19 серпня християни вшановують Преображення Господнє. Оскільки це свято збігається із кінцем збирання врожаю, то люди ходять до церкви на богослужіння, несучи з собою кошики, наповнені плодами з саду та городу. Здебільшого несуть освячувати яблука, тому Перетворення Господнє ще називають яблучним Спасом.
Коли ми прямували до церкви (я – робити матеріал, подруга Таня – святити яблука) нас зупинила жінка з величенькою торбиною.
- Дівчатка, перебрала я з водою, взяла аж три літри, щоб посвятити, допоможіть донести.
Ми взялись за дві ручки торбини, рушили вже утрьох.
- А давно ви ходите святити воду і яблука, - запитую.
- О, все життя ходжу. Спочатку з донькою ходила, а тепер уже з онучкою. Отако виставимо яблучка і самі станемо, а потім, коли батюшка повз нас пройде, перебігаємо наперед, щоб нас ще трішки посвятив.
- А що ви робите з освяченими яблуками?
- Пригощаю рідних та знайомих, та й самі натщесерце куштуємо, щоб здоров’ячка прибавилось.
Перед входом у храм автор розпрощалась з бабусею та подругою і взялась досліджувати кошики християн. Чого там тільки не було! Кошики, прикрашені айстрами та чорнобривцями, були наповнені яблуками, грушами, сливами, виноградом, кавунами, солодким перцем і навіть екзотичними персиками.
Свято Преображення відноситься до 12 найбільших православних свят і збігається із Успенським постом, який завершується наприкінці серпня – на успіння Пресвятої Богородиці. На Спаса піст дещо пом’якшується, цього дня можна посмакувати рибою і навіть випити трішки вина.
Говорять, що після Спаса вже починається осінь, тому й існує народна приказка: «Прийшов Спас – бери рукавиці про запас». Втім у Кобеляках на Спаса надворі тривала неймовірна спека, і рукавиці навряд чи хто одягав.
Любов ОНИЩЕНКО