Середа, 01.05.2024, 22:14
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Серпень » 21 » Слава Богу! У Кобеляцькому районі обмолотили останній сніп ранніх зернових



    Слава Богу! У Кобеляцькому районі обмолотили останній сніп ранніх зернових
    16:53
    19 серпня, у день, коли за народною традицією пора налягати на яблука, в селі Красне біля клубу зібралася сила-силенна люду. Люди були святково одягнуті, в піднесеному настрої, дехто вже «під мухою». До речі, щодо мух, то вони також, підкоряючись традиції, у цей день мали б стати надзвичайно лютими та жорстокими. Та на торжество вони чомусь не з’явилися – мабуть, не запрошували.
    Так от, того дня, окрім мешканців Красного, коло клубу зібралися хлібороби з усього району, щоб відзначити найочікуваніше свято для кожного з них – Обжинки. Цього свята, мов Нового року чи Різдва, чекають цілий рік, адже підготовка до нього почалася ще восени минулого року, коли готували ґрунт і сіяли озимі. Цілий рік просили у Господа гарної погоди, взимку – снігу, влітку – дощу, боролися зі шкідниками. І ось, слава Богу, ці труди і переживання увінчалися прекрасним урожаєм ранніх зернових. Усього з площі 23,9 тисяч гектарів зібрано 94,8 тисяч тонн ранніх зернових. Середня урожайність по всіх культурах склала 39,7ц/га. Якщо ж говорити про окремі культури, то урожай озимої пшениці склав 44,5ц/га, ячменю – 31,8ц/га, жита – 31,2ц/га. Нова для українських земель культура ріпак «видала нагора» по 23 центнери з гектара. Урожаєм селяни задоволені, цінами на свою продукцію – навряд чи.
    Оскільки хлібороби – це люди, котрі прокидаються рано-вранці, то і відмічати свято почали, не затягуючи у довгий ящик, о 14-й. Почали торжество традиційно вітаннями та подяками від перших осіб району, голови РДА Олега Решетила та голови райради Володимира Жукова. Причому останній, окрім привітань та подяк, ще й пообіцяв забезпечити білицький хор «Чебреці», котрий вже готувався до виступу, новеньким сценічним взуттям. Начальник відділу внутрішньої політики РДА Таміла Шевченко, яка виступила наступною, перейшла до конкретних цифр, господарств і прізвищ.
    Перш за все були вручені грамоти РДА за досягнення високих результатів на збиранні ранніх зернових. За підсумками жнив найвищих результатів традиційно досягли у СК «Радянське» (голова правління Микола Андрієнко). Урожайність на полях лідера жнив склала 53,6ц/га на площі 710 гектарів. Друге місце посіло ТОВ «Бережнівське» (директор Іван Байбара) з урожайністю 53,4ц/га на площі 500 гектарів. Замкнуло трійку переможців СП «Колос» (директор Микола Нестеренко). Урожайність на полях «бронзових» призерів жнив склала 52,9ц/га на площі 1035 гектарів. Представникам кращих господарств району була надана честь обмолотити останній у цьому році сніп ранніх зернових.
    Таміла В’че­сла­вівна назвала і кращі екіпажі комбайнерів, котрі були нагороджені грамотами за досягнення найвищих показників на полях. Перше місце серед хліборобів зайняв екіпаж ТОВ «Україна» у складі В.Артеменка та В.Черненка, котрий зібрав 2740 тонн збіжжя на площі 608 гектарів. Другим став екіпаж ТОВ «АФ Василівське» у складі А.Мілька та  М.Вазерцева з результатом 2462 тонни зерна з 467 гектарів. Третю позицію зайняв комбайнер ПСПА «Урожай» Валерій Пастухов. Він зібрав 2245 тонн зернових з площі 579 гектарів. Відзначали у той день і кращих керівників підприємств, жаткарів, фермерів, водіїв, інших трудівників села. Разом з грамотами хлібороби були нагороджені цінними подарунками. Крім того, районна адміністрація порекомендувала сільгосппідприємствам району нагородити своїх працівників за досягнення і сумлінну працю на полях.
    Подарунком для хліборобів були й виступи хору «Чебреці». Білицькі артисти співали, танцювали, розважали публіку з усіх сил. Вінцем святкування стала лотерея, призами на якій стали здебільшого продукти з полів. Фортуна посміхалася багатьом. Володимир Жуков, наприклад, виграв 5 кілограмів цукру, Тамілі Шевченко дісталася пляшка горілки, а начальник відділу культури Григорій Журавель отримав кілограм гречки. Основна маса виграшів пішла до рук «людей з натовпу». Найбільшим везунчиком того дня став шоу-мен і співак з Кобеляк, головний організатор фестивалю «Вйо Кобеляки» Мирослав Кувалдін – він придбав два квитки, і обидва стали виграшними. Мирослав повіз додому диню і мішок ячменю,  виграні у лотерею.
    Офіційна частина плавно переходила в неофіційну. Краснянський клуб перетворився на велику бенкетну залу з довжелезними столами та силою-силенною наїдків і напитків. За столами було весело і гамірно, на танцювальному майданчику теж. Невтомні трудяги вміли попрацювати – вміють і відпочити. Та й помічники у цій справі підібралися добрі, за столом – Юлія Кобеляцька з Наталією Скакун, на танцювальному майданчику – Андрій Уткін, Іван Коржук та Катя Клочко.
    Обжинки у Красному – це свято, на яке заслужили працівники полів, це підсумок їхньої титанічної праці. Та до зими ще далеко, і роботи ще дуже багато. Та хліборобам не звикати, вони справляться. Вони - сильні.

    Микола ГУЗЧЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 884 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net