Пятниця, 19.04.2024, 20:12
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 30 » Не полюванням єдиним живе мисливець



    Не полюванням єдиним живе мисливець
    15:05
    «Ехо Кобеляк» постійно друкує матеріали з питань охорони навколишнього природного середовища, ведення мисливсько-рибальського господарства, організації мисливсько-рибальського спорту тощо. Та, на жаль, в природоохоронній галузі сьогодні нанизалось стільки проблем, що невирішення їх негайно завтра обернеться тяжкими наслідками, в першу чергу для нас, людей.
    Про ці та інші проблеми ділиться на сторінках тижневика голова Кобеляцької районної організації УТМР, директор мисливсько-рибальського господарства, Почесний член УТМР Валентин Панічевський.
    - Що сьогодні являє собою галузь, яку Ви очолюєте?
    - В першу чергу скажу, що Кобеляцька районна організація УТМР є наймасовішою в районі та однією з кращих у області. Головне наше багатство – люди, члени Товариства, а це більше 1000 чоловік. І хоча я сказав, що ми в числі передових, однак тривожать саме проблеми, а не успіхи.
    Одна з них – збереження диких тварин і птахів. Адже не є таємницею, що сьогодні відмічається різке зубожіння природної фауни по всіх регіонах нашої держави. І якщо в зменшенні поголів’я дикого кабана, козулі, зайця, пернатої дичини звинувачують мисливців (така позиція помилкова і тільки на руку справжнім губителям природи!), то давайте на це подивимося ширше. Де поділися шпаки – одні пусті шпаківні на деревах, де ластівки, що ліпили гнізда під стріхами в домашніх оселях. А чи так уже й дзвенять піснями солов’їв наші ліси? Наші діти і внуки вже не знають про ремезові рукавички. А лелека – символ сім’ї?...
    Тут звинувачувати мисливця повний абсурд. Змінюється природа, бідніють місця проживання звірів і птахів. Вирубування лісів, масові підпали степів, луків, пасовищ, стерень, зловживання на полях пестицидами – ось далеко не всі фактори, що згубно впливають на нашу матінку-природу і її мешканців.
    - Зрозуміло, але ж це констатція фактів, а як все ж таки боротися з цими негативними процесами?
    - В першу чергу слід сказати, що в нашій країні створено стільки державних органів, структур, організацій, які мусять стояти на охороні природи та довкілля, що при колишньому СРСР і не снилося. Але ефект, віддача на сьогодні майже не відчувається. Колись один державний рибінспектор охороняв рибні запаси чотирьох адміністративних районів, а сьогодні тільки в одному районі до десятка інспекторів. Та чи побільшало від цього риби?
    Мисливське господарство Кобеляцького району роздрібнене на кілька окремих, з своїми порядками, господарями. Ще можна було б змиритись, якби господарювали тут кобелячани, так ні! Тут вам і дніпродзержинці, і комсомольчани, і полтавчани. А скільки бажаючих отримати ласі шматки нашої природи сьогодні? Ціла черга вишикувалась!
    Ось від цього й починаються наші біди й проблеми. Ось тут і треба працювати державним структурам, владі, обраним нами депутатам всіх рівнів.
     Скажу за наше Товариство і господарство. Кошти господарства складаються з копійок наших мисливців і рибалок. Спробуй-но на отримані від рядових мисливців доходи і штат утримувати, і податки сплачувати, і корми купувати, і охороняти угіддя! А ще ж є й інші проблеми. Та, незважаючи на труднощі, ми в повному обсязі виконуємо всі завдання, покладені на нас.
    - А чи залучаєте кошти з інших джерел фінансування?
    - На жаль, ми не маємо багатих спонсорів. Піднімати ціни на послуги - також малоефективний захід, бо це, в першу чергу, вдаряє по кишені рядового мисливця і рибалки. Хоча скажу, що три роки поспіль ми намагалися втримати ціну на одному рівні. Але реалії сьогодення змушують нас іти на підвищення тарифів. В цьому році ціни на полювання (відстрілкові картки, внески на біотехнічні заходи) значно виростуть. Інакше нам просто не вижити.
    Державних коштів на розвиток господарства ми не отримуємо, хоча в районі саме за нашої ініціативи прийнята відповідна державна програма, і на її виконання передбачено в плані виділення коштів. Однак ми розробили свої заходи по розширенню видів послуг і в цьому році певні кроки в цьому напрямку зробимо.
    - Вже стало притчею во язицях – браконьєрство процвітає і його не зупинити. А насправді?
    - Так, це ще одне болюче питання. За останні роки в цьому напрямку багато чого зроблено: постійні рейди по охороні угідь, контроль за полюванням, постійно виховна і роз’яснювальна робота серед членів УТМР. Порушників стало менше, але проблемі далеко до повного вирішення. Є ще в нас любителі постріляти зайців з-під фар, петельщики. Є й такі, що не мають відповідних документів на право полювання, а в угіддях перебувають з рушницями, собаками.
    Складність цієї проблеми полягає в тому, що навантаження на одного єгеря по площі угідь значне, збільшити штат не дозволяють фінанси. Тому в цьому році дирекція ГМРГ в порядку експерименту вирішила поповнити єгерську службу за рахунок позаштатних єгерів з числа голів первинних організацій, активістів Товариства. Сьогодні, по завершенню сезону полювання, можна сказати, що така форма роботи принесла певний результат, будемо і далі удосконалювати методи боротьби з браконьєрством шляхом залучення громадськості до питань охорони мисливської фауни.
    - Що, крім полювання, Ваш організація пропонує своїм членам?
    - Робота районної організації серед своїх членів не замикається тільки на полюванні чи риболовлі. Ми вважаємо, що головна увага має бути приділена пропаганді здорового способу життя, активного спорту, високої культури полювання і поведінки серед природи.
    Цю роботу проводять створені при райраді УТМР галузеві секції: спортивного і любительського риболовства, мисливського собаківництва, стрілкового спорту та ін. Слід відзначити високоефективну діяльність секції з оргмасової роботи, яку очолює Почесний член УТМР Дмитро Срібний. Секція проводить цікаві масові заходи для членів УТМР: районні змагання лову риби, колективні виїзди на полювання, урочисті прийоми в члени УТМР та ін.
    В нашому господарстві стали традиційними проведення цікавих заходів для власників мисливських собак. Маючи всі умови для проведення іспитів та змагань собак, на базі нашого господарства проводимо заходи обласного і навіть всеукраїнського рівня. А наші команди і окремі учасники постійно займають призові місця на змаганнях обласного рівня.
    Для любителів стрілкового спорту діє спеціально облаштований стенд. В минулому році ми приймали учасників обласних змагань з цього виду спорту, з усіх районів нашої та сусідніх областей.
    - Які плани на найближчу перспективу?
    - Днями проведемо засідання районної організації, на яке запросимо активістів Товариства, голів первинних організацій, рядових мисливців, керівників районних служб, які займаються природоохоронною діяльністю, винесемо на широкий загал свої проблеми і досягнення. Нам є що сказати людям, аби націлити їх на справи. Врахуємо і пропозиції чи критичні зауваження. Одним словом, ми готові до активної праці з усіма зацікавленими сторонами. Впевнений, що тільки так збережемо нашу кобеляцьку природу і її багатства.
    Дякую тижневику «ЕК» за надання змоги спілкуватися з мисливцями, рибалками, всіма, кому не байдужа доля і проблеми природи та екології взагалі.

    Наш кор.

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 984 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net