявині можуть варіювати від жовтого до фіолетового кольору, за це їх ще називають квітами веселки. Схили також прикрашає анемона лісова, яка має сизувате опушене стебло з поодинокими білими квітами.
    Звичайно первоцвітів можна перераховувати ще багато, але згадані – це рідкісні види, що потребують охорони. Ми повинні пам’ятати, що за знищення рідкісних видів людина несе відповідальність перед законом. Та нашої охорони потребують не лише первоцвіти, а й вся жива природа.
    Первоцвіти пристосувались до суворих, мінливих весняних погодних умов, та аж ніяк не змогли вберегтися від безжальних нищівних людських рук і цим розплачуються за свою красу. Наш з вами обов’язок – оберігати красу природи, заради нашого майбутнього, заради майбутнього планети Земля!

    Тетяна Криворучко, Ірина Грицай
    – співробітники Наукової лабораторії біоекологічного моніторингу регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський»
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 2240 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net