Субота, 20.04.2024, 11:14
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 17 » Мінімальна гарантія держави на оплату праці



    Мінімальна гарантія держави на оплату праці
    16:31
    Мінімальна заробітна плата - це державна соціальна гарантія, обов’язкова для підприємств усіх форм власності та господарювання. Чинним законодавством передбачено, що розмір мінімальної заробітної плати не може бути меншим від прожиткового мінімуму для працездатної особи. Фінансові можливості держави не дають змоги встановити мінімальну заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму, тому провадиться поступове наближення цієї гарантії до прожиткового мінімуму.
    Відповідно до ст. 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», прийнятого 28 грудня 2007 року № 107-12, встановлено розмір мінімальної заробітної плати : з 1 січня - 515,00 грн., з квітня 2008 року - 525.00 грн., з 1 жовтня- 545,00 грн., з 1 грудня - 605,00 грн. Підприємства, установи і організації всіх форм власності і господарювання з 1 квітня 2008р. зобов’язані запровадити новий розмір мінімальної заробітної плати 515 грн.
    Відповідно до ст. З Закону України “Про оплату праці” до мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, премії та ін. виплати, крім доплат за роботу в надурочний час, у важких, шкідливих, особливо шкідливих умовах праці, на роботах з особливими природними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я, а також премій до ювілейних дат, за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, матеріальної допомоги.
    З 1 квітня 2008р. оплата праці працівників має провадитись так, щоб за відпрацьовану місячну норму праці заробітна плата (крім тих, що не враховуються в мінімальній заробітній платі) не була меншою 525 грн. Якщо нарахована працівникам заробітна плата за відпрацьовану місячну норму праці виявиться меншою від розміру мінімальної заробітної платні, до її рівня потрібно доплачувати. При цьому доплата провадиться у тому самому місяці, в якому виплачується заробітна плата за відповідний місяць.
    Слід відмітити, що в разі встановлення в колективному договорі (згідно з наказом по підприємству) меншої норми тривалості робочого часу, ніж передбачено ст.50 КЗпП України, в тому числі режимів роботи з неповним робочим днем (тижнем, місяцем), оплата праці за відпрацьовану норму праці має бути не меншою від розміру мінімальної заробітної плати.
    Підприємства небюджетної сфери відповідно до п.2.2 розділу II Галузевої угоди агропромислового комплексу та організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2006-2008 роки тарифну ставку робітника І розряду встановлюють у розмірі не менш як 102% законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. На деяких підприємствах, які з об’єктивних фінансово-економічних причин не можуть виконати цю норму Угоди, колективним договором може встановлюватися на період не більш ніж шість місяців з дати його підписання інший розмір мінімальної тарифної ставки робітника І розряду, що не може бути меншим від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.
    Підприємства виробничої сфери, які не мають фінансово-економічних труднощів, зобов’язані з 1 квітня 2008р. встановити тарифну ставку робітника І розряду, не нижчу 535,50грн. (525x1,02). При цьому обов’язково має бути дотримано міжпосадові (міжкваліфікаційні) співвідношення в оплаті прані, передбачені галузевими угодами.
    У зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати підвищують тарифні ставки та посадові (місячні) оклади у виробничій і бюджетній сферах. У виробничій сфері таке підвищення має бути ухвалено за рішеннями, передбаченими в колективних договорах та угодах, а у бюджетній сфері відповідно до чинного законодавства.

    Головний спеціаліст з оплати праці відділу оплати праці та ВСТВ
    Катерина Омельченко

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1929 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net