Четвер, 02.05.2024, 00:40
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Серпень » 8 » Гарбузівські обжинки



    Гарбузівські обжинки
    10:10
    У п’ятницю в господарстві Леоніда Калакуцького, приватного підприємця із Гарбузівки, святкували обжинки. На подвір’ї у господаря зібралися його рідні та робітники, котрі в нього працюють. Всього – близько двадцяти чоловік.
    Початок урочистостей на годину затримався. Справа в тому, що в оселі одного із селян, землю якого обробляє Калакуцький, сталася пожежа – загорівся сінник. Не чекаючи прибуття пожежників, господарник відправив туди трактор із кількатонною бочкою, наповненою водою, та повіз вогнегасники. Благо в нього кожна машина, кожен трактор оснащений засобами пожежогасіння.
    Доки гасять пожежу, святково вбрані люди, сидячи в тіні розлогої груші, розмовляють між собою.
    - Льоня молодець, все робить по уму, - говорить Сергій Старостенко, працівник олійниці підприємця. – У нього порядок і на полі, і в олійниці, і на свинофермі.
    - Льоня-то молодець, – включається в розмову Микола Грабина. – От тільки ті, що в нас «зверху», - козли. Де це бачено? Світ голодує, а в Україні зерно ніпочім, ніхто його купляти не хоче.
    Дійсно, віджнивувавши, Леонід Калакуцький не продав ще жодного кілограма зерна. Кілька сотень тонн пшениці та ячменю він заховав до кращих часів у свої численні склади. Ховати, хвалити Бога, є що. Урожайність озимої пшениці в його господарстві становить 45 центнерів з гектара, ячмінь – 34. Першим ділом хлібороб розрахувався з пайовиками і роздав борги. «Солярка для осінніх робіт у мене є, так що протримаюсь», - говорить Леонід. – А продавати пшеницю по 600 гривень я не збираюсь».
    Починав працювати на землі Леонід Калакуцький у далекому 1996 році. Сказати, що було важко, означає не сказати нічого. Він разом із Олександром Солов’єм були в селі першими одноосібниками. Обробляли 30 гектарів землі. Крім того, Леонід першим в районі відкрив приватну олійницю. Йому заздрили, його проклинали і вставляли «палиці в колеса». Надто після того, як у 1998 році купив «Фольксваген-Пассат». «У-у-у, куркуляка», - бурчав дехто із односельців. Це зараз у Гарбузівці господарюють на землі з десяток підприємців. А тоді… «Чому там заздрити», - зітхає Леонід. Вони ж не говорять про те, що спав я тоді по 4-5 годин на добу, а на руках лопалися криваві пухирі. Вони «Фольца» бачать».
    Особливою гордістю Леоніда Калакуцького є свиноферма. Звичайно, їй далеко за розмірами до колишніх грандіозних колгоспних відгодівельних комплексів. Зате порядок там…
    «Недавно приходила до нас за поросятками колишня колгоспна зоотехнік Лідія Макарівна, - розповідає підприємець. – То тільки охкала та ахкала, дивуючись чистоті». Про якийсь бруд в приміщеннях, про бур’яни навколо ферми й мови бути не може. Все чисте, вибілене, ледве не стерильне. Свиней породи велика біла годують виключно сухими кормами. Вода подається окремо, щоб корм, змішуючись з нею, не скисав. Свині п’ють прямо з крана, звично натискаючи на нього своїми п’ятачками.
    На сьогодні Леонід Калакуцький утримує на своїй міні-фермі 29 свиноматок. Сто свиней поставлені на відгодівлю. Кормів для них – більше ніж достатньо. Врожай же в Україні який! Ніяких штучних добавок гарбузівський господар не застосовує. Тож свинина «від Калакуцького» не «захімічена» і від того надзвичайно смачна.
    Коли пожежу загасили і всі нарешті зійшлися до святкового столу, господар дав команду: «Ну, всідайтеся, наливайте та вип’ємо по першій. Ні, ні, а ви, хлоп’ята, в дальній куток, до лимонаду,» - пристрожив він безвусу молодь.
    В «дальні кутки» всілися й обидва Леонідові сини – дев’ятнадцятирічний Денис та чотирнадцятирічний Артем. Вони також відпрацювали разом з усіма на жнивах. Старший, як студент полтавської аграрної академії, відпрацював у батька виробничу практику. Майже все збіжжя перевіз «ГАЗоном» із поля в комору. Молодший мотався на скутері, підвозячи комбайнерам воду.
    Дружина Наталія в полі не була. Але їй і без того клопоту вистачає. Вона й за економіста, і за комірника, і за завфермою.
    Випивши по першій, чоловіки – горілки «Хлібний дар» (символічна назва, чи не так?), жінки – червоного вина, молодь – лимонаду, всі дружно беруться за ложки і виделки. Стіл буквально ломиться від страв. Все домашнє – від м’яса до овочів. А от святкові короваї привезли з Кременчука по спецзамовленню. Там їх печуть невеликі і дуже смачні.
    За столом стає гамірно. Чоловіки сміються, жартують, пощипують сусідок за боки. Говорять про все, але в основному – про землю, про майбутню роботу в полі. Адже через два тижні поля, звільнені від ранніх зернових, вдруге задискують, зорють, а там і до нової посівної недалеко. Єдине табу – політика. «Хай їм грець, всі вони одинакові», - дожовуючи, бурчить Микола Грабина. Чоловіки п’ють, але не впиваються. Знають – Калакуцький цього не любить.
    Відпочивши два дні, Калакуцький і його команда знову приступлять до важкої і невдячної хліборобської праці. До труднощів і проблем, до безвідповідального ставлення держави їм не звикати. Той же Калакуцький має всю потрібну йому техніку – від обприскувача до десятилітнього «Нейса». Розрахувався з пайовиками, скосив ячмінь їм також. Має такі-сякі обігові кошти від свиноферми та олійниці. І буде терпіти, чекаючи кращих часів. У них він ще вірить, а як же інакше. Надія ж останньою вмирає.

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1144 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net