Країна знаходиться на порозі травневих свят. За статистикою на Україні щороку реєструється більше 40-50 спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань, під час яких страждає більше 1000 осіб. Переважна більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникає після святкування урочистих подій та проведення ритуальних обрядів. Основними причинами виникнення цих захворювань є: - залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та санітарними вимогами щодо технології приготування страв. Як правило, ці особи медично не обстежені і можуть бути хворими, або є носіями гострих кишкових інфекцій, туберкульозу та інших небезпечних захворювань; - використання пристосованих приміщень недостатньої площі, не оснащених відповідним обладнанням для зберігання та приготування страв; -порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах; - порушення термінів реалізації швидкопсувних харчових продуктів (готові страви, кулінарні, ковбасні вироби, кремові кондитерські вироби тощо); - порушення санітарних правил для підприємств громадського харчування та торгівлі. Факторами передачі інфекції найчастіше стають складні готові страви: салати, вінегрети, кулінарні вироби з додаванням різного фаршу, кондитерські вироби з кремом тощо, які готуються „із запасом” та заздалегідь, а термін для вживання складає декілька годин. Санітарно-епідеміологічна служба здійснює постійний державний нагляд лише на об’єктах, які за Законом України підлягають державному санітарному нагляду. Проте масові заходи проводяться не лише на цих об’єктах, а і в помешканнях громадян та в ряді інших тимчасово орендованих приміщеннях, перевірка яких в порядку здійснення державного санітарного нагляду за чинним законодавством не передбачена. У санітарної служби відсутня інформація щодо дати проведення масових заходів населення у побуті, тому попередження випадків харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань під час проведення цих заходів, особливо на селі, в значній мірі залежить від первинної ланки медичних працівників, які є найбільш наближеними до населення. З метою попередження виникнення спалахів харчових отруєнь серед населення в період пасхальних та травневих свят санепідслужба звертається до громадян, керівників об’єктів громадського харчування та інших закладів з проханням ставити її до відома про проведення на їх об’єктах вищезазначених заходів. Для того, щоб уникнути небажаних ускладнень під час організації та проведення цих міроприємств слід заздалегідь звернутись в санітарно-епідеміологічну станцію за адресою: м.Кобеляки, вул. Шевченка, 54, тел: 3-11-51, де ви отримаєте безкоштовні консультації з питань раціонального вибору приміщень для проведення заходів, погодження асортименту продукції, складання меню, проведення додаткового санітарно-гігієнічного інструктажу персоналу, обстеження стану здоров’я осіб, залучених до приготування страв та інше. І останнє, якщо у Вас з’явилися перші ознаки харчового отруєння чи гострого кишкового захворювання - це розлад шлунку, нудота, блювання, біль у животі, підвищення температури тіла, то негайно звертайтеся за медичною допомогою у медичний заклад, ні в якому разі не займайтесь самолікуванням. Бажаємо вам здоров’я!
|