Пятниця, 29.03.2024, 15:47
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 18 » Особливості ринку праці Чернівецької області



    Особливості ринку праці Чернівецької області
    14:02

    Сучасний ринок праці диктує свої вимоги щодо кваліфікації працівників, що стрімко змінюються. Тому правильно викладена та актуальна інформація дає уявлення про перспективи працевлаштування за конкретною професією або спеціальністю. Дізнайтеся про ринок праці Чернівецької області.

    Чернівецька область вважається найменшою в Україні за площею та населенням. Однак історія та розвиток Буковини (традиційна й давня назва Чернівецької області) вказує на інтенсивність та швидкість піднесення економічного становища цього краю.

    Зайнятість населення станом на січень-березень 2008 року становить 147,7 тис. осіб. За видами економічної діяльності кількість працівників:

    • у освіті - 32,5 тис. осіб (22,0%),
    • у промисловості - 25,3 тис. осіб (17,1%),
    • в охороні здоров'я - 22,5 тис. осіб (15,2%),
    • у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку - 11,2 тис. осіб (7,6%),
    • в державному управлінні - 11,2 тис. осіб (7,6%),
    • у транспорті і зв'язку - 10,1 тис. осіб (6,8%),
    • у сільському господарстві - 7,8 тис. осіб (5,3%).

    Тенденції ринку праці

    1. Ринок праці Чернівецької області значною мірою потерпає від територіальної розбалансованості попиту та пропозиції робочої сили. 75% безробітних належать до мешканців сільської місцевості, а більшість вакансій - це робочі місця в обласному центрі.
    2. Останні дослідження засвідчили, що до 2011 року в краї буде створено 29 тисяч нових робочих місць. Серед майбутніх 29 тисяч вакансій: 63% - це робітничі професії, 12% - посади для службовців, 25% - робочі місця, що не потребують спеціальної кваліфікації.
    3. У Чернівцях відчувається дефіцит робочої сили, у першу чергу - робітників високої кваліфікації і навіть юристів, економістів та бухгалтерів, але із досвідом роботи.

    Влада краю постійно спостерігає за ситуацією на ринку праці та намагається вносити й свої корективи. Так, голова Чернівецької ОДА В. Куліш заявив, що "на найближче майбутнє у планах крайової влади - удосконалення процесу професійної адаптації: військовослужбовці починатимуть освоювати нову професію, якої потребує ринок праці, за рік до звільнення у запас. І до 2009 року кожен військовослужбовець, звільнившись з армії, при бажанні отримає цивільну професію".

    Особливістю буковинського ринку праці є стрімкий потік емігрантів до країн Західної Європи, особливо - до Франції, Португалії, Італії. Більше ста тисяч буковинців проживає та працює за межами України. Вирішити таку ситуацію на ринку праці намагаються за допомогою різноманітних інвестиційних проектів та створення додаткових робочих місць з високою заробітною платнею.

    Затребувані спеціальності

    На Буковині спостерігається дефіцит електрозварювальників, малярів, сантехників, але забагато економістів та юристів. Про це повідомила директор обласного центру зайнятості Галина Чупіна на засіданні Чернівецького прес-клубу "Престиж професії та реальні потреби ринку праці у Чернівецькій області".

    За даними обласного центру зайнятості, на Буковині понад 10 тисяч молодих людей віком до 35 років шукають роботу. Торік в області ринок праці поповнили майже 4,9 тисяч випускників ВНЗ та понад 3 тисячі випускників профтехучилищ. Але рівень працевлаштування молодих людей з вищою освітою становив лише 42%.

    Наразі нараховується понад 9 тисяч вакансій. Однак більшість з них - це робітничі професії і лише чверть - вакансії службовців. Наразі в області є дефіцит електриків, електрозварювальників, сантехників, слюсарів-ремонтників, малярів, столярів, швачок та інших робітників високої кваліфікації. Але, не зважаючи на це, за словами проректора Чернівецького національного університету Р. Петришина, найбільшим попитом у молоді користуються економічні та юридичні спеціальності. Хоча останнім часом молодь, переважно із сільської місцевості, зацікавилася також педагогічними спеціальностями, а в місті зріс попит на спеціалістів комп'ютерних наук.

    За словами керівника обласного центру зайнятості Галини Чупіної, в області за цей період зросла на 10% економічна активність, на 12% - рівень зайнятості й на 2,4% зменшився рівень зареєстрованого безробіття. Усього за 11 місяців цього року в центрі нараховувалося на обліку майже 49 тисяч незайнятих громадян, з них більше половини (понад 60%) працевлаштувалися за спеціальністю, перекваліфікувалися й здобули іншу професію або ж взяли участь у громадських роботах. Однак є й певна частина клієнтів центру, які поки не змогли знайти роботу, а також - ряд вакансій, які безробітні не поспішають займати.

    Пояснюється це декількома причинами, найперше - внутрішньою та зовнішньою трудовою міграцією, наявністю тіньової та напівтіньової зайнятості, а також - територіальною та професійно-кваліфікаційною розбалансованістю ринку праці. Адже три чверті тих, хто перебуває на обліку, - мешканці сільської місцевості, а з 1900 вакансій, які зараз пропонує обласний центр зайнятості, 1300 заявок надійшло саме від чернівецьких підприємств.

    Коли ж говорити про невідповідність попиту і пропозиції у професійній площині - то в нас і надалі відчувається брак робітничих професій і надлишок економістів, бухгалтерів, юристів, тощо. Утім, як запевняє Галина Чупіна, роботодавці "полюють" на гарних фахівців, і випускники ВНЗ мають шанс знайти гарну роботу лише за умови своєї високої кваліфікації. Що ж до робітничих професій, то вже не перший рік підприємствам області постійно потрібні на роботу слюсарі-ремонтники, сантехніки, представники будівельних професій, газоелектрозаврювальники, водії тощо. Окрім того, існує ще й певна спеціалізація постійних вільних вакансій у районах - приміром, у Глибоцькому, Вижницькому та Сторожинецькому роботодавці щоразу потребують верстатників деревообробних верстатів, інших працівників лісопереробної галузі. У Чернівцях найбільшим попитом користуються бухгалтери, верстатники, електромонтери, контролери енергонагляду, провідники вагонів та швачки.

    Тож нинішнім випускникам шкіл директор центру зайнятості радить обирати професію не лише з огляду на власні уподобання, а й з урахуванням її затребуваності суспільством. Щоб потім не мати проблем із працевлаштуванням.

    Директор Кадрової компанії "ПРОТЕЖЕ" (м. Чернівці) Олена Сандул наголошує, що "до Кадрової компанії "ПРОТЕЖЕ" звертаються працедавці в пошуках кандидатів на найрізноманітніші посади: від прибиральниць і до директорів підприємств. Проте найчастіше запитують бухгалтерів з досвідом роботи та досконалим знанням бухгалтерських програм, менеджерів з продажу, торгових представників та секретарів.

    Оскільки нашими основними партнерами-працедавцями є приватні та комерційні структури, які мають можливість гнучко реагувати на потреби ринку, то в ході нашої роботи ми спостерігаємо зростання пропонованих заробітних плат. На даний момент середня зарплата, яка пропонується кандидату на вакантну посаду, складає близько 1500 грн. Відбувається перехід з оплати праці у формі окладу у варіант "оклад + відсотки за виконану роботу".

    Таким чином, працедавці намагаються стимулювати зацікавленість персоналу у результаті роботи. Ми бачимо також зростання попиту на кваліфікованих працівників робочих професій, при цьому потреба у таких спеціальностях як юрист, біолог, географ та молодший медичний персонал доволі низькі.

    Кадрова компанія "ПРОТЕЖЕ" надає шукачам роботи комплексний підхід до працевлаштування (консультації, складання резюме, пошук працедавця, тренінг-семінари), а працедавцям - підбір персоналу потрібного професійного рівня (анкетування, тестування, співбесіди, перевірка документів), навчання співробітників (бізнес-тренінги для персоналу).

    За прогнозами компанії у 2008 р. сталим залишатиметься попит на торгівельні та бухгалтерські професії. У зв'язку зі збільшеннями обсягів будівництва підвищиться попит на спеціалістів будівельних професій, проектувальників, дизайнерів, інженерів, архітекторів. Розширення банківської сфери диктуватиме посилення пошуку банківських службовців, фінансистів та економістів. При цьому добре знання ПК та іноземних мов вже є невід'ємною частиною вимог працедавців".

    Регіональні особливості ринку праці в Чернівецькій області зберігають загальні тенденції, які спостерігаються в усіх куточках України, а саме: попит на спеціальності комп'ютерних наук, будівельні професії. Однак Чернівецька область має і свої власні особливості на ринку праці, що зумовлені особливостями її розвитку: в районах, де активною є деревообробна промисловість, попитом користуються верстатники деревообробних верстатів та інші працівники лісопереробної галузі.

    Окрім того, на ринок праці та його зміни впливають такі важливі фактори як демографічні, соціально-економічні, а також дієвість регіональних центрів зайнятості. У Чернівецькій області традиційно спостерігається надлишок робочої сили. Ще однією особливістю цього регіону Україну є висока мобільність населення та висока зайнятість у підсобних господарствах.

    Науковці доходять думки, що саме на території Чернівецької області регулювання ринку праці необхідно спрямувати на розвиток працепоглинаючих сфер діяльності, створення невеликих підприємств з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, виробництва будівельних матеріалів та товарів народного споживання з місцевої сировини та відходів, розширення сфери обслуговування.



    www.profosvita.org.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1597 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net